Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΚΑΊΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.ΠΟΥΛΙΑΝΌ ΑΠΌ ΚΑΊΜΠΡΙΤΖ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΉ ΈΝΩΣΗ


Το Καίμπριτζ επιμένει, ψέγει το υπ. Πολιτισμού: 700.000 (και όχι 300.000) χρόνων το κρανίο των Πετραλώνων.

Παράλληλα με τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ενώσεως, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα 3-6 Σεπτεμβρίου 2012, συνεδρίασε τρις το Διοικητικό της Συμβούλιο. Ανάμεσα σ’ άλλα ζητήματα εξετάσθηκαν κι εκείνα που σχετίζονται με:

Το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.
Το κρανίο του Αρχανθρώπου και
Την ακατανόητη απομάκρυνση του Άρη Πουλιανού από το Ανθρωπολογικό Μουσείο, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος δίπλα στο σπήλαιο, με δικά του έξοδα και μόχθο μισού αιώνος, πρακτικά χωρίς κρατική βοήθεια.

Οι αποφάσεις των παραπάνω συμβουλίων αποτελούν ουσιαστικά συνέχεια

προηγούμενων αποφάσεων της Ενώσεως, που είχαν ληφθεί στα Πετράλωνα Χαλκιδικής (1982), την Φλωρεντία (1984) ή το Πόζναν της Πολωνίας (2010).

Οι αποφάσεις της Πανευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ενώσεως για τα Πετράλωνα συνοψίσθηκαν σε μια επιστολή προς το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, της 5.9.2012, που υπογράφει ο πρόεδρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, Νίκολας Μάτσι-Ταίυλορ (η οποία έλαβε τον αριθμό 49294 / 28.9.2012 με προορισμό την ΔΙΠΚΑ, στο γενικό πρωτόκολλο της Δ/νσεως Διοικητικού).


Παρακάτω δημοσιεύεται η επιστολή αυτή, με την ελπίδα ότι τούτην την φορά – ύστερα από παρέλευση μιας ολόκληρης 30ετίας – να υπάρξουν επί τέλους απαντήσεις, οι οποίες να είναι και αντάξιες του ονόματος που φέρει η ελληνική Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.

University of Cambridge
Department of Archaeology and Anthropology
Professor C G Nicholas Mascie-Taylor
Head of Department
Pembroke Street
Cambridge CB2 3QY
Tel: +44 (0) 1223 335456 +44 (0) 1223 335456
Email: nmt1@cam.ac.uk


Σας γράφω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ενώσεως (η οποία είναι η επαγγελματική και ακαδημαϊκή «στέγη» υπό την οποία συνενώνονται όλες οι εθνικές – ευρωπαϊκές εταιρείες βιολογικής ανθρωπολογίας), με σκοπό να εκφρασθούν οι ανησυχίες μας σχετικά με την διατήρηση του Σπηλαίου και του Κρανίου των Πετραλώνων, την παραπληροφόρηση για την χρονολόγηση του κρανίου, όπως επίσης τους χειρισμούς του προσωπικού φυλάξεως του Σπηλαίου.

Οι βάσεις των ανησυχιών μας εστιάζονται στο γεγονός ότι το κρανίο έχει υποστεί πολλές φθορές από διάφορες χαρακιές, καθώς και το ότι η κορώνα ενός δοντιού (του 1ου δεξιού γομφίου) έχει αφαιρεθεί. Σύμφωνα με την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος αυτό που απαιτείται είναι μία λεπτομερής περιγραφή της παρούσης καταστάσεως διατηρήσεως του κρανίου, έτσι ώστε κανείς στο μέλλον να μην μπορεί αυθαίρετα να προκαλέσει κάποια περαιτέρω καταστροφή. Αναφύεται επίσης το πρόβλημα της χρονολογήσεως, η οποία έχει επιστημονικώς προσδιορισθεί περίπου στα 700.000 χρόνια πριν και όχι 300.000, όπως αποδίδεται σε αναρτημένο πίνακα (σήμερα μπροστά στο Σπήλαιο). Παρά την λεπτομερή καταγραφή ανασκαφών και ευρημάτων, τα οποία όμως χρήζουν περαιτέρω δημοσίας παρουσιάσεως, δεν μπορεί να προληφθεί οιαδήποτε απώλεια δειγμάτων (απολιθωμάτων κλπ.), καθ’ ότι ουδέποτε έχουν καταλογογραφηθεί (όπως θα άρμοζε σε επίσημο κρατικό φορέα).

Είναι πολύ ατυχές το ότι η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία σταμάτησε τον δρ. Άρη Πουλιανό από παραπέρα εργασίες στο Σπήλαιο, χωρίς οποιαδήποτε εξήγηση. Είναι επίσης πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι κατά το τρέχον έτος ο δρ. Πουλιανός και η σύζυγός του δέχθηκαν σωματική επίθεση με τραυματισμό μέσα στο σπίτι τους, και οι ένοχοι δεν έχουν εντοπισθεί. Επίσης (ο δρ. Πουλιανός) προκλήθηκε φραστικά εν όσω προσπαθούσε να δώσει μία ομιλία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μετά από σχετική πρόσκλησή τους.

Αναγνωρισμένοι ανθρωπολόγοι και γεωλόγοι κατ’ επανάληψη έχουν εμποδισθεί κατά την πρόσβαση στο Σπήλαιο και τα ευρήματά του για περαιτέρω έρευνες, ουσιαστικά χωρίς κανέναν λόγο. Εξ άλλου, ενωρίτερα αυτήν την χρονιά υπήρξε παραπληροφόρηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφορικά με οικονομικά θέματα του Σπηλαίου.

Προσβλέποντας σε απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα.

Δικός σας,

Καθηγητής Νίκολας Μάτσι-Ταίυλορ

[Γιώργος Λεκάκης, xronos.gr,
http://visaltis.blogspot.gr


3 σχόλια :

 1. Άρης Πουλιανός.
  Ένας εξαίρετος Επιστήμων και ένας θαυμάσιος Άνθρωπος. Το έργο του είναι θησαυρός διά την Ελλάδα, αλλά και διά την ανθρωπότητα ολόκληρη.
  Είχα την τιμή να τον γνωρίσω προσωπικά, όταν ακόμη συνέχιζε το έργο του στο σπήλαιο των Πετραλώνων και μάλιστα, επειδή είχα επισκεφθεί το σπήλαιο από μακριά με την οικογένειά μου εκτός του ωραρίου επίσκεψης του κοινού, προσφέρθηκε πολύ ευγενικά να μας ξεναγήσει ο ίδιος στα ευρήματα του σπηλαίου. Για διάρκεια μίας και πλέον ώρας, ακούγαμε εκστατικοί τον χαρισματικό αυτόν άνθρωπο να μας αναλύει το έργο του στο σπήλαιο των Πετραλώνων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Αυτά τα οποία μας είπε και μας έδειξε, δικαιολογούν το γεγονός, ότι το πολιτικό και επιστημονικό κατεστημένο της χώρας, αποτελούμενο από απάτριδες και προδότες, τον αντιμετώπισε ως επικίνδυνο διά τα συμφέροντα τα οποία υπηρετούν. Διότι ο Άρης Πουλιανός μεθοδικά με το έργο του, αποδεκτό από την διεθνή επιστημονική κοινότητα, απέδειξε την συνέχεια, το αδιάσπαστο και το αυτόχθον της Ελληνικής φυλής διά πολλές εκατοντάδες χιλιετηρίδες, γεγονός το οποίον γκρέμισε το σαθρό οικοδόμημα των ντόπιων και ξένων πολέμιων της αλήθειας.
  Θεωρώ ελάχιστη υποχρέωσή μου να αναφερθώ δημοσίως στην εμπειρία μου αυτή από τον λαμπρόν αυτόν Έλληνα Επιστήμονα και να πω ότι, εμείς οι Έλληνες, αναγνωρίζουμε την σημαντικότητα του έργου του και τον ευχαριστούμε εκ βαθέων διά την πολύτιμη προσφορά του στην Πατρίδα μας, την οποία έκανε χωρίς να υπολογίσει κόπους, έξοδα, διώξεις και προσωπικές επιθέσεις από εγκαθέτους.
  ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γνώθι σεαυτόν
  (Επιγραφή στους Δελφούς)

  Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει την εισαγωγή του ο Άρης Πουλιανός στο βιβλίο του "Η Προέλευση των Ελλήνων" και στην συνέχεια θέτει τα εξής ερωτήματα:

  Ποιοι είναι οι Έλληνες; Ή ποιο σωστά, ποιοι λαοί ονομάστηκαν Έλληνες;

  και στην συνέχεια αναφέρετε στον Ησίοδο, Ηρόδοτο, Θουκυδίδη... και να μην παραλείψουμε του Αριστοτέλη "Τα Φυσικά" στα οποία βάσισε μέρος της διατριβής του.

  Ο Άρης Πουλιανός είναι εκείνος που θέτει το Γνώθι σ΄αυτόν στην ολοκληρωτική υπόσταση του στην οποία εμπεριέχεται η γνώση του εαυτού, της γλώσσας, της φιλοσοφίας, της αρετής, της ιστορίας, της αστρονομίας, της καταγωγής και της προέλευσης των Ελλήνων και από την επιστήμη της Ανθρωπολογίας.
  Συνθέτει το πασλ της αυτογνωσίας των Αυτόχθονων Ελλήνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχόμαστε την απόλυτη δικαίωση και αναγνώριση του έργου του κ Πουλιανού επισήμως, από ένα αναγεννημένο "ελληνικό κράτος" που θα είναι αξιοκρατικό και δίκαιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...