Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη βορειοκορεατική χερσόνησο αλλά και στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον: Τη στιγμή που οι αμερικανοί μετέφεραν και εγκατέστησαν στην Αλάσκα 14 εκτοξευτές και αριθμό βλημάτων για το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAAD, στην Πιονγκγιάνγκ σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της χώρας Κίμ Γιονγκ Ουν. Όπως αναφέρουν πηγές ο ηγέτης της Β. Κορέας έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας από συνωμότες, πιστούς σε έναν από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του βορειοκορεατικού στρατού! 
Η είδηση αυτή η οποία έγινε γνωστή από ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα της Ν.
Κορέας προκάλεσε σάλο αναφέροντας κάποιες λεπτομέρειες χωρίς όμως τον ακριβή χρόνο εκδήλωσης της απόπειρας δολοφονίας. 
Η απόπειρα φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με την πτώση και εν συνεχεία άνοδο ενός ισχυρού «παίκτη» στην ιεραρχία του στρατού της Β. Κορέας, του στρατηγού τεσσάρων αστέρων, Κίμ Γιόνγκ Τσόλ. 
Ο στρατηγός αναφέρεται ότι αποκαταστάθηκε στα τέλη του 2012 στο αξίωμα του, μετά από καθαίρεση και την άμεση μετάθεση που υπέστη νωρίτερα. 
 
Συγκεκριμένα εννέα μόλις μήνες μετά την προαγωγή του σε στρατηγό τεσσάρων αστέρων, υποβιβάστηκε σε υποστράτηγο ως συνέπεια της εσωτερικής διαμάχης μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών του Κομουνιστικού Κόμματος και του τμήματος Αναγνώρισης που υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Β. Κορέας. 
Το τελευταίο φέρεται και ως υπεύθυνο για τιε επιχειρήσεις κατασκοπίας στην Ν. Κορέα. 
Εν συνεχεία αναφέρεται ότι αποκαταστάθηκε στο βαθμό του ενώ εμφανίστηκε μάλιστα και στο πλάι του ηγέτη της Β. Κορέας σε μουσική συναυλία στην Πιονγκγιάνγκ το περασμένο Φεβρουάριο. 
Ο στρατηγός έχει αποκτήσει τη φήμη ενός «επιθετικού» στρατιωτικού, ο οποίος ευθύνεται μεταξύ άλλων για τη βύθιση της κορβέτας «Cheonan» του Ναυτικού της Ν. Κορέας, η οποία χάθηκε από «άγνωστη» αιτία σε διεθνή ύδατα το Φεβρουάριο του 2010. 
Φαίνεται ότι η διαμάχη στο εσωτερικό της στρατιωτικής ηγεσίας της Β. Κορέας πυροδότησε την απόπειρα δολοφονίας του βορειοκορεάτη ηγέτη, ενώ επίσης αναφέρεται ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών σε διαφορετικό περιστατικό το περασμένο Νοέμβριο στη πρωτεύουσα. 
Οι υπαίτιοι της επίθεσης αυτής ενδεχομένως ευθύνονται σύμφωνα με το δημοσίευμα και για την τελευταία απόπειρα δολοφονίας του Κίμ Γιονγκ Ουν. 
 
Νωρίτερα υπήρξαν αναφορές ότι σημειώθηκε εκτόξευση δύο τακτικών βαλλιστικών πυραύλων SSM μικρού βεληνεκούς στην Ανατολική Θάλασσα. 
Σκοπός εκτιμάται ότι ήταν η δοκιμή της ικανότητας των όπλων της συγκεκριμένης κατηγορίας από συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα η οποία πραγματοποίησε όπως όλα δείχνουν τη βολή με δική τους πρωτοβουλία και όχι κατόπιν διαταγής από την Πιονγκγιάνγκ. 
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι υπάρχει όντως ρήξη στις ανώτερες βαθμίδες ιεραρχίας του Στρατού της Β. Κορέας η οποία βρίσκεται στο απόγειο της, προκαλώντας την ραγδαία επιδείνωση σχέσεων με τη Ν. Κορέα αλλά και με τις ΗΠΑ. 
 
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΤΙΒΑΛΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ 
Στο μεταξύ η Ουάσιγκτον ανησυχώντας σφοδρά για τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο και την ασταθή έως απρόβλεπτη συμπεριφορά της ηγεσίας της Β. Κορέας, έδωσε την εντολή ανάπτυξης 14 σιλό βλημάτων αντιβαλλιστικής άμυνας σε Αλάσκα αλλά και στην Καλιφόρνια. 
Η αντίδραση του Πενταγώνου ήταν άμεση μετά την εκτόξευση των δύο τακτικών βλημάτων SSM στη Β. Κορέα προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε ενδεχόμενο εκτόξευσης βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνικά όπλα με στόχους στις ΗΠΑ. 
Σύμφωνα με το Fox News, οι επιπλέον εκτοξευτές του συστήματος THAAD που ενεργοποιήθηκαν στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, θα αυξήσουν σε 44 συνολικά τα διαθέσιμα συστήματα με ικανότητα κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων.