Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Αποκάλυψη: Στον σεϊχη του Κατάρ ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα στη Βουλιαγμένη!


Ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα, που βρίσκεται μέσα στην Πλαζ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, είναι το σημαντικότερο ιερό του Αρχαίου Δήμου των Αλών Αιξωνιδών (Βούλας-Βουλιαγμένης) και η φήμη του σύμφωνα με τις πηγές ξεπερνούσε τα τοπικά σύνορα και έφθανε σε όλη την Αττική και ίσως σε εκτός της Αττικής πόλεις-κράτη.
Ο ναός διαστάσεων 13 Χ 7 μέτρα, είναι παραλληλόγραμμος, έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση και αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές που έκανε η Αρχαιολογική Εταιρεία στα 1926 και 1927.
Αποτελείται από το σηκό και την περίσταση δηλαδή μια σειρά κιόνων που περιβάλλει τον ναό περιμετρικά, με έξι κίονες σε κάθε πλάγια πλευρά και τέσσερις κίονες στις στενές πλευρές. Επτά περίπου μέτρα μπροστά από την είσοδο του ναού (6,75 για την ακρίβεια) βρίσκεται ο βωμός του οποίου σώζεται η θυμέλη.
Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, κτισμένος από την αρχαιότητα στο δάσος της χερσονήσου της Βουλιαγμένης και κοντά στην εξαίρετη παραλία, ήταν ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Αττικής. Από τη θέση του, έτσι καθώς βρίσκεται απέναντι από τις Κυκλάδες, διευκόλυνε την πρόσβαση των πιστών στη Δήλο.
Αποκάλυψη: Στον σεΐχη του Κατάρ ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα στη Βουλιαγμένη!Οι υποδομές που τον συνοδεύουν, όπως είναι ο Ιερατικός Οίκος, τα δωμάτια, τα πηγάδια και η οχύρωσή του, και βρίσκονται μπροστά από την περίφραξη του ξενοδοχείου του Αστέρα δείχνουν ότι οι πιστοί έφθαναν από μακριά και έπρεπε να διανυκτερεύσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επομένη. Διότι όπως αναφέρει ο Στέφανος Βυζάντιος, με επίκεντρο το ιερό του Απόλλωνα οι ιερείς οργάνωναν κάθε χρόνο γιορτές, «θύουσιν Αλαιείς, Λητοί, Αρτέμιδι και Απόλλωνι Ζωστηρίω». Από εδώ πηγάζει και η εκτίμηση ότι ο ναός ήταν γνωστός και εκτός των συνόρων της Αττικής.
Αυτό το σημαντικότατο μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – που για να το επισκεφθεί κάποιος πρέπει να πάρει άδεια από τον ιδιοκτήτη του Αστέρα – έχει ενταχθεί μαζί με τον Αστέρα στο ΤΑΙΠΕΔ για εκποίηση και μπορεί να βρεθεί σε χέρια ξένων κερδοσκόπων
Για τους προαναφερόμενους λόγους πιο απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση, τη βουλή, και τα πολιτικά κόμματα και τις δικαστικές αρχές και τους καλούμε να ενεργήσουν ώστε
-Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου ( αρχαίου ναού και των υποδομών που τον συνοδεύουν), καθώς και του δάσους και της παραλίας με τα οποία ήταν από την αρχαιότητα δεμένος
-Να απαλλοτριωθεί το ταχύτερο δυνατόν ο χώρος των μνημείων και να έχει αυτόνομη είσοδο, όπως όλα τα μνημεία.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ -
Πλ www.enallaktiki-drasi.gr τηλ 6977990887
Πηγή: http://attikanea.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1397.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...