Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ. Ή ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΚΑΣΤΑΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΧΙΟ.
«Όσους Χίους συναντούσαν τους σκότωναν. Έσφαζαν, έκαιαν, λεηλατούσαν τα πάντα. Γέροντες, άνδρες, γυναίκες θανατώνονταν, νέοι από 15 χρόνων και άνω, βρέφη αποσπώμενα από τας αγκάλας των μητέρων τους, άλλα ερίπτοντο εις την θάλασσαν, άλλα εις τα όρη.  Από όσους συνελάμβαναν άλλους τους έσφαζαν αμέσως και τους έκαιαν μετά τη σφαγή».
 

Ο  ΚΑΣΤΑΝΗΣ  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ  ΕΞΕΔΩΣΕ  ΤΟ 
ΒΙΒΛΙΟ  ΤΟΥ  ΤΟ  1851  ΣΤΑ  ΑΓΓΛΙΚΑ

Μέσα στη δίνη της σφαγής της  Χίου  ο  Χρ.  Καστάνης,  μικρό  παιδί πασχίζει να γλιτώσει, αλλά γίνεται αυτόπτης μάρτυρας των εξανδραποδισμών και της καταστροφικής μανίας των Τούρκων  και  των  εβραίων. Αιχμαλωτίζεται, πουλιέται ως δούλος κάμποσες φορές και τελικά καταφέρνει να δραπετεύσει για να βρεθεί περιπλανώμενο και ανέστιο στην επαναστατημένη Ελλάδα.
Καταφέρνει να γνωρίσει τον Αμερικανό  φιλέλληνα δόκτωρα Χάου και σχεδόν πρώτος από τους νεοέλληνες να βιώσει το "αμερικανικό όνειρο", σπουδάζοντας και διδάσκοντας στις νεοσύστατες
  ΗΠΑ.

                   Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ

Ή ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΚΑΣΤΑΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΧΙΟ.

Ξενόγλωσσος τίτλος

THE GREEK EXILE OR A NARRATIVE OF THE CAPTIVITY AND ESCAPE OF CHRISTOFORUS PLATO CASTANIS DURING TH MASSACRE ON THE ISLAND OF SCIO
                          
                   ΚΑΣΤΑΝΗΣ Π. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Το 1851, ο Χριστόφορος Καστάνης, εκδίδει το βιβλίο αυτό στα αγγλικά που από τότε μένει ανέκδοτο στα ελληνικά στη βιβλιοθήκη της Πενσυλβανίας. Μια συναρπαστική διήγηση που θα μπορούσε να είναι μυθιστόρημα, αλλά αποτελεί τη σχεδόν "δημοσιογραφική" προσέγγιση που μόνο η αλήθεια ενός αυτόπτη μάρτυρα μπορεί να περιέχει. Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στις μέρες της επαναστατημένης Ελλάδας με τα μάτια ενός παιδιού. Ίσως γι' αυτό να αποτελεί και την πιο αληθινή μαρτυρία της εποχής της

ΤΙ  ΕΚΑΝΕ  Η  ΑΓΓΛΙΚΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΑΠΟ  ΤΟΤΕ;   80  ΑΓΓΛΟΙ  ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ  ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ  ΠΛΟΙΑ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΚΑΝΟΝΙΑ  ΤΩΝ  ΤΟΥΡΚΩΝ.  ΜΕΤΑ  ΕΒΑΛΑΝ  ΤΟΝ  ΡΟΤΣΙΛΝΤ  ΝΑ  ΔΙΝΕΙ  "ΔΑΝΕΙΑ"  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ.  
Τι  να  πρωτοθυμηθεί  κανείς  για την  "φιλελληνική"  δράση  τους.  Τον  Πατσίφικο;   Τον  Κεμάλ;  Τον  θάνατο  του Μεταξά  και  του  Κορυζή;  Την  μεταφορά  με ιδιαίτερο  αεροπλάνο   του  δημίου  του  Ελληνικού  λαού  Ζαχαριάδη  από  την  Γερμανία  στην  Ελλάδα  για  τα  "περαιτέρω";  Την  Κύπρο;     
 
ΠΡΟΣΟΧΗ  ΣΤΗΝ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ  ΠΟΥ  ΜΑΣ  ΚΡΥΒΟΥΝ  ΕΠΙΜΕΛΩΣ.

OI  ΑΓΓΛΟΙ  ΕΙΧΑΝ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ  ΤΟΝ  ΤΟΥΡΚΟ  ΣΟΥΛΤΑΝΟ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ  ΧΙΟΥ 

ΕΞΙ  ΜΗΝΕΣ  ΠΡΙΝ  (!)

Ο σουλτάνος, όμως, είχε πληροφορηθεί τις κινήσεις της Χίου.  Σε έγγραφο του Φόρεϊν Όφις  υπάρχει  η  απόδειξη  ότι οι Άγγλοι τον είχαν ενημερώσει ότι οι Χίοι ετοιμάζονταν για επανάσταση, περίπου έξι μήνες πριν από την έκρηξή της.
Σημείωση:  έχουμε  αποδείξεις,  που  κανείς  δεν  σχολιάζει,  ότι  οι  άγγλοι  παρακολουθούσαν  ακόμη  και  τον  Ρήγα  Φεραίο  και  διάβαζαν  με  προσοχή  και αρχειοθετούσαν  ότι  έγραφε  η  πρώτη  Ελληνική  "Εφημερίδα"  στην  Βιέννη  των  Σιατιστινών  αδελφών  Μαρκιδών  Πούλιου.

  
Το 1851, ο Χριστόφορος Καστάνης, εκδίδει το βιβλίο του στα αγγλικά που από τότε μένει ανέκδοτο (!) στα ελληνικά στη βιβλιοθήκη της Πενσυλβανίας.

Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στις μέρες της επαναστατημένης Ελλάδας με τα μάτια ενός παιδιού. Αποτελεί και την πιο αληθινή μαρτυρία της εποχής της.


Ο Καστάνης μας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα συμβάντα:

 «Εγκατέλειψαν οικογενειακώς την Παναγία την Λατομήτισσα και κατέφυγαν στην ασφυκτικά γεμάτη από εντοπίους Καθολικούς και Έλληνες της Ιωνίας οικία του Άγγλου προξένου και με άλλες τρεις οικογένειες οδηγήθηκαν στον σταύλο της. Στον δρόμο, είδαν την κολοσσιαία τουρκική αρμάδα να προχωρεί, επτά πλοία να προπορεύονται ως τέρατα της θαλάσσης, είκοσι έξι φρεγάτες και κορβέτες συνοδευόμενες από μικρότερα σκάφη και αναρίθμητες βάρκες. Ο βομβαρδισμός άρχισε. Η γη σείστηκε, το φρούριο εξαπέλυσε από τις πολεμίστρες του την οργή του. Η φωτιά εμαίνετο από σπίτι σε σπίτι. Κραυγές ακούγονταν κι ο καπνός ανέβαινε στον ουρανό. Αθώες οικογένειες έκραζαν για έλεος.
Οι Τούρκοι, βοηθούμενοι από μηχανικούς της Δύσης,  (- Άγγλοι), ασκήθηκαν στο πυροβολικό».

ΠΩΣ  ΝΑ  ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ  Η  ΤΑΡΑΧΗ  ΚΑΙ  Η  ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ  ΟΤΑΝ  ΔΙΑΒΑΖΕΙ  ΚΑΝΕΙΣ  ΤΙΣ  ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΚΑΣΤΑΝΗ  ΓΙΑ  ΤΙΣ  ΣΦΑΓΕΣ;

«Έτσι οι Τούρκοι εξήλθον το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου επληθύνθησαν. Η χώρα ήταν ήδη υπό την εξουσίαν τους. Άρχισαν να λεηλατούν πρώτον τα σπίτια της Χώρας, έπαιρναν ό,τι τους άρεσε και έπειτα έκαιαν τα σπίτια. Αποτεφρώθηκε και η ωραία Βιβλιοθήκη του σχολείου με όλην την οικοδομήν. Στη συνέχεια προχώρησαν στον Κάμπον. Όσους Χίους συναντούσαν τους σκότωναν.
 Έσφαζαν, έκαιαν, λεηλατούσαν τα πάντα.
Γέροντες, άνδρες, γυναίκες θανατώνονταν, νέοι από 15 χρόνων και άνω, βρέφη αποσπώμενα από τας αγκάλας των μητέρων τους, άλλα ερίπτοντο εις την θάλασσαν, άλλα εις τα όρη.
Όσοι ενόμισαν, ως τέλος των δεινών τους, την προσκύνησιν των Τούρκων, έλαβον αξιοθρήνητον τέλος.

Νέοι από 20 έως 28 χρόνων, χείρα με χείρα δεμένοι, εσχημάτιζον ορμαθούς, έχοντες προ του θανάτου εζωγραφισμένον εις το πρόσωπον τον θάνατον.
 Οι οιμωγές τους έκαναν ν’ αντηχή ο τόπος.
Υπέρ τον έναν μήνα συνεχίσθηκε αυτό. Από όσους συνελάμβαναν άλλους τους έσφαζαν αμέσως και τους έκαιαν μετά τη σφαγή. Σε όποιον δρόμο κι αν εβάδιζεν κανείς σπανίως έβλεπε δύο λεπτών διάστημα κενόν, χωρίς να απαντήση πτώματα το εν μετά το άλλο. Κατά το νότιον μέρος της πόλεως δεν έμεινεν δρόμος κενός χωρίς νεκρούς, σπάνιες οικίες που να μην είχαν καεί, μέρος απότιστον από αίμα. Στους ανθρώπους των Μαστιχοχωρίων έδειξαν οι Τούρκοι σκόπιμη ημερότητα, για να τους προδίδουν όσους κατέφευγαν στα μέρη τους».-


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο :

 1. ΑΣ ΜΙΛΉΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΑΓΓΛΟΥΣ= "ΦΟΛΙΔΕΣ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΕΣ" ΥΒΡΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΛΛΑ ΕΡΠΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟ 45% ΤΟΥ DNA ΤΩΝ.

  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Η ΜΙ6 ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗΤΕ AS WE SPEAK AT THE MOMENT....

  OTI ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΤΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΤΑΧΩΡΕΊΤΑΙ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΙΤΑΠΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.E KAI;

  ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΤΟ:ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΡΗΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ ΠΕΡΑΣΑΝ.ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΚΙ ΕΞΗΣ,ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΑΝ.Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΑΦΙΧΘΕΙ.....DO YOU UNDERSTAND?SURE YOU DO DEAR....


  ΟΙ "ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΕΣ" ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΑ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ 'ΔΟΥΛΟΥΣ' ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥΣ.ΔΕΣ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ME ΤΗΝ ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ(ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΚΕΙ) ΚΙ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑΝ ΙΔΕΑΝ ΤΟΥ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΎΝ. ΔΕΣ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ= ΔΟΥΛΙΚΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΝ ΟΠΛΟΝ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ ΑΓΓΛΙΤΣΑΣ,ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΝΝΟΗΣΕΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΟ ΕΡΠΕΤΙΚΟΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΟΝ ΑΠΌΦΘΕΓΜΑ "ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΊΛΕΥΕ ".ΝΑΙ Ο "HEIL CEASAR" HTAN ΕΡΠΕΤΙΚΟΣ ΦΟΛΙΔΟΓΟΝΟΣ ΔΟΛΟΦΌΝΟΣ ΛΑΩΝ,ΓΙ'ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΈΝΤΕΧΝΑ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΉΣΕΙ.ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΑ ΣΤΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑ ΤΟΥΣ.ΑΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΜΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΑΒΥΛΩΝΤΟΝ.

  ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ.ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ.
  ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΗ ΠΟΥ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ,ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΦΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΔΩ.ΟΠΩΣ Ο ΑΣΤΗΡ ΣΕΙΡΙΟΣ Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΦΕΓΓΕΙ 'ΦΏΣ' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ,ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΔΩ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΥΡΑΝΙΟΝ ΦΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ.
  ΑΥΤΟ ΠΟΥ " ΕΙΔΑ" ΗΤΑΝ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ,ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΕΚΚΑΘΆΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ.

  Η ΜΑΧΗ ΣΚΟΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΣ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.
  ΝΙΚΗΤΕΣ; ΟΙ ΦΩΤΕΙΝΟΙ.

  ΡΙΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...