Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Τὸ δόρυ καὶ ἡ σκέψις


Τὸ δόρυ καὶ ἡ σκέψις

«Γιὰ τὸν κόσμο ἡ Ἑλλάδα 
εἶναι πάντα ἡ σκεπτόμενη Ἀθηνᾶ ποὺ ἀκουμπάει στὸ δόρυ της. 
Καὶ ποτὲ πρὶν ἀπὸ αὐτὴν ἡ 
τέχνη δὲν εἶχε συνενώσει 
τὸ δόρυ μὲ τὴν σκέψη.»




(André Malraux, 
«Ἀφιέρωμα στὴν Ἑλλάδα»
Ἐξ ὀνόματος τῆς γαλλικῆς κυβερνήσεως, γιὰ τὴν πρώτη φωταγώγησι τῆς Ἀκροπόλεως, Ἀθῆναι, 28 Μαΐου 1959.)


Ἀθηνᾶ σκεπτόμενη, 470-450 π.Χ. Ἡ θεά, στηριζόμενη στὸ δόρυ της, κοιτάζει συλλογισμένη μιὰ ἐπιτύμβια στήλη. Μουσεῖον Ἀκροπόλεως.

http://www.pheidias.gr


Σημείωση από megistias o akarnan:
Κάποιοι, έστω και μη ανήκοντες στο Ελληνικόν γένος, μπόρεσαν να δούν ορισμένες από τις αλήθειες, οι οποίες κρύπτονται στους συμβολισμούς της Πατρώας μας Τέχνης. Και πώς να μην έχει σχέση το δόρυ της Παλλάδος με την ορθή σκέψη, την οποίαν αυτή αντιπροσωπεύει!! Διότι η ορθή σκέψη και η εξ’
αυτής αποκτώμενη σοφία, είναι το εν δυνάμει ανίκητο αγχέμαχο όπλο σε κάθε αγώνα, υλικόν τε και πνευματικό. Με την αιχμή του ως βάση στήριξης το δόρυ - σοφία της Παλλάδος, μπορεί τάχιστα και αποτελεσματικά να μετατραπεί σε όπλο δεινόν αμύνης και επιθέσεως, πάντοτε φοβερό και τελεσφόρο, όταν η Θεά το θελήσει!! Έτσι και η Ελλάδα, η αγαπημένη της Αθηνάς, σήμερα σκέπτεται (λίγον καιρό ξαποσταίνει) με κατεβασμένο το δόρυ, προσπαθώντας να επανακτήσει την χαμένη της σοφία, ώσπου οι βουλές της Τριτογένειας, να ορθώσουν και να προτάξουν αυτό το δόρυ….Τότε οι σύγχρονοι Αλάριχοι δεν θα εύρουν τόπο να κρυφτούν!!

2 σχόλια :

  1. Κάποιοι, έστω και μη ανήκοντες στο Ελληνικόν γένος, μπόρεσαν να δούν ορισμένες από τις αλήθειες, οι οποίες κρύπτονται στους συμβολισμούς της Πατρώας μας Τέχνης. Και πώς να μην έχει σχέση το δόρυ της Παλλάδος με την ορθή σκέψη, την οποίαν αυτή αντιπροσωπεύει!! Διότι η ορθή σκέψη και η εξ’ αυτής αποκτώμενη σοφία, είναι το εν δυνάμει ανίκητο αγχέμαχο όπλο σε κάθε αγώνα, υλικόν τε και πνευματικό. Με την αιχμή του ως βάση στήριξης το δόρυ - σοφία της Παλλάδος, μπορεί τάχιστα και αποτελεσματικά να μετατραπεί σε όπλο δεινόν αμύνης και επιθέσεως, πάντοτε φοβερό και τελεσφόρο, όταν η Θεά το θελήσει!! Έτσι και η Ελλάδα, η αγαπημένη της Αθηνάς, σήμερα σκέπτεται (λίγον καιρό ξαποσταίνει) με κατεβασμένο το δόρυ, προσπαθώντας να επανακτήσει την χαμένη της σοφία, ώσπου οι βουλές της Τριτογένειας, να ορθώσουν και να προτάξουν αυτό το δόρυ….Τότε οι σύγχρονοι Αλάριχοι δεν θα εύρουν τόπο να κρυφτούν!!
    Έρρωσο Ιφιγένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η στρατηγική σκέψη της Υπέρτατης Θεάς, μετά από τόσα χρόνια περισυλλογής, μόνο οριστική εξόντωση μπορεί να φέρει.
    Έρρωσο Μεγιστία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...