Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Το άγνωστο πρόσωπο του κ. Ράπανου


Ο Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής του δεξιού κόμματος στην Ελλάδα, έκανε την έκπληξη τοποθετώντας στη θέση του υπουργού οικονομικών έναν άνθρωπο με καριέρα σε δημόσιες θέσεις, στενή γνώση των οικονομικών της χώρας αλλά και ριζοσπαστικό αριστερό παρελθόν, γράφουν οι Financial Times.

Βασίλης Ράπανος θα πάρει το χαρτοφυλάκιο. «Μετά από 30 χρόνια εργασίας στα ελληνικά δημοσιονομικά, πιστεύω ότι έχω αρκετή γνώση τους», είπε ο ίδιος στους F.T.

O 64χρονος οικονομολόγος, με σπουδές στον Καναδά, καλείται να πείσει τους διεθνείς δανειστές της χώρας ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει πιστή στους κανόνες που συνοδεύουν το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει για τα σχέδιά του πριν επισήμως αναλάβει καθήκοντα.«Έχει ορισμένες ισχυρές πεποιθήσεις για την είσπραξη εσόδων και πώς θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή», υποστηρίζει συνάδελφος του κ. Ράπανου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ελπίζω ότι θα μπορέσει να τις εφαρμόσει», προσθέτει.

Στη μακρά καριέρα του, ο κ. Ράπανος εργάστηκε στο ΚΕΠΕ και έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Η πρώτη εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών θεμάτων, γράφουν οι F.T., ήρθε όταν ανέλαβε σύμβουλος στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές της δεκαετίας.

Το 2009 ανέλαβε πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα, ενώ εργάστηκε και σε δύο από τους μεγαλύτερους κρατικούς οργανισμούς.

Είναι γνωστός για την εμπλοκή του στην αριστερή αντίσταση, που προχώρησε σε βομβιστικές επιθέσεις κατά στόχων που σχετίζονταν με τη χούντα στη διάρκεια της επταετίας 1967 - 1974. Όταν η οργάνωση αποκαλύφθηκε από τη μυστική αστυνομία, ο κ. Ράπανος ήταν φοιτητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης. 

Εξέτισε την ποινή του στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, όπου βρήκε έναν δάσκαλο: τον Σάκη Καράγιωργα, έναν αριστερό οικονομολόγο φυλακισμένο σε κοντινό κελί.

«Η φυλακή έγινε το πανεπιστήμιό μου», λέει ο κ. Ράπανος. «Ήταν μια ευτυχής εμπειρία. Διάβασα πολύ και ανακάλυψα πόσο δυνατός μπορείς να γίνεις από τέτοιες καταστάσεις».

Απελευθερώθηκε το 1973, οπότε δόθηκε αμνηστία στους περισσότερους πολιτικούς κρατούμενους. Ο νεαρός τότε φοιτητής πήρε το πτυχίο του και συνέχισε τις σπουδές στο Queen’s University in Kingston του Ontario, όπου πήρε το Ph D στα δημόσια οικονομικά, σημειώνουν οι F.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...