Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ύβρις - Άτις - Νέμεσις – τίσις

Η ύβρις ήταν βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των  Ελλήνων  της αρχαιότητας η οποία ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τον Ελληνισμό μέχρι τις ‘μέρες μας.
Όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του (σωματική, αλλά κυρίως πολιτική, στρατιωτική και οικονομική), συμπεριφερόταν με βίαιο, απρόσεκτο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι, στους φυσικούς και ηθικούς κανόνες, τους νόμους του Κράτους και κυρίως στους θεούς, συμπεριφορά η οποία αντανακλούσε πάνω στους άλλους ανθρώπους -  άγραφοι ηθικοί νόμοι, οι οποίοι επέβαλλαν όρια στην ανθρώπινη δράση - θεωρούνταν ότι διέπραττε «ὓβριν», δηλ. παρουσίαζε συμπεριφορά με την οποία επιχειρούσε να
υπερβεί τη θνητή φύση του και να εξομοιωθεί με τους θεούς, με συνέπεια την προσβολή και τον εξοργισμό τους.


Αποδίδοντας την αντίληψη σχετικά με την ύβρη και τις συνέπειές της, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στην αρχαιότερή της μορφή, με το σχήμα ὓβρις→ἂτη→νέμεσις→τίσις μπορούμε να πούμε ότι οι αρχαίοι πίστευαν πως μια «ὓβρις» συνήθως προκαλούσε την επέμβαση των θεών, και κυρίως του Δία, που έστελνε στον υβριστή την «ἂτην», δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου. Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τον
υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη α-νοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλούσε την «νέμεσιν»], την οργή και εκδίκηση δηλαδή των θεών, που επέφερε την «τίσιν», δηλ. την τιμωρία και τη συντριβή/καταστροφή του. (στ. από Wikipedia)

Σίγουρα μια τόσο σημαντική πίστη δε θα μπορούσε να αφεθεί στην κρίση της απλής δοξασίας ή της διαπαιδαγώγησης και μόνο των ανθρώπων . Οπωσδήποτε θα υπήρχε κάτι ποιο βαθύ από την απλή πίστη ότι όποιος ξεπερνά τα όρια – όποιος γίνεται αλαζόνας (Υβριστής) περνά σε πράξεις ανόσιες, προσβλητικές αλλά και απροσεξίας (Άτις) για τις οποίες η θεία δίκη (Νέμεσις) επιλαμβάνεται  της τιμωρίας η οποία οδηγεί στην καταστροφή (τίσις).
Η ύβρις πέρα από πολλά βαθειά μηνύματα και την διαπαιδαγώγηση των Ελλήνων να μην ξεπερνούν όχι τα όρια αλλά τα όρια των δυνατοτήτων τους, να μην χρησιμοποιούν με άδικο τρόπο και ιδιοτελή τη δύναμή τους αλλά και τις φυσικές δυνάμεις, προτρέποντας τους ισχυρούς να είναι μετριόφρονες και ευεργετικοί με τους υπόλοιπους, εμπεριέχει (η ύβρις)  το μήνυμα  ότι ο άνθρωπος ο οποίος διαπράττει αδικίες, φέρεται με βίαιο τρόπο προς τους άλλους μη υπολογίζοντάς τους θεωρώντας ότι είναι πανίσχυρος, συσσωρεύει πάνω του αρνητισμό μέσα κυρίως από τις εσωτερικές διεργασίες (τύψεις) αλλά και απροσεξία την οποία θα ακολουθήσει το σφάλμα ή η  παράβαση (Άτις) ακολούθως η τιμωρία (Νέμεσις) την οποία όταν έχουμε φαινόμενα έντασης θα ακολουθήσει η καταστροφή (Τίσις)

Η εσωτερική συνείδηση στο βαθμό που υπάρχει αντιστρατεύεται σε πολλές από τις ενέργειες του ατόμου και δημιουργεί πεδίο αρνητισμού το οποίο μεταδίδεται σε επόμενες γενιές οι οποίες βρίσκονται παγιδευμένες από την κληρονομιά αυτή. Βλέπουμε σε πολλές αναφορές κυρίως από τα έργα των τραγικών ποιητών της αρχαιότητας στην τιμωρία ή κάθαρση στην οποία υποβάλλονταν γενιές ανθρώπων οι οποίοι έπεσαν σε ‘’αμαρτήματα’’ ή πόλεων οι οποίες έπρεπε να καθαρθούν από το ‘’μίασμα’’ το οποίο έπεσε πάνω τους από την ασέβεια ηγητόρων.

Ύβρη θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την απροσεξία ή τον υπερβολικό ενθουσιασμό ή πάλι την ανυπακοή του Ίκαρου ή του Φαέθωντα.
Ως ύβρη μπορούμε να θεωρήσουμε και τις τρεις εκστρατείες των Περσών κατά των Ελλήνων κι ιδίως την τελευταία αυτή του 480 π.χ. η οποία προετοιμάστηκε με μεγαλοπρέπεια και έπαρση από τον Ξέρξη και παρά τον υπερβολικά μεγάλο στρατό και στόλο που διέθετε έφυγε ηττημένος από τα πεδία της μάχης.
Την Νέμεση η οποία έχει φτάσει στο βαθμό της ‘’τίσις’ διέρχεται η ελληνική κοινωνία σήμερα η οποία πληρώνει, δηλαδή πληρώνουμε, την ασέβεια, τις απροσεξίες και τις υπερβολές του παρελθόντος αλλά και του παρόντος.

Η όλη φιλοσοφία του: ὓβρις→ἂτη→νέμεσις→τίσις η οποία περιβλήθηκε με τον θρησκευτικό μανδύα για να αποκτήσει σεβασμό, μεγαλύτερη ισχύ και διαχρονικότητα, κρύβετε στην νομοτέλεια και στην δομή της ανθρώπινης φύσης και σκοπό είχε την ισορροπία και την αρμονία της ζωής των ανθρώπων .
Γεώργιος Σαριαννίδης





6 σχόλια :

  1. εννοιολογικά άρτιο και περιεκτικό κείμενο, λίγη προσοχή στην ορθογραφία ("κρύβετε---->κρύβεται" !!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, είναι όντως διαφωτιστικό το κείμενο, όμως τα βίντεο που το συνοδεύουν είναι άσχετα με το γενικό νόημα. Ο τίτλος στα βίντεο χρησιμοποιείται για να στηρίξει την γνωστή προπαγάνδα βάσει του οποίας δημιουργήθηκε το [υπόδουλο] εθνικό Ελληνικό κράτος μετά την αποτυχία της Επανάστασης.

    Στηρίζει δηλαδή την "άποψη" ότι "ελληνισμός" και χριστιανισμός δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο, είναι αντίπαλοι και ότι ο δεύτερος κατατρώγει τον πρώτο. Είναι η γνωστή νεότερη "ιστορία" της Χαϊδελβέργης, της Οξφόρδης και λοιπών κέντρων, που προωθούσαν μαζικά οι αντίπαλοι του Χριστιανισμού από την εποχή του Κοσμά του Αιτωλού που συνειδητά εργάστηκε στα θεμέλια της Επανάστασης. Είναι η ίδια άποψη που ασπάστηκαν και διέδωσαν οι Γίββων, Φίνλεϋ, Φαλμεράυερ, Πάου, Μέντελσον, Πολυζωίδης. Είναι η άποψη του Κοραή, του Μαυροκορδάτου, του Ελ. Βενιζέλου, του Καραμανλή. Είναι η άποψη που μας ενέταξε στην ΕΟΚ και στο ΕΥΡΩ. Είναι η άποψη που κυριαρχούσε στους "ενωτικούς" του "Βυζαντίου". Είναι η ίδια, βλακώδης διατύπωση που λέει ότι το 1453 οι Οθωμανοί υποτάσσουν τους Ρουμ, και το 1821 ξεσηκώνονται οι "Έλληνες" που δεν έχουν καμιά σχέση με τους Ρωμηούς. Νωρίτερα οι Σέρβοι (!) και στη συνέχεια Βούλγαροι, Μαυροβούνιοι και Δάκες (!!) ξεσηκώνονται αυτοβούλως για να σχηματίσουν τα "Βαλκάνια". Όσοι τα λένε αυτά, ταυτίζονται με το -επίσης υπόδουλο στα τελευταία του- οθωμανικό κράτος, που ονομάζει "Γιουνανιστάν" (δηλ. Ιωνικό) το κράτος του 1833 για να περιορίσει την επεκτατική του βλέψη. Είναι η ίδια παρανοϊκή άποψη να θεωρείται η "Μεγάλη Ιδέα" συνέχεια του 1821, όταν η πρώτη είναι εθνική και η δεύτερη διεθνής. Το 1922 ήταν προσχεδιασμένο και υλοποιημένο από Λόυντ-Τζώρτζ, Κλεμανσώ, Μουσταφά Κεμάλ, Βενιζέλο (Γερμανοί, μπολσεβίκοι και Κωνσταντίνος σε ειδικούς ρόλους). Σε επανάληψη της ιστορίας του 1821, ξεχνάνε τον Στεργιάδη και φορτώνουν την ευθύνη για τα ελληνικά "λάθη" στον Γούναρη και στον Χρυσόστομο Σμύρνης!!! Όσοι τα λένε αυτά υποστηρίζουν ότι το "Βυζάντιο" δεν ήταν ελληνικό, ενώ "Βυζάντιο" το ονόμασαν αυτοί που το ονόμασαν παλιότερα "Γραικική Αυτοκρατορία", για το σβήσουν από το χάρτη ή για να το ξεχωρίσουν από την "Ρώμη". "Ξεχνάνε" όλοι αυτοί ότι αντίπαλος του χριστιανισμού σε όλη την διάρκεια 313-1453 ήταν ο (υποδαυλιζόμενος) εθνισμός. Αυτή είναι η διαρκής μάχη γύρω από το ποιος κυριαρχεί στην μετά Χριστό εποχή. Η ίδια μάχη εναντίον του ελληνισμού υπήρχε στην προ Χριστού εποχή που έχει εξίσου δολιευτεί ιστορικά. Στόχος είναι να αποκρυβεί ότι ο προ Χριστού Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός που διαδόθηκε μέσω του Ελληνισμού είχαν πάντα οικουμενική διάσταση.

    Την προπαγάνδα αυτή στηρίζουν με χαμηλοτάτου επιπέδου επιχειρήματα, οι ίδιοι που "κατηγορούν" τον χριστιανισμό, ονομάζοντάς τον "εβραϊσμό"! Είναι τόσο μανιασμένοι στην ιδέα τους, που δεν διστάζουν να διακινδυνεύσουν την αποκάλυψη μέρους της αλήθειας για να πείσουν τον απληροφόρητο. Γιατί τι είδους "μομφή" είναι να ταυτίζεις τον εβραϊσμό με τον χριστιανισμό, όταν μια κάστα του εβραϊκού ιερατείου σταύρωσε τον (μη Μεσσία) Χριστό, όταν δόθηκε τέτοια μάχη μέσα στο ρωμαϊκό κράτος και γύρω από την χριστιανικότητά του (σχίσμα), όταν ο κάπως διαβασμένος βλέπει ότι ο μοναδικός εχθρός της Επανάστασης του 21 προερχόταν ΜΕΣΑ από την εβραϊκή διασπορά, οργανωμένη στην μασονία και τους πεφωτισμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΑΜΠΗ ! ΜΌΝΟ ΦΩΣ ΑΛΗΘΈΣ ΔΕΝ ΡΊΧΝΕΙΣ
    ΧΑΜΗΛΟΤΑΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΉΜΑΤΑ ΝΕΌΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΙΣΤΟΡΊΑΣ
    ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΆ ΚΑΙ ΔΉΘΕΝ ΞΕΚΙΝΆΣ ΑΠΌ ΤΟ 1821
    ΣΤΟΧΕΎΕΙΣ ΤΟ 1922
    ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΉΓΕΙΣ ΜΈΧΡΙΣ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΊΕΣ
    ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΈΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΏΝ ΕΝΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΌΠΟΥ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΈΡΕΣ ΜΑΣ
    Η ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΌΠΟΥ ΕΦΑΡΜΌΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΓΙΝΕΤΑ ΜΕ ΑΝΟΧΉ
    ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΊΑΣ
    ΤΗΝ ΏΡΑ ΑΥΤΉ !
    Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΥΠΟΦΈΡΕΙ
    Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΠΑΙΔΕΊΑ ΣΒΉΝΕΙ
    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΣΎΝΤΑΓΜΑ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ
    ΤΗΝ ΏΡΑ ΑΥΤΉ !
    ΌΠΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΜΟΙΡΆΖΕΙ ΜΕΡΙΚΈΣ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΣΥΣΙΤΙΑ ΣΕ ΆΠΟΡΟΥΣ
    ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟ ΑΠΌ ΜΕΤΟΧΙΚΆ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΕΡΔΊΖΕΙ ΑΦΟΡΟΛΌΓΗΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΏ !!!
    ΑΥΤΌ ΜΟΥ ΘΥΜΊΖΕΙ ΤΗΝ ΝΕΌΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΙΣΤΟΡΊΑ ...ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥΣ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΣΠΟΤΆΔΕΣ

    ΚΑΛΌΝ ΎΠΝΟ ΡΑΓΙΑ ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί προς τους σχολιαστές δεν αρμόζουν στο περιβάλλον των Αυτοχθόνων Ελλήνων καθώς αυτός ο χώρος είναι Ελληνικός και Ενωτικός! και όπως ο αγαπητός φίλος και αναγνώστης Λάμπης εκφράζει την άποψη του με τον ίδιο τρόπο που καταθέτει τις απόψεις του οι οποίες προκύπτουν από τις μακροχρόνιες έρευνες του με σεβασμό προς τους αρθρογράφους αν και διαφωνεί μαζί τους, έτσι είναι προτιμότερο να γίνονται οι αντιπαραθέσεις με την μέθοδο του διαλόγου και τις διαλεκτικής. Έτσι, ένας διάλογος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία απολαυστική συνομιλία για τον αναγνώστη, ευχάριστη, και θα μπορεί να αποκομίσει και τα ανάλογα εφόδια για να διαμορφώσει την δική του άποψη αν δεν έχει αποκρυσταλλωμένες θέσεις.
      Όσο για την κατάσταση την οποία περιγράφεις δυστυχώς είναι αληθής, όπως και τα συσσίτια της εκκλησίας στην πλειοψηφία τους πάλι από τους πιστούς προέρχονται.
      Ανοίγεις ένα καυτό θέμα αγαπητέ ahr apln, στο οποίο πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στους καθ' ύλην αρμόδιους από εμάς τους πολίτες και όχι στους διαφωνούντες πολίτες και είναι πλέον καιρός να το πράξουμε...!

      Διαγραφή
  4. Ισως να ηταν σωστο και χρησιμο το να διαχωριζαμε το Λογο Του Χριστου , απο το ιερατειο που απλως τον εκοψε , τον εραψε στα μετρα του και τον χρησιμοποιει για να " ποιμανει" το λαο . Αλλωστε και ο ιδιος ο Χριστος τους ενημερωσε πως απο αυτους θ αρχισει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που έφερε ο Χριστός στην Γη ητανε πολύ μπροστα για την εποχή του,... Και σήμερα επειδή είναι υψος δυσθεωρητο το μηνυμά του ,καποιοι δεν βλέπουν τιποτ΄άλλο παρά τους εκπροσωπους του,τα ιερατεία,και την λαθος εφαρμογή του από πολλους...Όμως ας κοιτάξουμε λιγο αυτους που έκαναν παραξη το λογο του Χριστου και εγραψαν κειμενα γεματα Φως.Ειναι κριμα με την Μανια μιας Ιδεοληψίας,να χανεται η ουσία του πιο υψηλου ιδεωδπους που εχουμε ως Ανθρωποι.....Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...