Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Σόρος: κερδισμένες οι τράπεζες από το “πακέτο βοηθείας” στην Ελλάδα...


Όλος ο Τύπος και το Διαδίκτυο γράφουν σήμερα για τις απόψεις του Σόρος υπέρ του ευρωομολόγου. Κανείς όμως στην Ελλάδα δεν γράφει για το σημαντικότερο σημείο της συνέντευξής του στην Handelsblatt, ότι  δηλαδή από τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής βγήκαν κερδισμένες περισσότερο οι τράπεζες και λιγότερο η Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο αντικαταστάτης του κ. Βενιζέλος προσυπέγραψαν μια συμφωνία που διασφαλίζει κυρίως....
τα συμφέροντα των τραπεζών.

Δείτε πως παρουσιάζει την συνέντευξη του Σόρος η Deutsche Welle:

Σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος, παρατηρεί ότι «ήταν η γερμανική διστακτικότητα, που ενίσχυσε την άσχημη κατάσταση στην Ελλάδα και οδήγησε στην επέκταση της κρίσης, η οποία μεταβλήθηκε σε υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη».

Ο Σόρος επικρίνει ‘την πολιτική των μικρών βημάτων’ της Άγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντάς την υπερβολικά αργή. Επισημαίνει επίσης ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα ένα πακέτο βοήθειας χωρίς να πείσουν για τη σωτηρία της, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, όπου ο κερδισμένος είναι περισσότερο οι τράπεζες και λιγότερο η Ελλάδα.

Ο Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών της Ελλάδας ή ο αποκλεισμός της από την ευρωζώνη θα ήταν η απαρχή μιας τραπεζικής κρίσης παρόμοιας με το αμερικανικό κραχ του ΄28 – ΄30 και την περίοδο της «Μεγάλης Κατάθλιψης».

Ρόλος κλειδί για το ευρωομόλογο

Ο Τζορτζ Σόρος γράφει ότι ήταν λάθος η ανάληψη εγγυήσεων από μεμονωμένες χώρες για να αντιμετωπιστεί η αδυναμία κάποιων άλλων χωρών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Κατά την άποψή του η ανάληψη εγγυήσεων είναι υπόθεση της ΕΕ.

Γι’ αυτό ο Σόρος τάσσεται υπέρ την έκδοση ευρωομολόγου. «Διαφορετικά το ευρώ θα καταρρεύσει», επισημαίνει ο Αμερικανός επενδυτής και ζητά από τη Γερμανία να στηρίξει εκείνη πρώτη το ευρωομόλογο. Σημειώνει μάλιστα ότι όσο το Βερολίνο δεν δίνει το πράσινο φως στο ευρωομόλογο θέτει σε κίνδυνο ακόμα και το επίπεδο ΑΑΑ της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Τέλος ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί προβληματική την χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης. Διότι η Ιταλία και Ισπανία δίνουν οι ίδιες υψηλότερο επιτόκιο για τα ομόλογά τους από τα επιτόκια που παίρνουν από την Ελλάδα για τις πιστώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...