H BP επικρατεί με το 80%…
Τα γεγονότα στην Αίγυπτο δεν πρέπει να τα βλέπουμε επιφανειακά ως μια αυθόρμητη εξέγερση των εκατομμυρίων Αιγυπτίων. Αλλά ως μια καλά ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη «εξέγερση» από δυνάμεις του εξωτερικού, τεραστίων συμφερόντων, που θέλουν να επικρατήσουν στην περιοχή. Βέβαια να μην φαίνεται ότι αυτοί ευθύνονται, αλλά ο … λαός. Έτσι η 18ήμερη ελεύθερη διαδήλωση των Αιγυπτίων υπό την «συμπαράσταση» και επίβλεψη του στρατού, τον οποίο οι Αιγύπτιοι αντίθετα με εμάς τους Έλληνες (Ελλάδας και Κύπρου που μέχρι και να τον ξεκάνουμε είμαστε άξιοι κατ΄απαίτηση της άρπαγας Τουρκίας και εισβολέα της Κύπρου) σέβονται και αγαπούν.
Οι Αμερικανοί όντως βρέθηκαν σε αμηχανία αυτές τις μέρες όπως και οι Ισραηλινοί (Σημερινή «Οι εξελίξεις μετά τον Μουμπάρακ…» 13.2.2011) και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. ΄Ομως να σημειωθεί ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Αιγυπτιακού Στρατού βρισκόντουσαν στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχεδόν 24ωρα προτού αρχίσουν οι διαδηλώσεις…
Ενώ ο Μοχάμετ Ελ Μπαραντέι, που «αίφνης βρέθηκε να ηγηθεί του αιγυπτιακού λαού» μετά από απουσία πολλών χρόνων από την Αίγυπτο, πρέπει να λεχθεί ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 ήταν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της περιβόητηςInternational Crisis Group όταν και ανέστειλετην συμμετοχή του στο Ε.Σ για την επιστροφή του στην Αίγυπτο! (http://www.crisisgroup.org/en/about/board.aspx ). Της International Crisis Group (που να θυμίσω υποστήριζε το τερατούργημα Ανάν εις βάρος της Κύπρου και κάποιοι αξιωματούχοι της, μέλη του Συμβουλίου της, επιτέθηκαν ασύδοτα και ανοικτά με άρθρα τους εναντίον της επανεκλογής του μ. Τ. Παπαδόπουλου όπως οΜόρτον Αμπράμοβιτς), ηγείται ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης και τελευταίος κυβερνήτης του Χόνγκ Κόνγκ και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για εξωτερικής υποθέσεις λόρδοςΚρίστοφερ Πάττεν, με μέλη ανθρώπους όπως τον Τιόρτζ Σόρο, Κόφι Ανάν, Τζαβιέ Σολάνα, και άλλους.
Το Λονδίνο απεναντίας, τήρησε μια στάση σιωπής (λόγω της μεγαλύτερης διπλωματικής πείρας του σε τέτοια θέματα) ενώ όχι μόνο έχει συμφέροντα πέραν των Αμερικανών στην Αίγυπτο και την περιοχή, αλλά, και τις καλύτερες σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο! Όπως αποκαλύπτεται από το πρόσφατο βιβλίο του ανεξάρτητου συγγραφέα Μάρκ Κέρτις, “Secretaffairs: Britain’s collusion with radical Islam” οι σχέσεις του Λονδίνου με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και την κρυφή χρηματοδότησή της ξεκίνησαν από την δεκαετία του 1940 με την οποία την δεκαετία του 1950 το Λονδίνο διαβουλευόταν μυστικά την δολοφονία του Νάσσερ (καθώς και την ανατροπή των εθνικιστικών κυβερνήσεων στη Συρία). Ο λόγος που το Λονδίνο υποστήριζε Ισλαμικές οργανώσεις ενωρίς την μεταπολεμική περίοδο ήταν για να αντικρούσει τον δημοφιλή εθνικισμό και συχνά το Λονδίνο υποστήριζε την Μουσουλμανική Αδελφότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή… «Πιστεύω η πολιτική του «Λαντονιστάν» – επιτρέποντας στο Λονδίνο να ενεργεί ως βάση για την διοργάνωση παγκοσμίως από τους τρομοκράτες Τζιχάτ – οφείλεται άμεσα στο να εξασφαλίζει τους στόχους του το Φόρειν ΄Οφις». (Δηλώσεις του συγγραφέα).
Και σύμφωνα με τον ίδιο: «… Η πρώτη επαφή μεταξύ Βρετανίας και Αδελφότητας έγινε το 1941. Τότε, η Βρετανική Ιντελλιτζενς Σέρβις θεωρούσε κάθε κίνηση εναντίον της Βρετανίας ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια της Αιγύπτου. Κάποιοι Βρετανοί αξιωματούχοι πρόσφεραν οικονομική υποστήριξη στην Αδελφότητα. Υπάρχουν κάποιες θεωρίες κατά πόσον ο Χασάν Αλ-Μπάρα δέχθηκε ή αρνήθηκε την οικονομική βοήθεια αλλά μάλλον την δέχθηκε… Είναι βέβαιο ότι η Βρετανία άρχισε την οικονομική υποστήριξη της Αδελφότητα πριν το 1942. Κατά την διάρκεια μιας συνάντησης στις 18 Μαίου μεταξύ αξιωματούχων της πρεσβείας και του Αιγύπτιουπρωθυπουργού Αμίν Οτμαν Πασιά, προέκυψε μια συμφωνία που έλεγε ότι η οικονομική βοήθεια που διδόταν στην Αδελφότητα από το κόμμα Wafd θα πληρωνόταν μυστικά από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία θα έπαιρνε την οικονομική βοήθεια από την Βρετανική πρεσβεία… Επιπλέον η κυβέρνηση της Αιγύπτου θα φύτευε κατασκόπους στην οργάνωση για να την παρακολουθεί εκ των ένδον και οι πληροφορίες θα μεταβιβάζονταν στην Βρετανική πρεσβεία…Ενώ ο Αλ-Μπάνα θα έπαιρνε δική του εφημερίδα για να γράφει άρθρα για την δημοκρατία με στόχο να δημιουργεί διασπάσεις εντός της Αδελφότητας…». (Ο συγγραφέας στο βιβλίο του χρησιμοποίησε βρετανικά αποδεσμευμένα έγγραφα του Βρετανικού Κρατικού Αρχείου μέχρι το 1979 και άλλες πηγές).(www.almasryalyoum.com/en/news/mark-curtis-britain-and-muslim-brotherhood ).
Οι ανακαλύψεις των Αμερικανών
Η Αμερικανική Υπηρεσία Γεωλογικής Έρευνας (U.S. Geological Survey) τον Μάιο του 2010 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνάς της στην λεκάνη Nile Delta Basin Province της Ανατολικής Μεσογείου και δημοσίευσε ότι υπολογίζεται, σύμφωνα με τις έρευνες της, πως τα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή θα φθάνουν τα 1.7 δις βαρέλια ακαθάριστου πετρελαίου, κάπου 122 τρις κυβικά πόδια αερίου και 6 δις βαρέλια υγρού φυσικού αερίου στην λεκάνη αυτή. Ή έρευνα στόχευε στην ανεύρεση άγνωστών μέχρι τώρα αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. (Τα σημαντικά αυτά στοιχεία προβλήθηκαν από τον πολιτικό αναλυτή κ. Γιώργο Γιαλτουρίδη , την Πέμπτη 10.2.2011 από το τηλεοπτικό πρόγραμμαΆγγελου Αγγελάτου της Φωνής των ΕλλήνωνΦλώριδας ΗΠΑ).
Η BP τον Ιούλιο υπογράφει νέο συμβόλαιο!
Στις 19 Ιουλίου 2010 η BP (British Petroleum) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε νέα συμφωνία με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και την Αιγυπτιακή εταιρεία General PetroleumCorporation αναλαμβάνοντας την αξιοποίηση των σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα οικόπεδα North Alexandria and WestMediterranean Deepwater concessions.
Με την συμφωνία αυτή η BP κατέχει πλέον το80% των αποθεμάτων αυτών (ανακοίνωση 23 Νοεμβρίου 2010) που ονομάζονται the Hodoadiscovery και βρίσκονται στην περιοχή WestMediterranean Deepwater, Nile Delta concession,κάπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας στα νερά της Μεσογείου. Η BPκατέχει το 80% και η RWE Dea το υπόλοιπο 20%.
Οι επιχειρήσεις της BP στην Αίγυπτο χρονολογούνται εδώ και 50 χρόνια… Η εξαγωγή στο Δέλτα του Νείλου υπολογίζεται να φθάσει το 1 δις κυβικά πόδια την ημέρα, και θα αποτελεί την κύρια πηγή για την εσωτερική κατανάλωση της Αιγύπτου. Η πρώτη φάση υπολογίζεται να προμηθεύσει 5 τρις κυβικά πόδια αερίου… Με τη συμφωνία αυτή η BPκατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος, παίχτης στην περιοχή με τους Βρετανούς να «ελέγχουν» την ανάπτυξη των βιομηχανιών σε σχέση με το πετρέλαιο στην Αίγυπτο.
Μετά από όλα αυτά ακολούθησαν οι …εξεγέρσεις των Αιγυπτίων με τον αλεξιπτωτιστή Μπάρατει να ρίπτεται στην ξεχασμένη του Αίγυπτο ως…νέος ηγέτης! Ενώ έχει, είπαμε, ΑΝΑΣΤΗΛΕΙ την θέση του στην περιβόητη Ομάδα Διεθνών Κρίσεων. Και τον στρατό, όμως, να κρατά καλά τα ηνία στη χώρα του, αναγκάζοντας τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί ως προσωρινό μέτρο διάσωσης της κατάστασης, αλλά με αβέβαιο ακόμα το μέλλον της χώρας.
Με το ερώτημα πλέον να πλανάται από πάνω της Αιγύπτου ως προς το ποίων τα εξωτερικά συμφέροντα τελικά θα επικρατήσουν στην χώρα αυτή.
Τελευταία είδηση καθώς γράφεται το κείμενο αυτό, ο στρατός στην Αίγυπτο διάλυση το κοινοβούλιο…
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο, 13.2.2011
ΠΗΓΗ: Olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.