Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1956. ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ) ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣΑΝ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ. Ο ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΗΤΑΝ ΜΟΛΙΣ 7 ΧΡΟΝΩΝ.



Ο Δημητράκης Δημητριάδης, ήταν μόλις επτά χρονών, μαθητής στη Β΄ τάξη του δημοτικού σχολείου  στην  Κύπρο, όταν τον πυροβόλησε και  τον  σκότωσε  Άγγλος στρατιώτης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.



Οι γονείς του ήταν χωρισμένοι, η μητέρα του έφυγε για την Αγγλία και ο Δημητράκης ζούσε με τη γιαγιά του Χρυσταλλού Μιχαήλ Κουτέ και πουλούσε λουλούδια, για να εξοικονομήσει τα προς το ζην.

Στις 9 Μαρτίου του 1956, επικρατούσε στη Λάρνακα, όπως και σε όλη την Κύπρο, μεγάλος αναβρασμός. Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των σχολείων κατήλθαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Στις 14 Μαρτίου του 1956 τα παιδιά της Αστικής  Σχολής  Καλογερά, όπου φοιτούσε και ο Δημητράκης, ακολούθησαν μαθητές του Εμπορικού Λυκείου σε μια μαχητική διαδήλωση. Κινητοποιήθηκαν οι  εγγλέζικες  δυνάμεις ασφαλείας και οι διαδηλωτές κατέφυγαν στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και άρχισαν να κτυπούν τις καμπάνες. Οι στρατιώτες περικύκλωσαν την εκκλησία και έριχναν δακρυγόνες βόμβες εναντίον των μαθητών που τους λιθοβολούσαν.
 

Μια ομάδα παιδιών, μεταξύ των οποίων και ο Δημητράκης, κατέφυγαν στην οδό Λέοντος του Σοφού, όπου τους προσπέρασε στρατιωτικό αυτοκίνητο με οπλισμένους στρατιώτες και προχώρησε στην οδό Νικολάου Ρώσου, τώρα Δημητράκη Δημητριάδη. Οι στρατιώτες κατέβηκαν από το αυτοκίνητό τους και ταμπουρώθηκαν πίσω από τον τοίχο της γωνιάς του δρόμου. Τα μεγαλύτερα παιδιά αποχώρησαν, φωνάζοντας και στον Δημητράκη να τους ακολουθήσει.  
Ο  Δημητράκης  ήταν  ένα παιδάκι εφτά μόλις χρόνων.
Έπαιρνε μικρές πέτρες, τις πετούσε στους  κατακτητές  εγγλέζους  και φώναζε «Ένωση, Ένωση».
Ένας  άγγλος  στρατιώτης  σημάδεψε τον  μικρούλη  Δημητράκη  στο κεφάλι. Η σφαίρα σφηνώθηκε  λίγο πιο πάνω από το δεξί του μάτι. Οι μαθητές τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.  
Η πόλη του Ζήνωνα, εκείνο το απόγευμα στις 14 Μαρτίου 1956 που έγινε η δολοφονία του μικρού Δημητράκη, νέκρωσε.

 
Οι Βρετανοί, προκειμένου να αποφύγουν νέες διαδηλώσεις, προσπάθησαν να θάψουν τον μικρό ήρωα τη νύχτα. Ο ιερέας αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν γίνεται ταφή μετά τη Δύση του Ηλίου. Έτσι, απευθύνονται στον νεκροθάφτη κι εκείνος φέρνει ως πρόσχημα ότι δεν έχει άνθρωπο να σκάψει.
 

Οι  άγγλοι  του είπαν «Φέραμε εμείς άνθρωπο  να  σκάψει  τον  τάφο», έναν ταλαίπωρο άνθρωπο που έτρεμε από το κρύο της νύχτας.

 

  Ο άνθρωπος που άρπαξαν βίαια - οι  μαφιόζοι -  και τον έφεραν να σκάψει τον τάφο, ήταν ο πατέρας του Δημητράκη.
Ο Δημητράκης Δημητριάδης έγινε  ο μικρότερος ήρωας του Αγώνα της ΕΟΚΑ.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...