Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ενας θησαυρός νομισμάτων από τα Αβδηρα στην Αθήνα

Σημαντική δωρεά αμερικανού συλλέκτη στο Νομισματικό Μουσείο

Ενας θησαυρός με νομίσματα από τα Αβδηρα, δωρεά αμερικανού συλλέκτη προς το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας πρόκειται να εκτεθεί στις αίθουσες του μουσείου από τις 21 Νοεμβρίου. Ο θησαυρός (σύνολο νομισμάτων, που είχαν αποθηκευτεί όλα μαζί από την αρχαιότητα και έτσι βρέθηκαν) θα εκτεθεί μάλιστα, μαζί με άλλους δύο, επίσης από τα Αβδηρα, καθώς και με μεμονωμένα νομίσματα της ίδιας πόλης, που ανήκουν στις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου...


Ετσι θα παρουσιασθούν συνολικά τρεις θησαυροί με 57 νομίσματα και 38 χαρακτηριστικές κοπές της πόλης. Ο στόχος είναι να προβληθεί μία σφαιρική εικόνα της νομισματοκοπίας των Αβδήρων από τον 6ο αιώνα π.Χ. ως το 2ο αιώνα μ.Χ. καθώς και η κυκλοφορία των νομισμάτων της από τη Σικελία ως τη Φοινίκη και από τη Θράκη ως την Αίγυπτο.

Θυμίζουμε ότι τα Αβδηρα υπήρξαν αποικία της ιωνικής πόλης Τέω στα παράλια της Θράκης μετά τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. και είχαν αναδειχθεί σε σημαντική δύναμη της εποχής.

«Αβδηρα - Λονδίνο - Νέα Υόρκη - Αθήνα», Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12, τηλ: 210 3632057, 210 3643774). Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου - 4 Μαρτίου 2012
«Αβδηρα - Λονδίνο - Νέα Υόρκη - Αθήνα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που σηματοδοτεί την πορεία -τουλάχιστον την γνωστή- που έκανα αυτά τα σπουδαίας σημασίας νομίσματα μέσα στους αιώνες. Συγκεκριμένα ο συλλέκτης κ. Τζόναθαν Κάγκαν τα εντόπισε το 2000 στην αγορά του Λονδίνου και καθώς διαπίστωσε ότι πρόκειται όντως για ένα σύνολο που χρονολογείται στα 520- 515 ως 500 π.Χ. Κατόρθωσε να αγοράσει τα 22 από τα νομίσματα διαφυλάσσοντας έτσι την ενότητά τους. Στη συνέχεια και αφού τα δημοσίευσε, τα δώρισε στο Νομισματικό Μουσείο το Σεπτέμβριο του 2010 προς τιμήν του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας κ. Τζον (Τζακ) Κρολ, γνωστού για τη συμβολή του στην αρχαία νομισματική.

Για την ιστορία, τα Αβδηρα έκοψαν για πρώτη φορά νομίσματα το 520- 515 π.Χ. στα οποία εικονιζόταν κυρίως ο γρύπας (μυθικό ον με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού και ουρά φιδιού), επιλογή που σχετιζόταν με τη μητρόπολη Τέω αλλά και με το Διόνυσο και τον Απόλλωνα, που λατρεύονταν στα Aβδηρα. Στη συνέχεια όμως, από τα μέσα του 4ου ως τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. παγιώθηκε στα νομίσματα το κεφάλι του Απόλλωνα υπό την επήρεια της αντίστοιχης παράστασης στους χρυσούς στατήρες, του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας.

Ενδιαφέρον έχει ότι για την παραγωγή των νομισμάτων υπήρχε υπεύθυνος κοπής, το όνομα του οποίου αναγραφόταν σε αυτά. Τη σημασία εξάλλου των Αβδήρων και το γεωγραφικό εύρος των διοικητικών και εμπορικών τους συναλλαγών τεκμηριώνει η μεγάλη διάδοση των νομισμάτων τους, που εντοπίστηκαν σε «θησαυρούς» από τα τέλη του 6ου έως τα μέσα του 5ου αιώνα. π.Χ. όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στη Μ. Ασία, τη Φοινίκη, την Αίγυπτο και τη Σικελία.

Μετά από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. η κυκλοφορία τους ωστόσο φαίνεται ότι περιορίσθηκε στη Θράκη. Στα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας τέλος, η πόλη έκοψε χάλκινα νομίσματα από τον 1ο έως τα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. που απεικόνιζαν τις κεφαλές των αυτοκρατόρων.

Η έκθεση λοιπόν στο Νομισματικό Μουσείο επιτρέπει σε μια καλύτερη αποτίμηση της συμβολής των θησαυρών γενικότερα, στη μελέτη και κατανόηση της νομισματοκοπίας μιας αρχαίας ελληνικής πόλης. Ο γενικός συντονισμός της έκθεσης ανήκει στην διευθύντρια του μουσείου κυρία Δέσποινα Ευγενίδου ενώ την επιστημονική επιμέλεια συνυπογράφουν και οι Ευτέρπη Ράλλη, Παναγιώτης Τσέλεκας, Σταματούλα Μακρυπόδη.



ΠΗΓΗ : ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...