Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Άρχισε η διαπραγμάτευση νέου μνημονίου!

 Αμέσως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του νέου μνημονίου, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ιρλανδία, αλλά και στην Πορτογαλία, που φέρνουν κάθε μέρα πιο κοντά τους άλλους δύο «αδύναμους κρίκους» της περιφέρειας της Ευρωζώνης στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Όμως, το «παζάρι» για τους όρους της νέας στήριξης έχει ήδη αρχίσει!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία της τρόικας που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, πριν καταφθάσουν αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, άρχισε ήδη να «δείχνει» προς την κατεύθυνση ενός γερού «ξεκαθαρίσματος» στο δημόσιο τομέα, καθώς:
  • Έκαναν σαφές ότι, υπό το φως των σοβαρών υστερήσεων στις προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα του 2010, η τρόικα θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους για τα έσοδα του 2011, καθώς μάλιστα εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το αν η χώρα θα αρχίσει, έστω και προς το τέλος του έτους, να εμφανίζει κάποια αξιοπρόσεκτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.
  • Η νέα αμφισβήτηση των εσόδων, σε συνδυασμό με τις αποκλίσεις που ήδη καταγράφονται φέτος, οι οποίες «αγγίζουν» πλέον και το σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού, που βρίσκονται ήδη περίπου 400 εκατ. ευρώ μακριά από το στόχο, έρχονται να προστεθούν στο σοκ της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, που θα ανακοινωθεί την Δευτέρα.
  • Η χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία της τρόικας έδειξε ήδη στο υπουργείο Οικονομικών την κατεύθυνση των διορθωτικών μέτρων που θα πρέπει να παρουσιασθούν στην επίσημη διαπραγμάτευση που ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας να ετοιμασθεί ένα σχέδιο μαζικών περικοπών στο δημόσιο, οι οποίες αυτή την φορά θα πρέπει να επεκταθούν όχι μόνο στη μισθοδοσία, αλλά και στο επίπεδο της απασχόλησης. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναβρασμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς διαπιστώνεται ότι είναι αναπόφευκτο να οδηγηθεί στη… μητέρα των μαχών με τα δύο ισχυρά συνδικάτα του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ (ήδη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν τεθεί σε τροχιά κινητοποιήσεων).
Στην πίεση για πολύ σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση άρχισε ήδη να απαντά ξεδιπλώνοντας τη δική της επιχειρηματολογία. Μιλώντας χθες σε διεθνές συνέδριο για τον Τύπο, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θεωρεί, ότι ο στόχος που είχε τεθεί με το μνημόνιο, για μείωση του ελλείμματος κατά 5,5% του ΑΕΠ φέτος, θα επιτευχθεί. Δηλαδή, η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι παρότι η νέα βάση υπολογισμού φέρνει το έλλειμμα του 2010 αρκετά πάνω από το 10%, η Ελλάδα έχει επιτύχει το βασικό στόχο του μνημονίου για μείωση κατά τουλάχιστον 5,5 μονάδες (από το 15,5% το 2009, σε επίπεδο όχι υψηλότερο του 10% φέτος).

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκει να αποδείξει ότι έχουν ήδη γίνει μεγάλες θυσίες, οι βασικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί και δεν είναι σκόπιμο να δεχθεί η χώρα μια πίεση για μια νέα «θεραπεία-σοκ» το 2011. Αντί της «θεραπείας-σοκ», η Αθήνα προτείνει μια παράταση, τουλάχιστον για ένα χρόνο, της προθεσμίας για μείωση του ελλείμματος στο 3%, δηλαδή να μετατεθεί ο στόχος το 2014. Επιπλέον, αναμένεται να ζητήσει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του διεθνούς δανείου για τρία χρόνια και πιθανότατα ένα πρόσθετο «πακέτο» χρηματοδοτήσεων, για να καλυφθούν οι υπερβάσεις στις δανειακές ανάγκες, χωρίς να ζήσει η χώρα ένα νέο θρίλερ στις αγορές.

Στις θέσεις αυτές, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη της Γαλλίας, που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο και στη διαμόρφωση των όρων του μνημονίου, μεσολαβώντας προς το Βερολίνο. Την Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι και, παρότι διαψεύδεται ότι θα συζητηθούν αυτά τα θέματα, θεωρείται βέβαιο ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες των δύο ανδρών ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει υποστήριξη των ελληνικών θέσεων έναντι του Βερολίνου.

Η κυβέρνηση «ποντάρει» στην υποστήριξη της ΕΚΤ, η οποία «δίνει ρέστα» εσχάτως υπέρ της Ελλάδας, καθώς βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με την Γερμανία, διαφωνώντας δημόσια με την πρόταση για ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη. Δεν πέρασαν χθες, για παράδειγμα, απαρατήρητες οι δηλώσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γιούργκεν Σταρκ υπέρ της Ελλάδας, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν, ότι το «ιρλανδικό δράμα», που απειλεί να φέρει και τις τρεις χώρες της περιφέρειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) σε θέση εξάρτησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δίνει πρόσθετους «πόντους» στην επιχειρηματολογία της Αθήνας υπέρ μιας λύσης, που θα πείσει τις αγορές ότι τουλάχιστον η Ελλάδα δεν οδεύει με βεβαιότητα στον… γκρεμό της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση και των άλλων περιφερειακών αγορών ομολόγων.

Στα επόμενα 24ωρα μετά τις εκλογές, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αν οι ελληνικές θέσεις μπορούν να κερδίσουν έδαφος στη διαπραγμάτευση με την Γερμανία, ή αν το Βερολίνο θα επιμείνει στην ανάγκη να λάβει πρώτα η κυβέρνηση δραστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κόστος, πριν η Άνγκελα Μέρκελ δεχθεί να συζητήσει νέους όρους για στήριξη της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ότι αν χαθεί αυτή η διπλωματική μάχη, που δίνεται με πολύ λίγα «όπλα», αφού η χώρα παραμένει απολύτως εξαρτημένη από τους επίσημους πιστωτές της, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο πιο «καυτός» των τελευταίων δεκαετιών…
Πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...