Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ἡρωικῶς Ζῆν

«Η ΔΕΙΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΥΣΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»
ΠΛΑΤΩΝ
Η φιλοσοφία δεν είναι κάτι αφηρημένο. Προσδοκά να μας μάθει να σκεφτόμαστε, σε μία εποχή που επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο. Η φιλοσοφία σύμφωνα με τον Επίκουρο, πρέπει να ασχολείται με ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες της ζωής, με την ευρύτερη έννοια. Όποιος γνωρίζει ιστορία, κατανοεί πως η παρακμή και η αποσύνθεση ενός πολιτισμού επέρχεται όταν αυτός σκληραίνει υπερβολικά, περιορίζοντας την ελευθερία στη σκέψη και την έκφραση, γεγονός που του απαγορεύει να ανταποκριθεί στην πρόκληση των νέων συνθηκών. Σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα, είμαστε μάρτυρες μιας κοσμοϊστορικής κρίσης.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΣΕΩΣ ΖΩΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ
Ὁ Έλλην φιλοδοξεί να σκέπτεται, να ομιλεί να πράττει ηρωικώς. Η Παιδεία που ελάμβανε, ήταν αγωγή για έναν ηρωικό τρόπο ζωής.
Το "ηρωικό" βεβαίως δεν περιορίζεται στο πολεμικό πεδίο.
Ήρωες υπήρξαν ο Αχιλλεύς, ο Έκτωρ, ο Λεωνίδας, αλλά και ο Σωκράτης και ὁ Πλάτων. Διότι ὁ ηρωισμός δεν είναι μόνον φυσικός. Είναι και πνευματικός και ψυχικός.
Χαρακτηριστικά Άριστου (αυτού που Ηρωικώς Ζήν)
ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ, ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΕΣΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΑ, ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ "ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ", ΝΑ ΖΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΝΑ ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ, ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΣ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ, ΝΑ ΕΜΜΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΟΥ.
Τρόπος ζωής του Έλληνος είναι αυτός, πού ελευθερώνει τον άνθρωπο μέσα από τον αγώνα για ιδανικά και αξίες πού ξεπερνούν την πεπερασμένην υλική του ύπαρξη και του προσδίδουν διαστάσεις ανώτερες.
Από το ηρωικό πνεύμα γεννήθηκαν όλοι οι μεγάλοι Έλληνες: Υπερασπιστές της πατρίδος, διδάσκαλοι της αλήθειας, οδηγοί των νέων, νομοθέτες, μύστες, φιλόσοφοι, ποιητές, πολιτικοί, καλλιτέχνες.
Διότι από το ηρωικό, ιδεαλιστικό πνεύμα διαπνέονται ο Λεωνίδας και οι Μαραθωνομάχοι, αλλά και η Αντιγόνη ο Ηράκλειτος ο Σωκράτης, ο Λυκούργος, ο Ορφέας, ο Πλάτων, ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Ισοκράτης, ο Πραξιτέλης.
Έκφρασις αυτού του πνεύματος είναι ἡ Αρετή και ἡ σύγχρονη εκδοχή της η Λεβεντιά.
Από το ηρωικό πνεύμα προέκυψαν ἡ Ιδέα της Τιμής και του Φιλότιμου, ὁ αθλητισμός, ἡ ομηρική ποίησις, το ακριτικό και το δημοτικό τραγούδι.
Από το βιβλίο του Γεωργίου Γ. Γεωργαλά: "ΕΛΛΗΝΩΝ ΖΗΝ". Εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ

http://enneaetifotos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...