Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σαμαράς: «Ή με στηρίζετε ή πέφτω»

  • Δραματικό μήνυμα Σαμαρά προς Βερολίνο και Βρυξέλλες για να μην επιμείνουν σε νέα μέτρα και απολύσεις 
  • Οι ΗΠΑ προβλέπουν κοινωνική αναταραχή και πτώση της κυβέρνησης
Σε πλήρες αδιέξοδο έχει περιέλθει ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση. Μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και την εκταμίευση της πρώτης δόσης περίμεναν δύο πράγματα.1ον. Να βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία, να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης και ενίσχυσης της ρευστότητας.
2ον. Να χαλαρώσει η πίεση των

δανειστών προκειμένου να μπορέσει να βγει το δύσκολο 2013 και η περίοδος μέχρι τις γερμανικές εκλογές, χωρίς αναταράξεις.

Δεν συνέβη τίποτα από τα δύο.

Η τριετία που πέρασε οδήγησε σταδιακά στην κατάρρευση της οικονομίας και στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Με την πολιτική που ασκείται, είναι απίθανο να υπάρξει ανάκαμψη, ενώ οι Έλληνες εξαθλιώνονται. Ο Πρωθυπουργός είχε υποτιμήσει αυτά τα δεδομένα και τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί την πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο δείχνει να βιάζεται. Θέλει να τα τελειώσει όλα και πολύ γρήγορααδιαφορώντας για τις συνέπειες. Τόσο απέναντι στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία όσο και για τις συνέπειες απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση.
Θέλουν να πάρουν ό,τι και όσα μπορούν, να βάλουν χέρι στα ασημικά της χώρας, να συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή κάποιων ομολόγων με κάθε τίμημα. Έστω και αν αυτό επιφέρει απολύσεις, νέα μέτρα και νέα μείωση του κατώτερου μισθού.

Οι Γερμανοί βιάζονται για δύο λόγους.
Ο ένας είναι ότι αντιλαμβάνονται ότι ο Ευρωπαϊκός νότος , αργά ή γρήγορα, θα εξεγερθεί και μαζί του θα συμπαρασύρει και τη Γαλλία.
Ο δεύτερος είναι ότι φοβούνται την παρέμβαση των ΗΠΑ, θέλουν να περιχαρακώσουν τα συμφέροντά τους,να αρπάξουν ότι μπορούν πριν συμβεί αυτό.
Μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Έχει ήδη απευθύνει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ένα δραματικό μήνυμα προς την κ. Μέρκελ. Ζητά να μην απαιτηθούν νέα μέτρα, να αποφευχθούν οι απολύσεις στο δημόσιο και η νέα μείωση του κατώτερου μισθού. Διαφορετικά επισημαίνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα μπορέσει να σταθεί, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη και η εξουσία θα περάσει σε αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.

Κορυφαίοι παράγοντες στην Ουάσιγκτον, έχοντας άριστη πληροφόρηση για τα ελληνικά πράγματα, θεωρούν ότι η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και εξαθλίωσης των πολιτών θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά.
Τον ίδιο φόβο εξέφρασε, μόλις χθες και το Spiegel, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να πέσει ξαφνικά, όπως συνέβη και με την κυβέρνηση στη Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...