Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΡΙΕΣΠΕΡΟΥ - ΗΛΙΟΥΓΕΝΝΩΝ


ΤΡΙΕΣΠΕΡΟΝ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ - ΗΛΙΟΥΓΕΝΝΑ Η λέξη "Ηρακλής" αποτελεί προσωνυμία του Ηλίου και δηλώνει την ανίκητη δύναμή του να διαλύει κάθε κακό, το οποίο τείνει να σχηματίζεται ιδίως στον αέρα.
Ο φιλόσοφος Πορφύριος στο "Περί Αγαλμάτων" (Εκδόσεις Ηλιοδρόμιον, Αθήνα 2000) λέει με σαφήνεια τα εξής: "Καθὸ δὲ ἀπαλεξίκακός ἐστι τῶν ἐπιγείων ὁ Ἥλιος, Ἡρακλέα αὐτὸν προσεῖπον ἐκ τοῦ κλᾶσθαι πρὸς τὸν ἀέρα, ἀπ' ἀνατολῆς εἰς δύσιν ἰόντα". Αυτή είναι μία από τις ετυμολογήσεις του ονόματος του Ηρακλέους. Το ρήμα κλάω-ώ σημαίνει θραύω, τσακίζω... Άρα, ο ανίκητος Ήλιος ως Ηρακλής θραύει, τσακίζει, διαλύει κάθε τυφωνικό σχηματισμό που εκδηλώνεται ιδίως στο πεδίο του αέρος... Πώς το επιτυγχάνει αυτό ο Ηρακλής; Πρωτίστως διά του Έλληνος - Ηλιακού Λόγου, που σύμβολό του είναι το Ρόπαλον. Γι΄αυτό, όπου αρθρώνεται Ελληνικός Λόγος, το τυφωνικό Ψεύδος καταρρέει... Το Τριέσπερον άρχιζε - αρχίζει την Εσπέρα του Χειμερινού Ηλιοστασίου (21η προς 22α Δεκεμβρίου, που είναι και η μεγαλύτερη νύκτα του έτους) και ολοκληρώνεται με την ανα-Γέννηση του Ηλίου (την νύκτα της 24ης προς ξημέρωμα 25ης Δεκεμβρίου). Έτσι, ορθά, θα μπορούσε να ονομαστεί η συμβατική 25η Δεκεμβρίου (σε κάθε περίπτωση, η 4η ημέρα από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο) Νέο-Ήλια − Νεοήλια (Noel) ή, άλλως: Ηλίου-γέννα -− Ηλιούγεννα. Αυτό εκφράζεται κωδικοποιημένα στην συμβολική "μυθική γλώσσα" της Ελληνικής Παραδόσεως ως εξής: "Φασὶ, Δία, συγκοιμώμενον Ἀλκμήνῃ, πεῖσαι τὸν Ἥλιον μὴ ἀνατεῖλαι ἐπὶ τρεῖς ἡμέρας. Ὅθεν καὶ ἐπὶ τρεῖς νύκτας συγκοιμηθεὶς αὐτῇ ὁ Ζεὺς τὸν Τριέσπερον Ἡρακλέα ἐποίησε". 

 Ιαλυσσός


https://pyrisporos.blogspot.com/2015/...


3 σχόλια :

  1. ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΟΥ.
    Από σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2018 γιορτάζουμε την επιστροφή του Ηλίου και του Φωτός.
    ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΩΜΕΝ ΦΩΣ.
    Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στο ψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο του ουρανού (θερινό ή χειμερινό ηλιοστάσιο). Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο το θερινό και τον Δεκέμβριο το χειμερινό, και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις εποχές του έτους.
    Ημερολογιακά, το χειμερινό ηλιοστάσιο κυμαίνεται μεταξύ της 20ης και της 23ης Δεκεμβρίου, ενώ φέτος, 2018, για το βόρειο ημισφαίριο της Γης, η έναρξη του χειμώνα είναι σήμερα. Ο Ήλιος, 23 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, έφθασε στο χαμηλότερο σημείο του ουρανού. Έτσι χθες είχαμε και την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, με διάρκεια 14 ώρες και 29 λεπτά.
    Σήμερα το πρωί, στις 00:23 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 2018, ο Ήλιος βρισκόταν στο χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι ξεκίνησε και τυπικά (αστρονομικά) ο φετινός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.
    Το βράδυ του ηλιοστασίου και τα αμέσως επόμενα θα είναι και τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας στο αποκορύφωμά της.
    Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
    Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια.
    Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.
    ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018: Πιο μεγάλη, πιο φωτεινή, πιο μαγική
    Η τελευταία πανσέληνος του έτους 2018.
    Σήμερα, Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 θα έχουμε την τελευταία πανσέληνο του 2018. Το φεγγάρι θα είναι ολόγιομο. Ανά τους αιώνες η συγκεκριμένη πανσέληνος έχει λάβει πολλές ονομασίες όπως: Παγωμένο Φεγγάρι, Παγωμένη Πανσέληνος, Μεγάλη Πανσέληνος.
    Και για όσους αναρωτιούνται γιατί από όλες τις πανσελήνους εντός του έτους αυτή είναι τόσο ιδιαίτερη η απάντηση είναι η εξής: την επόμενη φορά που μία πανσέληνος θα συμβεί τόσο κοντά σε ηλιοστάσιο είναι το 2029.
    Η ΒΡΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΥΤΤΑΞΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ.
    Η ετήσια βροχή μετεωριτών Ursids αναμένεται να κορυφωθεί μία ή δύο μέρες μετά το ηλιοστάσιο, άρα εντός του σαββατοκύριακου, 22 και 23 Δεκεμβρίου 2018. Οι τυχεροί θα έχουν την ευκαιρία να δουν έως και 10 «πεφταστέρια» την ώρα, βέβαια αυτό εξαρτάται από το πού βρίσκεται ο καθένας.
    Ζ.Π.








    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2019, ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΚΟΡΗΣ.

    Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ - ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΚΟΡΗ.

    Από Ανδρειανή, ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ.
    Φέτος το χειμερινό ηλιοστάσιο έχει καθοριστεί στις 22 Δεκεμβρίου. Η παραμονή του θεωρείται από όλους τους Μύστες των Αρχαίων θρησκειών ως μια από τις πιό μαγικές νύκτες του χρόνου. Κατεβαίνει ο Ήλιος του Βορείου Ημισφαιρίου στο χαμηλότερο σημείο του ουρανού προς τον Σταυρό του Νότου, πεθαίνει εσταυρωμένος κατά τους προγόνους μας, οι οποίοι έβλεπαν αυτή την κάθοδο σαν ένα θάνατο, για να αναστηθεί τρείς ημέρες μετά, στις 25 Δεκεμβρίου όπου αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα.
    Όλες οι ευρωπαϊκές φυλές συμπεριλαμβανομένων και των Σλάβων, τιμούσαν την περίοδο αυτήν του χρόνου την Bertcha/Berta/ Yule/Holle/Freyia/Befana, (Επιφάνεια/ η Επιφάνεια Κόρη του Επιφάνειου Διός, η Άρτεμις) την λαμπερή και φωτεινή αρχέγονη δημιουργική θεά. Την παρουσίαζαν ως Αμφίπυρο (με δύο πυρσούς στα χέρια), να διαβαίνει την γήινη νύκτα σκορπώντας φως και διαλύοντας το σκοτάδι. Κατά την παράδοση και τα Αρχαία Μυστήρια όλων των φυλών της Γής την περίοδο αυτή του χρόνου ανοίγουν οι Ουράνιες Πύλες του Γαλαξία μας που ευρίσκονται στο Αστερισμό του Ωρίωνα και εξέρχονται όλα τα άρματα των κατώτερων θεών.
    Το 2019 θα είναι το έτος της Αρτέμιδος Κόρης.
    Καλώς να ορίσεις Σελασφόρε, Αμφίπυρε, Καρυάτιδα, Μελίττη, Λιμναία, Ποτάμιδα, Πυθία, Δελφίνια, Σώτειρα,......Αρτέμιδα Κόρη.
    Καλό χειμερινό ηλιοστάσιο σε όλους και είθε το φως της σοφίας να λάμπει για πάντα στις καρδιές σας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας βρίσκεται στο δενδρολίβανο;


    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τη Σχολή Ιατρικής στο Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza είναι ένα βήμα πιο κοντά στο μυστικό της μακροζωίας.
    Μελετώντας τους περίπου 300 κατοίκους του μικρού ιταλικού χωριού Ακιαρόλι, από τους οποίους το 45% είναι πάνω από 100 χρονών ανακάλυψαν τι τους κάνει καλό.
    Το δενδρολίβανο!
    Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η απομακρυσμένη τοποθεσία, η πεζοπορία και ο άφθονος καθαρός αέρας, ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν πως το συγκεκριμένο βότανο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μακροζωία των κατοίκων.
    «Το δενδρολίβανο βρίσκεται παντού στη μεσογειακή διατροφή, σε σούπες, σε κρέατα και σαλάτες, ακόμα και σε γλυκά», λέει η Ζακλίν Λόντον, διευθύντρια Ιδρύματος σχετικού με τη διατροφή.
    «Υπάρχουν έρευνες που σχετίζουν το δενδρολίβανο, όχι μόνο με τη μακροζωία, αλλά την απώλεια βάρους και την χρόνια πρόληψη ασθενειών».
    «Τα βότανα και τα μπαχαρικά σε γενικές γραμμές μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση, χωρίς την προσθήκη αλατιού, γεγονός που βοηθά και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων», προσθέτει.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...