Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ο νόμος για την Υγεία αφορά όλη την κοινωνία

 
του Κώστα Καρδαρά
προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας
 
Το καθολικό αίτημα των γιατρών για απόσυρση και επανεξέταση του νομοσχεδίου δεν αφορά μόνο τα στενά συμφέροντα του κλάδου, αλλά όλη την κοινωνία. Και αυτό γιατί το νομοσχέδιο:
1) Είναι μνημείο προχειρότητας και αοριστίας μη επιλύοντας κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της υγείας, αλλά εναρμονίζοντας τα λογιστικά της με τις απαιτήσεις του μνημονίου.
2) Ελαττώνονται με αυτό οι συνολικές δαπάνες για την υγεία οι οποίες δεν αφορούν φυσικά μόνο τις αμοιβές των εργαζομένων, αλλά κυρίως το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης.
3) Αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων του δημοσίου και των συνταξιούχων σε 5,1% και 4% των αποδοχών τους αντιστοίχως.
4) Με την ενοποίηση των φορέων ανοίγεται τεράστιο χάσμα στην αναλογία ιατρών/ασθενή, υποβαθμίζεται το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος σε μεγάλους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας.
5) Οι προμήθειες των Νοσοκομείων ουσιαστικά παραδίδονται με όλες τις νόμιμες τιμές στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων με την παροχή δυνατότητος ανάθεσής τους σε ιδιωτικό φορέα και της χρηματοδοτήσεώς τους από τις τράπεζες, ανοίγοντας το δρόμο σε δημιουργία υπερκαρτέλ προμηθειών.
6) Υποβαθμίζονται πλήρως οι εργασιακές σχέσεις των ιατρών οδηγώντας σε ευτελισμό της επιστημονικής υπηρεσίας και αμοιβής που οδηγούν σε προλεταριοποίηση τους, σαν μέρος ενός γενικότερου σχεδίου κοινωνικής ισοπέδωσης και εξαφάνισης της μεσαίας τάξεως, ανοίγοντας διάπλατο το δρόμο στα ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα που θα πωλούν ανεξέλεγκτα πανάκριβα τις υπηρεσίες που τα ίδια θα αγοράζουν όλο και φτηνότερα.
7) Τελικά ο πολίτης θα πληρώνει περισσότερα για λιγότερες και χειρότερες υπηρεσίες ώστε να καταβαραθρώνεται κάθε έννοια δημόσιας υγείας.
Η τελική κατάληξη προβλέπεται να είναι ένας νόμος-λάστιχο που η εκάστοτε εξουσία θα μπορεί εύκολα να προσαρμόζει στα μέτρα της εκάστοτε τρόικας που την καθοδηγεί, με σοβαρές εκπτώσεις στις παροχές δημόσιας υγείας των πολιτών και των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, αληθινός παράδεισος για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που ετοιμάζονται για το μεγάλο πάρτυ που θα στήσουν στις πλάτες του λαού και της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...