Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κάτι σχεδιάζει το ΔΝΤ;


Υποψίες ότι προωθεί την… αποτυχία των νέων μέτρων για να αναγκαστεί η Ελλάδα να ζητήσει νέο haircut από τον επίσημο τομέα χωρίς… τη συμμετοχή του Ταμείου

Έντονες είναι οι υποψίες στο ελληνικό επιτελείο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπλοκάρει σκοπίμως την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδαώστε η χώρα να ζητήσει νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτή τη φορά από τον επίσημο τομέα των δανειστών της. 

Αυτήν την άποψη εκφράζουν οι αρθρογράφοι της GuardianLarry Elliott και Giles Tremlett, υποστηρίζοντας ότι τόσο η C. Lagarde όσο και οι αξιωματούχοι του Ταμείου θέλουν νέο haircut στο χρέος της Ελλάδας.

Ανεπίσημα το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζεται στη χώρα, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι η σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη έχει προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, η ίδια η Lagarde έχει αρχίσει να προωθεί την ιδέα ότι το Ταμείο ετοιμάζεται να είναι «πιο ευέλικτο» στα προγράμματα του, συνδυάζοντας την ανάπτυξη και τη λιτότητα, δύο συστατικά απαραίτητα για τον τερματισμό της κρίσης.

Την ίδια ώρα, ο Pedro Passos Coelho, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ακυρώσει τα σχέδια για την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για την κοινωνική ασφάλιση από 11% έως 18% του μισθού τους, μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις. Παράλληλα, στην Ισπανία, η κυβέρνηση του Mariano Rajoy αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες εβδομάδες της θητείας του, δεδομένου ότι θα ζητήσει έγκριση για ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων που έχει σκοπό να ανοίξει το δρόμο για την ευρωπαϊκή διάσωση.

Ο Σαμαράς τηλεφώνησε την Παρασκευή προσωπικά στην Lagarde ώστε να δηλώσει τις ενστάσεις του για την άτεγκτη στάση του εκπροσώπου του Ταμείου στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις περικοπές δαπανών.

«Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι η θέληση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και οι άλλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, φθίνει»,  ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία της η Lagarde, για να προσθέσει ότι την ρωτούν συχνά, πέντε χρόνια μετά την κρίση, αν ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ασφαλέστερος σήμερα από ότι ήταν τότε.«Η απάντησή μου; Παρά την πραγματική πρόοδο, όχι ακόμα», δήλωσε.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσει την προετοιμασία της ανάπτυξης. «Χρειαζόμαστε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδα και του ελληνικού λαού, ούτως ώστε εκείνοι που μπορούν να εργαστούν, που θέλουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές, να μπορούν πραγματικά να το κάνουν», δήλωσε.

Η Lagarde ανέφερε ότι το Ταμείο αποφάσισε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης (προγράμματα του ΔΝΤ) και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους,πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους, συμπληρώνοντας ότι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι τα προγράμματα να τίθενται εκτός τροχιάς», προσθέτοντας ότι «έχουμε τις απόψεις μας για την Ελλάδα».
Πηγή: Banking News

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...