Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακαλούνται φυσικοί χυμοί από τον ΕΦΕΤ


Ο κυριότερος λόγος που επέλεξα να δημοσιεύσω αυτήν την είδηση είναι για να θέσω κάποιο ερώτημα στον ανυποψίαστο αναγνώστη πριν διαβάσει την ακόλουθη ανάρτηση:
Είναι δυνατόν ένας φυσικός χυμός να έχει πάντοτε την ίδια γεύση;
Ας υποθέσουμε ότι στον κήπο του σπιτιού μας έχουμε μία πορτοκαλιά και κόβουμε καθημερινά μερικά πορτοκάλια για φτιάξουμε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Διαλέγουμε τα πιο ώριμα πορτοκάλια και τον πίνουμε. Την άλλη μέρα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, από την ίδια πορτοκαλιά μαζεύουμε τα πιο ώριμα πορτοκάλια αλλά ο χυμός δεν έχει την ίδια γεύση και αυτό διότι τα φρούτα όταν τα συλλέγουμε δεν βρίσκονται επακριβώς στο ίδιο στάδιο ωρίμανσης, ως εκ τούτου ο χυμός μας άλλοτε είναι πιο γλυκός και άλλοτε πιο ξινός. Εκτός  αυτού, η γεύση διαφέρει ανάλογα με τον μήνα συγκομιδής, άλλη γεύση για παράδειγμα τον Νοέμβριο άλλη γεύση τον Μάρτιο. Τον Νοέμβριο έχει μια ιδιαίτερη φρεσκάδα, τον Μάρτιο είναι πιο αρωματικός.

Οι "φυσικοί" χυμοί του εμπορίου έχουν πάντα την ίδια γεύση, και αυτό οφείλεται στα διάφορα πρόσθετα συντηρητικά, γλυκαντικές ύλες και ενισχυτικά γεύσης. Επομένως δεν είναι φυσικός χυμός και τα διάφορα πρόσθετα είναι βλαβερά για την υγεία του οργανισμού μας.
Ας σκεφτούμε λοιπόν κατά πόσο φρέσκα είναι τα διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και ας αναθεωρήσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Επίσης προτείνω στους φίλους αναγνώστες να αποφεύγουν τα τυποποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν κεκορεσμένα λιπαρά και άλλες βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό οι οποίες δεν αναγράφονται στα συστατικά  στις συσκευασίες τους. 
Με το αυτό το θέμα θα επανέλθουμε σύντομα.

Ιφιγένεια

Την ανάκληση φυσικών χυμών με την επωνυμία «100% φυσικός χυμός Amita Motion» από την εταιρεία που τους παρασκευάζει, απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Κεντρική Υπηρεσία, καθώς και η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, απέβησαν αποδέκτες σχετικών πληροφοριών όσον αφορά στη διακίνηση φυσικού χυμού με δυσάρεστη γεύση. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από την εταιρεία παραγωγής, η οποία γνωστοποίησε την ανίχνευση στα συγκεκριμένα προϊόντα, του μη παθογόνου μικροοργανισμού Alicyclobacillus spp.

Πρόκειται για φυσικό χυμό με την εμπορική επωνυμία «100% Φυσικός χυμός Amita Motion», που παρασκευάζεται από την επιχείρηση «Coca cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης ΑΕ», σε διάφορες συσκευασίες και ημερομηνίες λήξης:

* 330 ml, χάρτινη συσκευασία με ημερομηνίες λήξης: 8/1/2013, 9/1/2013, 11/1/2013, 12/1/2013, 16/1/2013, 17/1/2013, 18/1/2013, 1/2/2013 και 6/2/2013.

* 1 l, χάρτινη συσκευασία με ημερομηνίες λήξης: 9/1/2013, 11/1/2013, 17/1/2013, 18/1/2013, 1/2/2013, 6/2/2013, 7/2/2013, 13/2/2013 και 14/2/2013

* 1,5 l, χάρτινη συσκευασία με ημερομηνίες λήξης: 9/1/2013, 11/1/2013 και 18/1/2013.

Ο ΕΦΕΤ άμεσα προχώρησε τόσο σε επιθεώρηση των μονάδων παραγωγής των εν λόγω προϊόντων, όσο και σε αντίστοιχους εργαστηριακούς ελέγχους αυτών, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα προϊόντα αυτά, για προληπτικούς λόγους να μην τα καταναλώσουν.



1 σχόλιο :

  1. Με συγχωρείς που θα κάνω τον "συνήγορο του διαβόλου" αλλά οι μεγάλες εταιρίες και κυρίως οι πολυεθνικές θα βρουν τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να προστατεύσουν την φήμη τους αλλά σαφώς και τους τζίρους τους, ενώ θα έπρεπε κύριο μέλημα τους να είναι το προϊόν τους να φθάσει σε άριστη κατάσταση στον καταναλωτή. Μία εταιρία τροφίμων οφείλει να συντηρεί, να αποθηκεύει και να διακινεί τα είδη της, στις απαιτούμενες συνθήκες, θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να μην προκύπτουν τέτοια προβλήματα.
    Δυστυχώς, έχουμε πολλά παρόμοια κρούσματα και ελάχιστα φθάνουν στα αυτιά των καταναλωτών....
    Σε ευχαριστούμε ειλικρινά για την παρέμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...