Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Δωρεάν βιβλία τέλος

Το τέλος της κοινωνικής παροχής που υπήρξε έμβλημα του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους, της δωρεάν διανομής του σχολικού βιβλίου, προδιαγράφει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες προς έγκριση η υπουργός Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, που αποκάλυψε όλες τις διαστάσεις της σχετικής νομοθετικής πρότασης, προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση, εξαναγκάζοντας το υπ. Παιδείας να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία επιχειρεί να διαψεύσει τα αυτονόητα.
Ποιος πείθεται από φραστικές διαβεβαιώσεις περί καλών προθέσεων, όταν στην πράξη μεθοδεύεται η αντικατάσταση του έντυπου βιβλίου απ’ το φθηνό ψηφιακό, καταργείται ο ΟΕΔΒ, το προσωπικό του μετατάσσεται, η τεχνογνωσία του εξανεμίζεται και η δουλειά του ανατίθεται σε ινστιτούτο πληροφορικής με νομική προσωπικότητα ιδιωτικού δικαίου;
Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πειστική από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Η ίδια η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ότι τα νέα αναλυτικά προγράμματα της Α’ Λυκείου θα είναι έτοιμα τον ερχόμενο Μάιο για να εφαρμοστούν στα σχολεία απ’ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Είναι προφανές ότι στο σχεδιασμό αυτό δεν έχει γίνει ούτε χωράει οποιαδήποτε πρόβλεψη για έντυπο διδακτικό υλικό, ενώ, όπως προκύπτει από δηλώσεις αρμοδίων, το υπουργείο δεν έχει διασφαλίσει την έγκαιρη διανομή των βιβλίων της επόμενης χρονιάς ούτε για τις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Ενδεικτικό της σύγχυσης, που έχει διασπείρει το μνημόνιο στους εγκεφάλους του υπουργείου Παιδείας, είναι το γεγονός ότι, την ίδια ώρα που διαβεβαίωναν με επίσημη ανακοίνωση ότι τίποτα δεν αλλάζει στο σύστημα της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων, η ίδια η κυρία Διαμαντοπούλου αποκάλυπτε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι προωθεί από φέτος κιόλας το μεταχειρισμένο βιβλίο.
ΠΗΓΗ: Ας μιλήσουμε επιτέλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...