Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μέχρι και 200 νεκροί βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο Μαρτυρία για τρία φορτηγά και για δεμένους στρατιώτες - Εντοπίστηκαν οστά σε 16 σημεία λένε οι Τούρκοι



ΜΕΧΡΙ και 150-200 αγνοούμενοι ίσως βρίσκονται σε ομαδικό τάφο στις Χαμίτ Μάντρες, όπου τις τελευταίες μέρες άρχισαν εκταφές οστών από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Σύμφωνα με Τούρκο πληροφοριοδότη, ο οποίος παρέμεινε στην Κύπρο και μετά την τουρκική εισβολή, οι νεκροί μεταφέρθηκαν σε ομαδικό τάφο τουλάχιστον με τρία φορτηγά. Πρόκειται για Ελληνοκύπριους εθνοφρουρούς και γενικά στρατιωτικούς οι οποίοι, είτε έπεσαν μαχόμενοι είτε συνελήφθησαν από τον τουρκικό στρατό και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους μετά την εκδήλωση της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου 1974. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο πληροφοριοδότης ανέφερε σε Ελληνοκύπριους που ενεπλάκησαν στη συλλογή πληροφοριών και την εξής συγκλονιστική πληροφορία: «Θα βρείτε και δεμένους» και εξήγησε ότι πρόκειται για στρατιώτες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί και προφανώς δολοφονήθηκαν μετά την ανάκριση, στην οποία υπεβλήθησαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πολλοί από τους αγνοούμενους σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν στη Μια Μηλιά, ενώ μικρότερος αριθμός βρίσκονταν στο Βόρειο Πόλο, Καϊμακλί, Κουτσοβέντη και Τράχωνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγνοούμενοι βρίσκονται και σε άλλους δύο τάφους σε πιο ψηλά σημεία. 

Η ευρύτερη περιοχή των ομαδικών τάφων ήταν γνωστή εδώ και περίπου πέντε χρόνια αλλά οι επαφές με τον κυρίως πληροφοριοδότη, ο οποίος υπέδειξε τον ομαδικό τάφο, στον οποίο διενεργούνται αυτές τις μέρες οι εκσκαφές, καρποφόρησαν το τελευταίο διάστημα. 

Στο μεταξύ, οστά αγνοουμένων εντοπίστηκαν σε 16 σημεία που βρίσκονται σε στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα από εκσκαφές που πραγματοποίησε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, δήλωσε το μέλος της επιτροπής Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσούκ, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Κίπρις». 

Η Πλουμέρ Κιουτσούκ ανέφερε ακόμη ότι παρόλο που οι στρατιωτικές αρχές των κατεχομένων αρχικά ήταν αντίθετες στην πραγματοποίηση εκσκαφών σε στρατιωτικές περιοχές, δόθηκε τελικά άδεια για πραγματοποίηση εκσκαφών και η Επιτροπή έχει στόχο να διενεργήσει εκσκαφές σε περισσότερα σημεία που βρίσκονται εντός στρατιωτικών ζωνών. Δήλωσε, επίσης, ότι εκσκαφές θα πρέπει να διενεργηθούν σε άλλα 200 σημεία και ότι ο αριθμός αυτός συνεχώς μεταβάλλεται μετά από πληροφορίες που φθάνουν στη ΔΕΑ από αυτόπτες μάρτυρες. 

Τέλος, διέψευσε τις πληροφορίες ότι στην περιοχή Χαμίτ Μάντρες βρίσκεται ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος και ισχυρίστηκε ότι αυτός βρίσκεται στις περιοχές Αλόας, Μάραθας και Σανταλάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...