Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Συρία, ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ, και η αλήθεια για τα χημικά όπλα που μπορεί ή δεν μπορεί να έχει


  • Ο πατέρας του Μπασάρ, Χαφέζ Αλ-Άσαντ ήταν βίαιος, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Και ξέρετε ποιός ήταν ο πρώτος στρατός που χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Μέση Ανατολή;
Robert Fisk

Όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα το πιστέψουν.

Όλοι γνωρίζουμε ποιος το είπε αυτό – αλλά εξακολουθεί να ισχύει. Ο Μπασάρ Αλ-Άσαντέχει χημικά όπλα. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του ίδιου του λαού της Συρίας. Αν το κάνει, η Δύση θα απαντήσει. Όλα αυτά τα έχουμε ακούσει πέρυσι – και το καθεστώς του Άσαντ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι αν – αν – είχε χημικά όπλα, ποτέ δεν θα τα χρησιμοποιούσε εναντίον του λαού της Συρίας.

Τώρα, όμως, η Ουάσιγκτον παίζει το ίδιο τραγουδάκι με τα χημικά όπλα ξανά. Ο Μπασάρ έχει χημικά όπλα. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του ίδιου του λαού του. Και αν

το κάνει …

Λοιπόν, αν το κάνει, ο Ομπάμα , η Κυρία Κλίντον και το ΝΑΤΟ θα είναι πολύ, πολύ θυμωμένοι. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι συνήθεις ψευδο-εμπειρογνώμονες, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν τη Συρία στο χάρτη, μας έχουν προειδοποιήσει και πάλι για τα αέρια μουστάρδας, για χημικά και βιολογικά όπλα που η Συρία μπορεί να έχει – και θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει. Και οι πηγές; Οι ίδιοι ειδικοί φαντασίας που δεν μας προειδοποίησαν για την 11η Σεπτέμβρη, αλλά επέμεναν ότι ο Σαντάμ είχε όπλα μαζικής καταστροφής το 2003 οι “Ανώνυμες Στρατιωτικές Πηγές Πληροφοριών». Στο εξής τους ονομάζουμε ως ΑΣΠΠ.

Coup de Théâtre (ξαφνική δραματική τροπή των γεγονότων)

Και τώρα, το coup de théâtre.. Κάποιος από την Καναδική εταιρία ραδιοφώνου (CanadianBroadcasting Corporation) μου τηλεφώνησε αυτή την εβδομάδα για να μιλήσουμε για τη χρήση χημικών όπλων από τον Χαφέζ Αλ-Άσαντ στη Χάμα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης σουνιτών μουσουλμάνων στην πόλη το 1982. Πηγές τους ήταν οι ίδιοι πάλι οι: ΑΣΠΠ. Αλλά εγώ έτυχε να βρίσκομε στη Χάμα τον Φεβρουάριο του 1982 – η οποία είναι και ο λόγος για τον οποίο το καναδικό δίκτυο με καλεί – και ενώ ο συριακός στρατός τού Χαφέζ χτυπούσε τους δικούς του ανθρώπους, κανείς και ποτέ δεν χρησιμοποιήσε χημικά όπλα.

Ούτε ένα στρατιώτη δεν είδα στη Χάμα να έφερε μάσκα αερίου. Δεν υπήρχαν πολίτες με αντιασφυξιογόνες μάσκες. Το επικίνδυνα αέρια που εγώ και οι συνάδελφοί μου μυρίσαμε ήταν από χημικά που χρησιμοποιούταν από τον (τότε) σύμμαχός μας Σαντάμ εναντίον των Ιρανών στρατιωτών στη δεκαετία του 1980. Και κανένας από τους δεκάδες επιζώντες πολίτες που έχω πάρει συνέντευξη τα τελευταία 30 χρόνια από το 1982 δεν αναφέρθηκε ποτέ στη χρήση αυτών των χημικών.

Τώρα, όμως, θέλουμε να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία. Και το νέο παιδικό παραμύθι να αρχίσει: ο Χαφέζ Αλ-Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά εναντίον του λαού του στη Χάμα πριν από 30 χρόνια. Έτσι, και ο γιος του Μπασάρ μπορεί να κάνει το ίδιο ξανά. Και δεν ήταν αυτός ένας από τους λόγους που εισβάλαμε στο Ιράκ το 2003 – επειδή ο Σαντάμ είχε ήδη χρησιμοποιήσει χημικά κατά του ίδιου του λαού του και μπορεί να το κάνει ξανά;

Αερολογίες

Ναι, όσο μεγαλύτερο το ψέμα, τόσο το καλύτερο. Σίγουρα εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε κάνει το καθήκον μας όσον αφορά τη διάδοση αυτών των αερολογιών. Και ο Μπασάρ – των οποίων οι δυνάμεις έχουν διαπράξει αρκετές ανομίες – πρόκειται να κατηγορηθεί για άλλο ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει ακόμη και για τον πατέρα του που ποτέ δεν διέπραξε. Ναι, χημικά όπλα είναι κακά νέα φίλοι μου. Γι ‘αυτό και οι ΗΠΑ παρείχαν στο Σαντάμ τη τεχνογνωσία γι’ αυτά, μαζί με τη Γερμανία (φυσικά).

Αυτός είναι ο λόγος, όταν ο Σαντάμ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά χημικά αέρια στη Halabja, οι ΑΣΠΠ είπαν στους αρμόδιους της CIA να κατηγορήσουν για αυτό το Ιράν. Και ναι, ο Μπασάρ ίσως έχει κάποια χημικά σε κάδους που σκουριάζουν κάπου στη Συρία. Η Κυρία Κλίντον ανησυχεί με το γεγονός ότι μπορεί να “πέσουν σε λάθος χέρια» – σαν να είναι προς το παρόν “στα σωστά χέρια”. Όμως, οι Ρώσοι έχουν πει στον Μπασάρ να μην τα χρησιμοποιήσει. Θα μπορούσε να πάει κόντρα στο μόνο σύμμαχο του;

Και σε τελική ανάλυση, ποιός ήταν ο πρώτος στρατός που χρησιμοποίησε χημικά αέρια στη Μέση Ανατολή; Ο Σαντάμ; Όχι. Οι Βρετανοί, βέβαια, κάτω από το στρατηγό Allenby, εναντίον των Τούρκων στο Σινά το 1917. Και αυτή είναι η αλήθεια.

Πηγή: independent.co.uk


http://kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...