Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Χωρίζουν τον κόσμο σε ζώνες επιρροής!



Μετά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η στάση της Γερμανίας έναντι της χώρας μας άλλαξε άρδην προς το καλύτερο. Την ίδια ρότα επέλεξαν συμπτωματικώς και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να προβούμε σε αυθαίρετα γρήγορα συμπεράσματα που θα δημιουργήσουν από ευχαρίστηση μέχρι και πανικό στους αναγνώστες. Οι περισσότεροι εξ ημών αντιλαμβάνονται στο βάθος τι διακαώς επιδιώκει η Γερμανία από τη χώρα μας. Όπως η Τουρκία επιδιώκει και πιέζει προς μία λύση συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, κατά τον ίδιο τρόπο η Γερμανία επιθυμεί μία επιχειρηματική διείσδυση στην εξαθλιωμένη οικονομικά Ελλάδα με κύριο στόχο την εκμετάλλευση του φυσικού και ορυκτού μας πλούτου στην ηπειρωτική κυρίως χώρα.
Η είδηση ότι η Ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Γερμανία να σιωπά -μέχρι τώρα- αν μη τι άλλο δημιουργεί ερωτήματα και απορίες. Σε παρόμοια πρόσφατη αξίωση της Ελλάδας ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ρέσλερ είχε απαντήσει άμεσα και σε αυστηρό ύφος ότι το θέμα θεωρείται ...λήξαν!

Ας αναμένουμε να δούμε αφενός αν ισχύουν οι πιο πάνω πληροφορίες (περί διεκδικήσεων των πολεμικών αποζημιώσεων) και αφετέρου που οδεύει η όλη κατάσταση μη τυχόν και αφουγκραστούμε τι τελικά συζήτησαν στην προσωπική τους συνάντηση ο κ. Σαμαράς και η κ. Μέρκελ. 

«Ηνωμένες Πολιτείες της Μεσογείου» ή και «Μεσογειακή Ένωση»

Με το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι τρεις μεγάλες δυνάμεις και νικητές του πολέμου (Ρωσία, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία) έστειλαν στη Γιάλτα τους τότε Προέδρους Τσώρτσιλ, Ρούζβελτ και Στάλιν να μοιράσουν τον κόσμο όπως εκείνοι νόμιζαν. Η αντίστοιχη συνάντηση περί διαχωρισμού ζωνών επιρροής των ισχυρών ενδεχομένως έχει ήδη ολοκληρωθεί με τη διαφορά ότι οι χώρες αυτές δεν είναι οι ίδιες με τότε. Σε αυτό, σοβαρό ρόλο διαδραματίζουν κράτη «δορυφόροι» όπως κάλλιστα μπορεί να είναι το Ισραήλ και ως ενός σημείου η Τουρκία. Δύο χώρες που τα τελευταία χρόνια η διαμάχη τους ωστόσο «πληγώνει» τα Αμερικανο-Βρετανικά τα συμφέροντα.

Σύμφωνα με κάποιους, άσχετα με το θεαθήναι και τι προωθούν εσκεμμένα τα Ευρωπαϊκά και όχι μόνο μέσα ενημέρωσης, τα συμφέροντα της Γερμανίας βρίσκονται πολύ κοντά με εκείνα του Αμερικανο-Βρετανικού άξονα. Στο βάθος, η Γερμανία, ίσως και η Γαλλία, δεν επιθυμούν άλλο την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού ενδεχομένως δεν έχουν τι άλλο να αποκομίσουν από αυτήν. Η ανακατανομή του πλούτου – γιατί περί αυτού πρόκειται – μεταξύ των κρατών δεν περιλαμβάνει σύνορα παρά μόνο οφέλη.

Με μια πρώτη ματιά στην περίπτωση που η Ε.Ε δημιουργήσει έναν μηχανισμό στήριξης στα παράκτια έθνη της Μεσογείου, η Αμερικανο-Βρετανική επιρροή θα γίνει ασθενέστερη.

Είναι όμως έτσι;

Φαινομενικά ναι. Όχι όμως στην περίπτωση που ο Αμερικανο-Βρετανικός άξονας έχει έρθει σε συμφωνία με το Γαλλο-Γερμανικό (με βασικό γνώμονα τη Γερμανία) και έχουν ήδη χωρίσει την ευρύτερη περιοχή σε ζώνες επιρροής και ως εκ τούτου ο όρος «Μεσογειακή Ένωση» επεκταθεί ως «ένωση» ανατολικότερα περιλαμβάνοντας και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Γαλλία και η Γερμανία προσδιορίζουν την εξωτερική σε συνδυασμό με την οικονομική τους πολιτική όλο και νοτιότερα δεν είναι συμπτωματικό. Η Ανατολική Μεσόγειος και η περιοχή νότια της Κρήτης είναι οι «αυλές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι κι’ αλλιώς ο όρος «Μεσογειακή Ένωση» έχει χώρο για περισσότερη από μία ζώνη επιρροής.

Γεγονότα που προκαλούν εντύπωση:

- Η Αραβική Άνοιξη ξεκίνησε και εξελίσσεται σε χώρες που «βρέχονται» από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

- Η ανάδειξη του θέματος ότι η Ελλάδα έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο έγινε την ώρα που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση.

- Το ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας η Γερμανία υποστήριξε ανοιχτά τον Ελληνισμό (Κύπρο) απέναντι στην Τουρκία με επίσκεψη της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στο νησί λίγο πριν ξεκινήσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο.

- Το «άνοιγμα» του Ισραήλ προς Ελλάδα και Κύπρο με τα γνωστά αποτελέσματα μετά την προσέγγιση.

- Οι αντιδράσεις Ρωσίας και Κίνας σε όλα όσα η Δύση υποστηρίζει.

Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο και Μέση Ανατολή το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι οι περιοχές που πιθανόν να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις. Το ποιες ακριβώς θα είναι, το αν εξελιχθούν παράλληλα και ποια τα αποτελέσματα κανείς δεν γνωρίζει, πέρα όσων συμμετείχαν στην άτυπη αντίστοιχη νέα συνδιάσκεψη της Γιάλτας!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...