Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Οι συμφωνίες της Κύπρου για τον καθορισμό της ΑΟΖ συνάδουν με Διεθνές Δίκαιο Βασίζονται στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣοριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, όπως αυτό διατυπώνεται στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τη θέση αυτή εξέφρασε σε πρόσφατη ομιλία του ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Ανδρέας Ιακωβίδης σε επιστημονικό συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στη Ρόδο.
Η ανάλυση του κ. Ιακωβίδη έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για την πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες εντός του ΑΟΖ της, είχε αναφέρει ότι «δεν θεωρούμε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι φυσιολογική και για ακόμα μια φορά δηλώνουμε ότι σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη, οι τρεις συμφωνίες είναι παρόμοιας υφής όσον αφορά το περιεχόμενό τους με μικρές διαφορές και βασίζονται στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η οποία έχει επικυρωθεί από 162 δύο κράτη διεθνώς, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Το πρώτο άρθρο των συμφωνιών ορίζει τη “μέση γραμμή” ως τη βάση για την οριοθέτηση, υπό την αίρεση ότι μπορεί να επανεξεταστεί ή να τροποποιηθεί υπό το φως άλλων μελλοντικών συμφωνιών με άλλα γειτονικά κράτη.

Το δεύτερο άρθρο των συμφωνιών προνοεί ότι σε περίπτωση που υπάρχουν φυσικοί πόροι που επεκτείνονται από την ΑΟΖ του ενός κράτους στο άλλο, τότε τα δύο συμβαλλόμενα κράτη θα συνεργαστούν για την εξεύρεση συμφωνίας για τις λεπτομέρειες της εκμετάλλευσης τέτοιων φυσικών πόρων.

Το τρίτο άρθρο των συμφωνιών προνοεί ότι αν οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος είναι στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τρίτο ενδιαφερόμενο κράτος για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του, τότε πριν την κατάληξη αυτών θα διαβουλευθεί με το άλλο συμβαλλόμενο μέρος. Το άρθρο τέσσερα προνοεί ότι η οποιαδήποτε διαφωνία θα επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού και σε περίπτωση αποτυχίας θα γίνει προσφυγή σε διαμεσολάβηση.
Προστίθεται μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία η ερμηνεία του όρου “μέση γραμμή” έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές υποθέσεις, ενώ ο θεσμός της δεσμευτικής διαμεσολάβησης έχει επίσης εμπεδωθεί ως ο αποδεκτός τρόπος επίλυσης διαφορών που δεν έχουν επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

http://www.philenews.com/digital/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...