Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η Οξειά, το «Natura», ο εμίρης του Κατάρ και οι κακομοίρηδες



Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ 

Παρ' ότι στο Μαξίμου θεωρούν «τελειωμένη υπόθεση» τη μεταβίβαση της νησίδας του Ιονίου, οι επενδύσεις και το real estate της χλιδής, που οραματίζονται και οι ντόπιοι παράγοντες, κολλάνε στη νομοθεσία. 

Οσο και αν επιδιώκει ο Αντ. Σαμαράς να «κεφαλαιοποιήσει πολιτικά» την επένδυση στην Οξειά και να εξυπηρετήσει τον εμίρη του Κατάρ, η όποια «φωτογραφική διάταξη» θα σηματοδοτήσει μια ανάπτυξη χωρίς νομιμότητα... Αν ο εμίρης του Κατάρ θελήσει να κατασκευάσει μία αγροικία 80 τ.μ. στην Οξειά ή να φτιάξει ένα μελίσσι, τότε ναι, μπορεί να το κάνει. Κάπου εκεί, όμως, πρέπει να περιοριστούν τα επενδυτικά σχέδιά του για το ακατοίκητο νησάκι του Ιονίου. Μπορεί στου Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα να πνέει αέρας αισιοδοξίας και να θεωρούν τη μεταβίβαση της νήσου περίπου ως «τελειωμένη υπόθεση», ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. 

Η Οξειά βρίσκεται όχι μόνο εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου -Αιτωλικού, αλλά περιλαμβάνεται στο Δίκτυο περιοχών Natura, ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διατήρηση και προστασία της φύσης. Κατά τα λοιπά, αυτά που ελέχθησαν, ότι η διαδικασία είχε απλώς κολλήσει στο δασαρχείο, είναι μάλλον απλουστευμένη περιγραφή της «εμπλοκής». 

«Αδειοδότηση» 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης είχε δηλώσει ότι «προχωράμε κανονικά στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης για τη μεταβίβαση της νήσου στον επενδυτή που θέλει να αγοράσει το νησί». Αγνωστο βέβαια είναι με ποιον τρόπο δρομολογείται η «αδειοδότηση» την οποία επικαλείται ο υφυπουργός. Πάντως, από το Φορέα Διαχείρισης στον οποίο υπάγεται το νησί σημειώνεται ότι «κανένα αίτημα αξιοποίησης της νήσου δεν έχει διαβιβαστεί για γνωμοδότηση στο Φορέα». 

«Η ειδική νομοθεσία προστασίας της περιοχής είναι σαφής, ως προς το τι επιτρέπεται και τι απογορεύεται», εξηγεί η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Θεοδότα Νάντσου. Και προσθέτει: 

«Εάν επιχειρηθεί φωτογραφική αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να γίνει κάποια άλλη μεγάλη επένδυση στην περιοχή, ή άλλες δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται (βαριές εγκαταστάσεις), τότε επιτείνεται η ανασφάλεια δικαίου, που έτσι και αλλιώς παρακωλύει τη σωστή ανάπτυξη της χώρας.Με αποτέλεσμα, να αποθαρρύνονται τα επενδυτικά σχήματα που θέλουν να τηρούν τη νομιμότητα, αποζητώντας σαφή και ξεκάθαρα πλαίσια».

Οι «αισιόδοξοι» 

Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον από πού εκπορεύεται η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι το πρόζεκτ της Οξειάς θα προχωρήσει, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Καταριανοί προτιμούν τις καθαρές και γρήγορες (απ' ευθείας αναθέσεις) δουλειές, χωρίς νομικές σκιές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. 

Από την ίδια αισιοδοξία διαπνέεται και ο δήμαρχος Ιθάκης, Ιωάννης Κασσιανός, όπου υπάγεται διοικητικά το νησί: «Το παλάτι που θα χτίσει ο εμίρης του Κατάρ στην Οξειά θα είναι ό,τι καλύτερο». Δηλώνει θετικός στην πώληση και σύμφωνα μ' αυτά που γνωρίζει, λέει ότι «οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν, καθώς η κυβέρνηση θα τους διευκολύνει σε ό,τι αφορά την επίλυση γραφειοκρατικών θεμάτων». Θεωρεί επίσης ότι η Ιθάκη θα ευνοηθεί από τη συγκεκριμένη επένδυση, «η οποία θα τονώσει την τουριστική κίνηση αλλά και την ανάπτυξη του νησιού. Το παλάτι που θέλει να χτίσει ο εμίρης του Κατάρ στην Οξειά θα αποτελέσει τουριστικό προορισμό για Ελληνες και ξένους». 

Οσο για το ισχυρό καθεστώς προστασίας, πιστεύει ότι δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην αγοραπωλησία: «Δεν υπάρχει πρόβλημα που το νησί προστατεύεται από το Δίκτυο Natura. Απ' όσο γνωρίζω, επιτρέπεται να χτίσεις και σ' αυτές τις περιοχές». 

Υπό μία έννοια, ο δήμαρχος έχει δίκιο. Πράγματι, εκτός από μελίσσια και παραδοσιακές εγκαταστάσεις σταβλισμού, μπορεί ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος να προχωρήσει και στην κατασκευή ενός, για παράδειγμα, ξύλινου αναψυκτηρίου. 

Τι προβλέπεται 

Πριν από λίγες μέρες και μετά την «αναθέρμανση» του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου, ο πρόεδρος του Φορέα Προστασίας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Νίκος Αναγνόπουλος παρέθεσε επακριβώς τι μπορεί να γίνει στην Οξειά: 

* Γεωργία στις υφιστάμενες ελαιοκαλλιέργειες. 
* Βόσκηση και παραδοσιακές εγκαταστάσεις σταβλισμού μέχρι την εκπόνηση και έγκριση μελέτης βοσκοϊκανότητας. 
* Μελισσοκομία. 
* Η κατασκευή υποδομής στις ακτές για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργειών. 
* Επιτρέπεται επίσης ήπια αναψυχή (π.χ. ξύλινο αναψυκτήριο) για ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.  
Σημειώνεται δε, ότι «για το νησιωτικό σύμπλεγμα, απαιτείται η εκπόνηση ειδικής μελέτης προκειμένου να τεκμηριωθεί η έκταση, οι όροι δόμησης και η υποδομή στην οποία θα αναπτυχθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ήπια αναψυχή, σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος, και η έκδοση σχετικού Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης». 
* Είναι αποδεκτή και η εγκατάσταση υποδομής για την εξυπηρέτηση των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ., αποθήκες φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ.». 

Πιο καυστική, η δραστήρια Κίνηση Πολιτών Ξηρομερίου σημειώνει: 

«Τα πράγματα όσον αφορά τις Εχινάδες είναι απλά: όποιος θέλει να αγοράσει νησί εκεί, πρέπει να ξέρει πως επιτρέπεται να χτίσει ένα μαντρί, να βάλει αγριοκάτσικα κι αγριοκούνελα και να παρακολουθεί τα πουλιά. Επίσης μπορεί να κάνει και μικρή υποδομή γι' αυτά. Για ξενοδοχεία, πισίνες, βίλες και τουρίστες, ούτε λόγος. Πέρα από δασικές εκτάσεις, που είναι τα περισσότερα απ' αυτά, άπαντα είναι περιοχές Natura. Οι χρήσεις γης για το καθένα ορίζονται αυστηρά(;) από την ΚΥΑ 22306/ΦΕΚ 477/31.5.2006».

Και προσθέτουν:  
«Τώρα αυτοί που κραυγάζουν για επενδύσεις (για μια παραγωγική επένδυση δεν ακούσαμε, αντίθετα ακούμε πολλά για παραγωγική ανασυγκρότηση), ας έχουν τουλάχιστο υπ' όψιν πως παρέλαβαν μια χώρα 132.000 τ.χλμ. και περίπου τέτοια οφείλουν να την παραδώσουν. Εμείς καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες σε ετοιμότητα γιατί σ' αυτή τη χώρα πολλές φορές χρειάζεται να υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...