Θα περάσουν αρκετά χρόνια για να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων η Ελλάδα, προειδοποιεί η Morgan Stanley. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του οίκου, Arnaud Mares, η χώρα θα εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για περισσότερο καιρό από ό,τι προβλέπεται στο σημερινό μνημόνιο.
Μάλιστα, ο Mares εκτιμά ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το δρόμο της Ελλάδας, με πρώτη την Ιρλανδία να χρειάζεται μια ανάλογη διάσωση.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, και με τις βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης να συνεχίζουν να παράσχουν βοήθεια, η Morgan Stanley εκτιμά ότι τελικά τα χρέη της περιοχής θα σταθεροποιηθούν, αν και σε υψηλότερα –αλλά διατηρήσιμα- επίπεδα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος χαρακτηρίζει τη διάσωση της Ελλάδας σαν από μηχανής θεό. Όπως υπολογίζει, κάθε μόνιμη αύξηση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κατά 100μονάδες βάσης, θα αύξανε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται για να μπει το χρέος σε διατηρήσιμη τροχιά. Μάλιστα, εάν η χώρα έπρεπε να πληρώσει το κόστος δανεισμού που σήμερα της ζητά η αγορά, τότε, θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 14% του ΑΕΠ για να σταθεροποιήσει το χρέος της, μία προοπτική που χαρακτηρίζεται από τη Morgan Stanley ως μη ρεαλιστική.
ΠΗΓΗ: Ας μιλ΄σουμε επιτέλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.