Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΤΟ SURVIVOR ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ. ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ MARS ONE. ΠΟΙΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.



         ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ  ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΣΤΟΝ  ΑΡΗ.

Το 2026 θα ξεκινήσει το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον  πλανήτη  Άρη.  Το σχέδιο  Mars One προετοιμάζει το έδαφος, ώστε οι πρώτοι άποικοι να βρουν το νέο τους σπίτι στον Άρη. Οι  εθελοντές που  υπήρξαν για την επάνδρωση του  Mars One  είναι  περίπου 200.000 και  οι  αιτήσεις στάλθηκαν από 107 χώρες,  ανάμεσά  τους  και  εννέα  Έλληνες.  Από αυτούς, μονάχα 100 επιλέχθηκαν, 50 άνδρες, 50 γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών κι εθνικοτήτων. Κι αυτοί είναι μονάχα οι τυχεροί, που πέρασαν στην επόμενη φάση. Στόχος είναι να βρεθούν οι τελικοί 24, που θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε ένα περιβάλλον απολύτως προσομοιωμένο με τον Άρη. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι άποικοι, που θα τολμήσουν να εκτοξευτούν σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.



Το  σχέδιο  Mars One έχει σαν  στόχο την δημιουργία ενός μόνιμου ανθρώπινου οικισμού στον Άρη.  Η ολλανδική εταιρία Mars One αναζητά πρόθυμους για να μετοικήσουν στον κόκκινο πλανήτη. Πρόκειται για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Απευθύνεται σε εθελοντές από όλο τον κόσμο, που θέλουν να επανδρώσουν την πρώτη αποστολή εγκατάστασης στον μέχρι σήμερα ακατοίκητο πλανήτη. 

Ο Ολλανδός επιχειρηματίας Bas Lansdorp βρίσκεται πίσω από το Mars One και την πρωτοποριακή του ιδέα να αποικηθεί ο Άρης άμεσα, οργανωμένα και με επιμελή εκπαίδευση. Το εγχείρημα αυτό έχει επικριθεί έντονα  από  διάφορους  ειδικούς  επιστήμονες.  


Το Μάιο του 2012, ο  Bas Lansdorp  δήλωσε:  «Η εγκατάσταση του ανθρώπου στον Άρη είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για το ανθρώπινο είδος. Η εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος απ' την ενωμένη ανθρωπότητα θα μας φέρει όλους πιο κοντά».

Η αποστολή Mars One  είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση  και  στοχεύει στη δημιουργία ενός μόνιμου ανθρώπινου οικισμού στον Άρη. Πληρώματα τεσσάρων αστροναυτών θα αναχωρούν κάθε δύο χρόνια, ξεκινώντας από το 2024. Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή θα ξεκινήσει το 2018.

Έχουν περάσει 48 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι. Από τότε η έρευνα στον τομέα την μεταφοράς και της ζωής στο διάστημα έχει κάνει τεράστια άλματα. Πλέον έχουμε την εμπειρία ανθρώπων που ζουν στο διάστημα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, όπως στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 
ΑΡΧΙΣΕ  Η  ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ  ΜΕΤΡΗΣΗ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΡΩΤΗ  ΑΠΟΙΚΙΑ  ΣΤΟΝ  ΑΡΗ.
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή των 24 ανθρώπων που θα μεταβούν πρώτοι στον πλανήτη Άρη χωρίς όμως να μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στη Γη.
Το ιδιωτικό ίδρυμα Mars One που εδρεύει στην Ολλανδία, παρά την κριτική που δέχεται ότι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τα σχέδιά του, ανακοίνωσε ότι αρχίζει την τρίτη φάση της επιλογής των ατόμων που θα ταξιδέψουν στον Άρη “χωρίς εισιτήριο επιστροφής”.
Στόχος είναι η ίδρυση αποικίας στον Άρη. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή αναμένεται να αναχωρήσει το 2026 προκειμένου να φθάσουν οι τέσσερις πρώτοι Γήινοι στον Άρη λίγους μήνες μετά. Στη συνέχεια, θα αποστέλλεται κάθε δύο χρόνια ακόμη μια ομάδα των τεσσάρων ατόμων.
Αν και οι δυσκολίες της αποστολής αυτής είναι πασιφανείς, πέραν των 200.000 ανθρώπων από 140 χώρες φαίνεται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.
Ήδη έγινε η προεπιλογή των 100 επικρατέστερων, 50 άνδρες και 50 γυναίκες, ηλικίας 19-60 χρονών, από τους οποίους οι 39 προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο, 31 από την Ευρώπη, 16 από την Ασία, επτά από την Αφρική και επτά από την Αυστραλία.
 
Δεν υπάρχουν Κύπριοι ή Έλληνες στους επιλαχόντες.
Η τρίτη φάση, η οποία θα διαρκέσει πέντε μέρες, θα μειώσει τον αριθμό των υποψηφίων στους 40 με τελικό στόχο τους 24. Οι υποψήφιοι θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες κατά τις οποίες θα πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους να ζήσουν υπό τις αντίξοες συνθήκες του αφιλόξενου πλανήτη.
Όπως ανέφερε το Mars One, το 90% των δοκιμασιών που θα περάσουν οι υποψήφιοι βασίζεται στα τεστ αντοχής που διεξάγει η ΝΑΣΑ.
"Μέσα σε πέντε ημέρες οι υποψήφιοι θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες” αναφέρει ανακοίνωση του Mars One.
Σημειώνεται ότι εφόσον δεν θα επιστρέψουν στη Γη, αυτοί που θα επιλεχθούν πρέπει να είναι ικανοί να επιβιώνουν σε μικρές ομάδες, να βρίσκουν νερό, να παράγουν το οξυγόνο τους και να καλλιεργούν τα λαχανικά τους”.
Οι 24 θα χωριστούν σε έξι ομάδες των τεσσάρων, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε ειδικό χώρο στον οποίο οι συνθήκες επιβίωσης θα ομοιάζουν με εκείνες που θα συναντήσουν στον πλανήτη Άρη.
‘Οσοι τελικά επιλεχθούν να μεταβούν στον Άρη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους κάτω από άγνωστες και επικίνδυνες συνθήκες.
Τα διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν τους αστροναύτες στον Άρη θα κατασκευαστούν από ιδιωτικές εταιρείες διαστήματος.
Στα αρχικά σχέδια του Mars One περιλαμβανόταν χρηματοδότηση μέσω ζωντανής τηλεοπτικής κάλυψης από τον Άρη, του τύπου Big Brother. Τα σχέδια όμως αυτά ναυάγησαν πρόσφατα αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στο ίδρυμα και τον κολοσσό παραγωγών Endemol.
Το εγχείρημα βασίζεται πλέον στις χρηματοδοτήσεις από επενδυτές, κυρίως από την Ολλανδία και την Νότιο Αφρική.
Πάντως, εάν το Mars One πετύχει τους στόχους του, θα είναι το πρώτο που θα στείλει ανθρώπους στον Άρη, καθώς η ΝΑΣΑ δεν προγραμματίζει επανδρωμένη αποστολή πριν το 2030.
 
Ασχολίες αστροναυτών στον Άρη:
Εάν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο και οι πρώτοι άνθρωποι φθάσουν στον Άρη το 2027, τότε θα αναλάβουν ένα μεγάλο έργο ίδρυσης της αποικίας.
Τα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνουν κατασκευή της αποικίας (σπίτια, εργαστήρια, θερμοκήπια), καλλιέργεια της γης, φύτευση δέντρων, συντήρηση των συστημάτων, διενέργεια πειραμάτων, αλλά και ελεύθερος χρόνος.
Όπως αναφέρει το Mars One, στον ελεύθερο τους χρόνο οι αστροναύτες θα μπορούν να διαβάζουν, να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να γυμνάζονται, να βλέπουν τηλεόραση, ίντερνετ, να έχουν επαφές με την οικογένεια και τους φίλους τους κτλ.
Ωστόσο, λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τους δύο πλανήτες, θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όπως χρονική καθυστέρηση τουλάχιστον τριών λεπτών για την τηλεόραση και μέχρι 45 λεπτών για το διαδίκτυο. Η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους θα είναι δυνατή μέσω βίντεο, γραπτά μηνύματα, κτλ. αλλά ζωντανή επικοινωνία δεν θα είναι δυνατή λόγω της χρονικής καθυστέρησης.
Το κοινό συμμετέχει ενεργά – στην χρηματοδότηση και στην επιλογή και πρόσληψη των πρώτων αποίκων του Άρη. Από τις 200.000 αιτήσεις παραμένουν 705 υποψήφιοι, που προέκυψαν μετά τον πρώτο γύρο επιλογής. Πέντε με δέκα πληρώματα των τεσσάρων ατόμων θα είναι η πρώτη αποστολή και μετά θα υπάρξουν και άλλα πληρώματα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πληρώσουν – γίνονται μέρος του Mars One.

 

 

 

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις  διαστημικές  επιχειρήσεις  είναι το κόστος. Με τον νέο πύραυλο της εταιρείας Space X, τον Falcon Heavy και τον Falcon 9, το κόστος έχει μειωθεί και η δυνατότητα μεταφοράς άνω των 50 τόνων σε χαμηλή γήινη τροχιά είναι ξανά εφικτή με τους καινοτόμους τρόπους παραγωγής εξαρτημάτων πυραύλων.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα από τον RAD, το όργανο μέτρησης ακτινοβολίας στο Curiosity, έχει μετρήσει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στα ηλεκτρονικά μηχανήματα και στον άνθρωπο για ένα ταξίδι επτά μηνών στον Άρη και για την ημερήσια δόση ακτινοβολίας στον Άρη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα λαμβάνουν πιο υψηλή δόση, αλλά αυτή η δόση δεν είναι απαγορευτική για μια επανδρωμένη αποστολή. Στην επιφάνεια του Άρη οι μονάδες θα καλύπτονται από σημαντικές στρώσεις σκόνης, χώματος και άλλων υλικών, οι οποίες θα προστατεύουν από τις ακτινοβολίες. Επιπλέον εξελίξεις έχουν αλλάξει τα πράγματα στις φουσκωτές κατασκευές. Η τεχνολογία Translab της NASA θα χρησιμοποιηθεί από την Bigelow Aerospace και αυτή τη εταιρεία θα κατασκευάσει ένα επιπλέον φουσκωτό χώρο διαβίωσης για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2016. Η ίδια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί ο χώρος διαβίωσης των ανθρώπων που θα ζήσουν στον Άρη.
 Ο  ΠΛΑΝΗΤΗΣ  ΑΡΗΣ
Ο Άρης είναι ο τέταρτος πλανήτης από τον Ήλιο και ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη (η Αφροδίτη είναι η πιο κοντινή). Θεωρείται ως ο πιο “φιλόξενος” κοντινός μας πλανήτης για αποικισμό.
Ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 225.300.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Η απόσταση αυτή όμως κυμαίνεται ανάλογα με τις κινήσεις των πλανητών. Η πιο κοντινή απόσταση είναι περίπου 54.6 εκατ. χιλιόμετρα και η πιο μακρινή φθάνει τα 401 εκατ. χιλιόμετρα.
Το ταχύτερο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε από τη Γη είναι το New Horizons της ΝΑΣΑ που ταξιδεύει με ταχύτητα 58,000 χιλιόμετρα την ώρα. Έτσι, ανάλογα με την απόσταση Γης - Άρη το New Horizons θα χρειαζόταν μεταξύ 39 και 289 μέρες για να φθάσει στον προορισμό του.
Τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο Άρης διέθετε στο παρελθόν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. Οι επιστήμονες θεωρούν επίσης ότι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη θα μπορούσε να φέρει στο φως ενδείξεις ότι υπήρξε στο παρελθόν ζωή στον πλανήτη αυτό, απαντώντας έτσι σε ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρωπότητας, κατά πόσον δηλαδή είμαστε μόνοι στο σύμπαν και κυρίως εάν οι πρόγονοί μας ήταν Αρειανοί που μετακόμισαν στη Γη πριν εκατομμύρια χρόνια.
 

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ  ΦΟΙΤΗΤΗΣ  ΠΟΥ  ΘΕΛΕΙ  ΝΑ  ΠΑΕΙ  ΣΤΟΝ  ΑΡΗ. 

 Έχει θέσει υποψηφιότητα για μια αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη».

 ΚΑΝΟΝΙΚΑ  ΕΠΡΕΠΕ  ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΝΕΟΙ  ΝΑ  ΔΗΛΩΣΟΥΝ 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Τα σχέδια του Μάριου-Γουλιέλμου φτάνουν μέχρι τον  Άρη, μιας και ο έλληνας φοιτητής  έχει   στόχο  να αποτελέσει μέρος του πληρώματος που θα δημιουργήσει μια ανθρώπινη αποικία στον «κόκκινο πλανήτη» το 2023!
Ο Μάριος-Γουλιέλμος σπουδάζει στο ΤΕΙ Πειραιά και έχει υποβάλει υποψηφιότητα στην μη κερδοσκοπική οργάνωση «Mars One» που θα διοργανώσει την αποστολή στον Άρη.
Η ολλανδική εταιρεία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια με τη συμμετοχή ολόκληρου του κόσμου σαν τηλεοπτικό κοινό με τη διαδραστική συμμετοχή του σε κάθε βήμα της αποστολής: από την επιλογή των αστροναυτών μέχρι την προετοιμασία του ταξιδιού και τη ζωή των συμμετεχόντων στον «κόκκινο πλανήτη».
Μεταξύ των χιλιάδων υποψηφίων για μια θέση στην αποστολή βρίσκεται και ο Μάριος-Γουλιέλμος που προς το παρόν είναι και ο μοναδικός υποψήφιος από τη χώρα μας.
Στο σύντομο σημείωμα που υπάρχει στη σελίδα του Mars One, ο έλληνας φοιτητής προκειμένου να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, τονίζει πως η σημαντικότερη δεξιότητα είναι η ομαδική συνεργασία, η επικοινωνία και η κατανόηση μεταξύ των μελών μιας ομάδας. «Με έλκει η περιπέτεια και πιστεύω πως η ευκαιρία αυτή θα μου δώσει μια μοναδική εμπειρία», γράφει ο φοιτητής.

  
  Τα δύο φεγγάρια του ΄Αρη,  ο Φόβος και ο Δείμος 
όπως φαίνονται απο την επιφάνειά του, 
σε σύγκριση με τη Σελήνη όπως φαίνεται από τη Γή.
 Γραφιστική απεικόνιση: Πώς θα είναι τα καταλύματα
 
 
Γραφιστική απεικόνιση: Το εσωτερικό των καταλυμάτων
 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ  ΤΟΥ  ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ
H ολλανδική εταιρεία Mars One ξεκίνησε την  υλοποίηση του σχεδίου της,  να στείλει την πρώτη ιδιωτική ρομποτική αποστολή στον Αρη, σε ένα ταξίδι που φιλοδοξεί να ανοίξει το δρόμο, σε επόμενο στάδιο, για τη δημιουργία της πρώτης ανθρώπινης αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη.  Η εταιρία Mars One ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να συνεργαστεί για την ομώνυμη αποστολή με δύο μεγάλες εταιρείες, την αμερικανική αεροναυπηγική Lockheed Martin και τη βρετανική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων SSTL.  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αποστολή Mars One θα είναι έτοιμη για εκτόξευση το 2018, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει έως το 2025 το ταξίδι (χωρίς επιστροφή, αφού θα γίνουν άποικοι) των πρώτων ερασιτεχνών αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη.
Η ρομποτική αποστολή θα δοκιμάσει την αναγκαία τεχνολογία και θα προλειάνει το έδαφος για την μετέπειτα επανδρωμένη αποστολή.  Μεταξύ άλλων, θα διεξάγει πειράματα για τη δημιουργία νερού στην επιφάνεια του πλανήτη και θα δοκιμάσει τη συλλογή ηλεκτρικής ενέργειας από ειδικά πολύ λεπτά φωτοβολταϊκά πάνελ.  Η Lockheed έχει διαστημική εμπειρία από τη συνεργασία της με τη NASA και το όχημα που σχεδιάζεται να προσεδαφιστεί στον Άρη, θα κατασκευαστεί με πρότυπο το όχημα «Φοίνιξ» που έφθασε στον πλανήτη το 2008.   Το όχημα αυτό, σύμφωνα με το BBC, τον Guardian και το New Scientist, θα συνεργάζεται με ένα τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη και θα αποτελεί έτσι τον μόνιμο συνδετικό κρίκο για την επικοινωνία με τη Γη.
Αν το σχέδιο πετύχει, τότε θα ανοίξει μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος αποκλειστικά από ιδιώτες, χωρίς την έως τώρα κρατική καθοδήγηση.
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Mars One, Μπας Λάνσντορπ, η ρομποτική αποστολή «θα είναι το πρώτο βήμα στο συνολικό σχέδιο μας για την εγκαθίδρυση μιας μόνιμης ανθρώπινης εγκατάστασης στον Άρη».  Το κόστος για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι όχι πάνω από 6 δισ. δολάρια, όμως άλλοι ειδικοί το θεωρούν υπερβολικά μικρό για ένα τόσο μεγαλεπήβολο στόχο.
Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος, σύμφωνα με το σχέδιο της Mars One, θα γίνει από εύπορους φιλάνθρωπους, επιχειρηματικούς χορηγούς και από την πώληση δικαιωμάτων (τηλεοπτικών κ.α.).
 
 Η εταιρεία είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την αποστολή σε «ριάλιτι-σόου», που θα παρακολουθεί -χάρη στον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο γύρω από τον Άρη- κάθε βήμα των αστροναυτών.  Ήδη η Mars Οne έχει λάβει πάνω από 200.000 αιτήσεις ενδιαφερομένων άνω των 18 ετών για την πρώτη αποστολή (κάθε αίτηση κοστίζει 75 δολάρια). Όσοι επιλεγούν για το δεύτερο γύρο αξιολόγησης, θα ενημερωθούν έως το τέλος του έτους (θα υπάρχουν συνολικά τέσσερα στάδια επιλογής).  
Από την Αυστραλιανή συγγραφέα και ερευνήτρια Elmo Keep, βγήκαν στην επιφάνεια θεμελιώδη ελαττώματα του εγχειρήματος,  τα  οποία  δημοσίευσε  σε κείμενο με τον τίτλο " All Dressed Up for Mars and Nowhere to Go". Η Keep καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Ο Mars One δεν φαίνεται με κανένα τρόπο να πληρεί τις προϋποθέσεις για να φέρει εις πέρας την πιο μεγάλη, πολυσύνθετη και επικίνδυνη εξερευνητική αποστολή της ανθρώπινης ιστορίας».  Μάλιστα  ερευνητές από το Massachusetts Institute of Technology αποκάλυψαν πως κάθε επανδρωμένη αποστολή του Mars One στον Άρη, θα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του πληρώματος μέσα σε 68 ημέρες.
 Ο Lansdorp ισχυρίστηκε ότι το εγχείρημα θα κόστιζε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα νούμερο που σύμφωνα με την Keep «είναι δεκάδες, εάν όχι εκατοντάδες, δισεκατομμύρια δολάρια μικρότερο, από κάθε πρόταση επανδρωμένης αποστολής στον Άρη που έχει κάνει μέχρι σήμερα η NASA». Ο Lansdorp απαντά πως «Αρχικά, ο Mars One είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός, χωρίς πολιτικές υποχρεώσεις, κάτι που σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε τον καλύτερο προμηθευτή, με την καλύτερη τιμή. Στη NASA έχουν το εξής πρόβλημα: εάν θελήσουν να διεξάγουν μια αποστολή όπως ο Curiosity Rover, κάθε συνεργάτης οφείλει να προέρχεται από διαφορετική πολιτεία, διότι εφόσον όλες οι πολιτείες συνεισφέρουν οικονομικά στον οργανισμό, θέλουν με κάποιο τρόπο τα λεφτά τους πίσω. Με τον Mars One δεν αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο πρόβλημα». Το σχέδιο ήταν το απαραίτητο ποσό για τον Mars One να συγκεντρωθεί μέσω crowd-funding και διαφημίσεων. Όταν η αποκάλυψη της Keep βγήκε στην επιφάνεια, το project είχε συγκεντρώσει μόλις 633.440 δολάρια από δωρεές, ούτε το 0,5% του συνολικού ποσού. Σύμφωνα με τον Lansdorp «αυτή τη στιγμή, ο Mars One χρηματοδοτείται από επενδυτές και δωρεές από όλο τον κόσμο, καθώς και από μικρότερης κλίμακας σπόνσορες, οι οποίοι μας βοηθούν. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με ορισμένες πολύ μεγάλες εταιρείες». 
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Mars One, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν ήδη κάνει αίτηση για την αποστολή. Παρ' όλα αυτά, αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον Norbert Kraft, επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του εγχειρήματος, ότι ο ίδιος διάβασε μόνο 80.000 αιτήσεις. Επιπλέον, υπήρξαν ακόμα 2.782 αιτήσεις σε μορφή βίντεο, οι οποίες ανέβηκαν απευθείας στην ιστοσελίδα του Mars One.
Μία υπηρεσία διαστημικών μεταφορών με την επωνυμία SpaceX είναι καταχωρημένη στην ιστοσελίδα του Mars One ως μία εκ των προμηθευτών, με τη δήλωση «Ο Mars One ανυπομονεί να χρησιμοποιήσει τον SpaceX Falcon Heavy, μία αναβαθμισμένη έκδοση του Falcon 9 που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η SpaceX. Ο Falcon Heavy είναι έτοιμος να υποβληθεί σε κάθε απαραίτητη δοκιμή πτήσης μέσα στο 2014, προκειμένου να υπάρξει άπλετος χρόνος για βελτιώσεις». Παρ' όλα αυτά, η Keep ανακάλυψε ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί κανένα συμβόλαιο μεταξύ της Mars One και της SpaceX. 
Χωρίς διαστημόπλοιο δεν υπάρχει τρόπος να επιλεχθούν οι τελικοί υποψήφιοι για την αποστολή. Η Keep, που μίλησε με τον αστροναύτη Chris Hadfield, εξηγεί: «Εάν δεν είναι διαθέσιμες οι προδιαγραφές του διαστημοπλοίου που θα μεταφέρει το πλήρωμα, εάν δεν γνωρίζεις τις διαστάσεις στις οποίες θα ταξιδέψει ο κόσμος, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσεις τη διαλογή των ανθρώπων που θα ζήσουν και θα εργαστούν μέσα σε αυτό». 
Το εγχείρημα του Mars One βασίζεται στο ότι η διαδικασία των αιτήσεων, της εκπαίδευσης και η ίδια η αποστολή θα αποτελούν μέρος ενός τηλεοπτικού reality show. Οι δημιουργοί του Big Brother, η εταιρεία Endemol, έχουν επιβεβαιωθεί ως οι επίσημοι συνεργάτες για την κυκλοφορία του project, όμως ο υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσης της εταιρείας δήλωσε στην Keep πως «Οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες από ότι αναφέρθηκε στο δελτίο τύπου». Επιπλέον, μέχρι στιγμής κανένα κανάλι δεν έχει αγοράσει το show.
O  ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΗΣ  ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Έχει συνδέσει τη ζωή και την επιστημονική του έρευνα με τον Κόκκινο Πλανήτη, έλαβε μέρος στο σχεδιασμό αποστολών, έζησε την προσεδάφιση διαστημικών οχημάτων και επεξεργάζεται πληροφορίες που φτάνουν από τον Άρη στα εργαστήρια της NASA.
Τώρα με μεγάλη επιστημονική περιέργεια λαμβάνει τα πρώτα στοιχεία τα οποία μεταδίδει το Curiosity.
Για τον κ. Θανάση Οικονόμου, καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγο και ερευνητή της
NASA, ο Άρης αποτελεί έναν πολύ οικείο πλανήτη καθώς ασχολείται με αυτόν από το 1984 και γνωρίζει καλά τις «γειτονιές» του. Ο ίδιος μάλιστα έχει βαφτίσει βουνά, κρατήρες, κοιλάδες, πτυχώσεις του εδάφους με ελληνικά ονόματα και αναφορές στην ιστορία.
«Στη διαστημική έρευνα υπάρχει η τάση να δίνονται αρχαία ελληνικά ονόματα σε αστέρια, πλανήτες ή σημεία. Αυτό συνέβη και με τον Άρη όπου είχα προτείνει και δόθηκαν πολλά ονόματα από τη χώρα μας. Έτσι υπάρχει η ΄΄Σαντορίνη’’ , τα ’’ Δωδεκάνησα’’, οι ’’ Κυκλάδες ‘’ και πολλά νησιά μας» λέει ο κ. Θανάσης Οικονόμου στο Έθνος της Κυριακής.
 «Ήταν οι μέρες κοντά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τότε ανέφερα στους συναδέλφους μου και πρότεινα να δοθούν ονόματα από τη ιστορία όπως το όνομα ‘’ Όχι’’ ,  ‘’Πίνδος’’ κλπ.  Σε ένα άλλο πρόγραμμα το Spirit, δώσαμε ονόματα από την Οδύσσεια».
Η νέα αποστολή της NASA με το Curiosity, άρχισε να στέλνει τα πρώτα στοιχεία. «Ο πλανήτης αυτός θεωρείται ως ένα μεγάλο εργαστήριο για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα των επιστημόνων. Αυτή τη φορά διαλέξαμε έναν κρατήρα τον οποίο γνωρίζαμε από δορυφορικές φωτογραφίσεις. Στην περιοχή αυτή υπήρχε νερό στο παρελθόν και ενδεχομένως στον πυθμένα να εντοπισθούν σημεία ζωής όπως και κάποια μικρόβια λέει ο κ. Θανάσης Οικονόμου όπου έχει συνδεθεί με πολλά προγράμματα τα οποία έχουν ως στόχο την γνωριμία με τον Κόκκινο Πλανήτη όπως το Opportunity και το Pathfinder.
Ανάμεσα στα ελληνικά ονόματα υπάρχει και το χωριό Ζιάκας κοντά στο  βουνό  της  Πίνδου   Όρλιακας Γρεβενών από όπου ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα ο Έλληνας ερευνητής. Ο κ. Θανάσης Οικονόμου, παιδί βρέθηκε στην Τσεχοσλοβακία και τελικά στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ως μηχανικός της ΝASA από το 1964 έζησε από κοντά τα βήματα στην κατάκτηση του Διαστήματος. Έλαβε μέρος στις πρώτες αποστολές διαστημοπλοίων στη Σελήνη ενώ στο δικό του εργαστήριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το πείραμα που μετέφερε το Pathfinder στον Άρη.
 
 
ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ  ΕΛΥΣΑΝ  ΤΟ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ  ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  ΣΤΟΝ  ΠΛΑΝΗΤΗ  ΑΡΗ
Μία ομάδα οκτώ νέων Ελλήνων βρήκε τη λύση στο πρόβλημα της καλλιέργειας φυτών στον πλανήτη Άρη και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό της NASA.  Με βάση το σχέδιο, το διαστημικό θερμοκήπιο θα μπορεί να λειτουργεί ως και 45 ημέρες, όσο δηλαδή διαρκεί ο κύκλος ζωής του σπανακιού, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Οι Έλληνες επιστήμονες προβλέπουν επίσης στην πρότασή τους συστήματα συγκομιδής των φυτών και συλλογής του οξυγόνου που παράγουν. Η απαιτούμενη ενέργεια θα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ το προστατευτικά στρώματα θα θωρακίζουν τις επιφάνειες του θερμοκηπίου από ακραία φαινόμενα στον Άρη.
 
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 
 


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...