Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η Γαλλία μπαίνει από σήμερα στο σκοτεινό τούνελ της μακροχρόνιας λιτότητας


Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ
Στο βαθύ τούνελ της μακροχρόνιας λιτότητας εισέρχεται για τα καλά και η Γαλλία μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Εξαγγέλλοντας νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν υποστήριξε ότι αυτές είναι αναγκαίες προκειμένου η Γαλλία να μην έχει την τύχη άλλων χωρών της ευρωζώνης. «Η λέξη χρεοκοπία δεν είναι πια μια αφηρημένη έννοια», προειδοποίησε, τονίζοντας ότι ο μοναδικός στόχος των μέτρων είναι η προστασία των πολιτών από τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι τονίζουν ότι στόχος των νέων μέτρων είναι η διαφύλαξη της ύψιστης αξιολόγησης ΑΑΑ που απολαμβάνει σήμερα το αξιόχρεο της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης και η οποία επιτρέπει στο κράτος και κατ’ επέκταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα να δανείζονται φθηνά από τις αγορές. Πριν από 20 ημέρες η Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι η προοπτική για την ισχυρή αξιολόγηση που διατηρεί σήμερα για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας είναι υπό πίεση και ενδεχομένως να αλλάξει.
Τα νέα μέτρα προσβλέπουν στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος κατά 7 δισ. ευρώ το 2012 και κατά 11,6 δισ. ευρώ το 2013. Απώτερος στόχος, να καταφέρει η Γαλλία να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2016. Ερχονται σε συνέχεια ανάλογων μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ -για την ίδια διετία- που η κυβέρνηση Φιγιόν είχε ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται:
α. Πάγωμα μισθών, μεταξύ άλλων και αυτών του προέδρου και των υπουργών.
β. Αύξηση του ΦΠΑ στο 7% από 5,5% για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, η οποία μεταξύ άλλων θα επιβληθεί και στις τιμές της εστίασης σε εστιατόρια, των βιβλίων και των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες.
γ. Αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων που έχουν τζίρο μεγαλύτερο των 250 δισ. ευρώ κατά 5%.
δ. Επίσπευση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης (στα 62 έτη από τα 60) κατά ένα έτος, δηλαδή το 2017 αντί του 2018 που είχε αποφασιστεί αρχικά.
ε. Περικοπές στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Δημοσίου με στόχο της εξοινονόμηση 1,2 δισ. ευρώ το 2012.
στ. Μείωση της αύξησης των οικογενειακών και των στεγαστικών επιδομάτων έτσι ώστε να εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ.
Η επιβολή νέων μέτρων λιτότητας αποτελεί ένα στοίχημα για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί λίγους μήνες πριν από τις εκλογές της επόμενης άνοιξης. Με την ανεργία να έχει κολλήσει εδώ και μήνες πάνω από το 9%, την οικονομία να βυθίζεται στη στασιμότητα και τις δημοσκοπήσεις όλο και πιο πολύ σε βάρος του, ο Σαρκοζί ενδεχομένως να χρειαστεί να βγάλει λαγό από το καπέλο του προκειμένου να επανεκλεγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...