«Μάχη» με τον χρόνο θα πρέπει να δώσει το οικονομικό επιτελείο εν μέσω προεκλογικής περιόδου, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου που καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα, για να πείσει τους δανειστές μας ότι επιτυγχάνεται η μείωση του ελλείμματος και πως έχει προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου.
Κι αυτό καθώς από τον έλεγχο της τρόικας και την αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου. Επίσης, παρουσία της τρόικας θα «κλειδώσουν» και τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 που με τα σημερινά δεδομένα θεωρούνται αναπόφευκτα.
Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγοράς Ενέργειας, κατάρτιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, παρουσίαση αναλυτικού πλάνου αποκρατικοποιήσεων με ποσοτικούς στόχους) έχει γίνει προεργασία και υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να παρουσιαστούν τα τελικά σχέδια.
Η κατάσταση είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, με το σκεπτικό ότι μετά την παρέλευση του 10μήνου η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα παραμένει πέριξ του 1,5 δισ. ευρώ. Πιθανή αστοχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την αρνητική επίπτωση της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 από τη Γιούροστατ (ανακοινώνεται στις 15 Νοεμβρίου) μπορεί να οδηγήσουν το φετινό έλλειμμα κοντά στο 9% του ΑΕΠ έναντι 7,8% που οριοθετείται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Οποια κι αν είναι η υπέρβαση στον φετινό στόχο για το έλλειμμα, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση της τρίτης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης.
Θα πιέσουν
Από την άλλη, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα πιέσει για πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου, προκειμένου να καλυφθεί του χρόνου το έδαφος που χάθηκε εφέτος στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ετσι εντός του επόμενου 15θημέρου, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει καταστρώσει σχέδια και πρόσθετες παρεμβάσεις, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και σε αυτό των δαπανών.
Ειδικότερα όσον αφορά στις αλλαγές που ετοιμάζονται στο ΦΠΑ, ο μεσαίος συντελεστής 11% θα ανέβει είτε στο 12% είτε στο 13%, ενώ ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται «πολυτελείας» θα πάνε στο 23%. Αν η αύξηση είναι μία μονάδα, τα έσοδα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ και θα φθάσουν το 1 δισ. ευρώ εφόσον τελικά επικρατήσει το σενάριο του 13%. Εξάλλου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητούν κωδικούς δαπανών απ’ όπου θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κονδύλια.
Νέα έκθεση
Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να είναι θετική η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα συντάξει τη νέα τριμηνιαία έκθεσή της. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με το μνημόνιο, σχετίζονται μεταξύ των άλλων με την προετοιμασία του ενιαίου μισθολογίου το οποίο και θα επιφέρει μείωση αποδοχών σε μερίδα δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου για την αγορά Ενέργειας και την παρουσίαση αναλυτικών σχεδίων αποκρατικοποιήσεων με ημερομηνίες και ποσοτικούς στόχους για τα έσοδα.
Τέλος η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα πρέπει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου να έχει ετοιμάσει τις ενδιάμεσες μακροχρόνιες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060 που θα καλύπτουν τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίων Υπαλλήλων).
Κώστας Τσαχάκης
ΠΗΓΗ: Greek National Pride
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.