Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ο Erdogan και ο "εβραϊκός δάκτυλος"

Του Κώστα Ράπτη
Οι καταγγελίες του Τούρκου πρωθυπουργού Tayyip Erdoğan τις προηγούμενες ημέρες ότι πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του βρίσκεται το “λόμπι των επιτοκίων” θα ήταν αρκετές για να μας υποψιάσουν –αφού στην αντισημιτική φαντασία ο “αιώνιος τοκογλύφος” Εβραίος κατέχει κεντρική θέση. Όμως ο Tayyip Erdoğan αποφάσισε συν τω χρόνω να γίνει περισσότερο απερίφραστος.
“Αυτοί στους οποίους είπαμε ΄ένα λεπτό!΄ τώρα χαίρονται” δήλωσε ο Erdoğan
μετά από συνάντησή του την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εμποροβιοτεχνών (TESK) Bendevi Palandöken –παραπέμποντας στην εμβληματική φράση της αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο 2009, η οποία και σηματοδότησε τη ρήξη στην τουρκο-ισραηλινή συνεργασία.

Το ότι βέβαια στο Τελ Αβίβ (και αρκετές άλλες πρωτεύουσες...) χαίρονται με τη δοκιμασία που υφίσταται ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι δεδομένο –όπως μαρτυρούν και τα live blogs που εγκατέστησαν τις πρώτες ημέρες οι ιστοσελίδες μεγάλων ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις ταραχές στην Τουρκία. Όμως ο Erdoğan πήγε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας όχι απλώς ότι η ισραηλινή ηγεσία επιχαίρει με το κίνημα αμφισβήτησής του, αλλά και ότι το προκάλεσε και προετοίμασε.

“Είχαμε προβλέψει αυτά τα γεγονότα, έστω και όχι σε αυτή τη μορφή, από τριμήνου, στο πλαίσιο μιας σειράς συνωμοσιών. Είχαμε λάβει σχετικές αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών”, υποστήριξε ο Erdoğan –αναβαθμίζοντας έτσι τη φιλολογία της διαπλοκής του “εσωτερικού” με το “εξωτερικό εχθρό”, βάσει της οποίας (εμφανίζεται να) ερμηνεύει την κοινωνική δυναμική στη χώρα του.

Όμως το τραγελαφικό είναι ότι ενώ τα έλεγε αυτά, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, που υποτίθεται επαγρυπνούν για τις ισραηλινές επιβουλές, είχαν ανωτάτου επιπέδου συνεργασία με τη Mossad σε μία ατζέντα που ξεκινούσε από τις εστίες περιφερειακής αστάθειας και έφθανε μέχρι την ίδια την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, ο διευθυντής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Tamir Pardo πραγματοποίησε τη Δευτέρα μυστικό ταξίδι στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του (και πρώην σύμβουλο του Erdoğan), Hakan Findan. Αντικείμενο της συνάντησης των διοικητών της Mossad και της ΜΙΤ ήταν, σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι εξελίξεις στη Συρία, αλλά και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ίδια την Τουρκία, σχετικά με τις οποίες μάλιστα εξετάστηκε η πιθανότητα υποκίνησής τους από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν.

Ο Pardo ζήτησε να γίνει δεκτός και από τον Tayyip Erdoğan, ωστόσο δεν του προσφέρθηκε αυτή η ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι σχέσεις των δύο υπηρεσιών μοιάζουν να έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, σε σύγκριση με την εποχή που ο προκάτοχος του Pardo, Meir Dagan εξέφραζε επιφυλάξεις για τον, νεοδιόριστο τότε, Findan, κρίνοντας τον ύποπτο για διοχέτευση πληροφοριών στο... Ιράν και για στενές σχέσεις με τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης...

Δημοψήφισμα για το Πάρκο Gezi

Σε ό,τι αφορά τις ίδιες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ο Tayyip Erdoğan φέρεται να έχει δώσει εντολή οριστικής, πλην “διακριτικής” εκκαθάρισης, εντός 24ώρου, τόσο της Πλατείας Taksim όσο και του Πάρκου Gezi από τους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει εκεί. Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Hüseyin Çelik δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε για το θέμα ο Erdogan με 11μελή αντιπροσωπεία της “κοινωνίας των πολιτών” (μη εξουσιοδοτημένη από την “Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Taksim”), ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την αντικατάσταση του Πάρκου Gezi με ανακατασκευή των Οθωμανικών Στρατώνων Πυροβολικού – όχι όμως και για την αντικατάσταση του Πολιτιστικού Κέντρου Atatürk από νέα όπερα και ισλαμικό τέμενος.

capital

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...