Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πουλάνε και την Ελαφόνησο!

http://www.enallaktikos.gr/img11393_12e591d4f23c002e488ae27eccaa937b_240_180c.jpgΣτο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ η Ελαφόνησος. Διχασμός για την αξιοποίηση της αμμουδιάς σε Σαρακίνικο και Σίμο                                                                 Τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις αλλά και μύδρους από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία. Οι διαμαρτυρόμενοι κάνουν λόγο για οικολογική καταστροφή στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης «ανάπτυξης» εις βάρος του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων

Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της Ελαφονήσου, η οποία παράλληλα έχει να σηκώσει το βάρος των υπό παραχώρηση παραλιών της που προσφέρει το ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

Εκατόν εβδομήντα πέντε στρέμματα ολόλευκης αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και το Σίμο Ελαφονήσου (κωδικός ΑΒΚ 382) προσφέρει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ. Οι προτεινόμενες αναπτυξιακές εγκαταστάσεις αφορούν σε ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και σε παραθεριστικές κατοικίες, ωστόσο οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αφορούν σε περιβαλλοντικούς όρους, νομικά θέματα αλλά και το Δασαρχείο.



Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί με τρείς ακόμα στη Λακωνία (δύο στη Γλυκόβρυση και μια στο Σκουτάρι) συμπεριλαμβάνονται στη σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (Ομάδα Α΄ και Β΄) και δεν έχουν βγει -ακόμα τουλάχιστον- στο «σφυρί».

Η συγκεκριμένη λίστα περιέχει ακίνητα του δημοσίου, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων (ελεύθερα ακίνητα, αστικά-μη αστικά ακίνητα) και εμπορικών παραγόντων. Σημειώνεται, ότι οι στρατηγικές αξιοποίησης θα εξειδικευτούν για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο ή/και για χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία.

Αντιδράσεις για τη fast track «αξιοποίηση» των αιγιαλών

Τα νέα αυτά σε συνδυασμό με το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ για τον αιγιαλό και την παραλία έχουν πυροδοτήσει ποικίλα σχόλια στην κοινωνική δικτύωση, με πολίτες της Λακωνίας να εξαπολύουν επιθέσεις κατά παντός υπευθύνου. Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» στρέφουν τα βέλη τους στη δημοτική αρχή, ωστόσο δε λείπουν οι φωνές που κάνουν λόγο για διαπλεκόμενα συμφέροντα εξαιρώντας τους εκπροσώπους της Α/θμιας Αυτοδιοίκησης του νησιού.

Ισχυρές ενστάσεις απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε, μεταξύ άλλων φορέων και οργανώσεων το WWF Ελλάς. Σε ανοιχτή επιστολή του προς τους Έλληνες βουλευτές, την περασμένη Δευτέρα, εκφράζει τις σοβαρές αντιρρήσεις του ενάντια στο νομοσχέδιο και τους καλεί να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση, «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».

«Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους "ανάπτυξης"», σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου. Όπως καταγγέλλει, σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικά και ορισμένα μπορούν να θεωρηθούν αντίθετα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ στην επιστολή της Οργάνωσης επισημαίνεται ότι ακόμα και οι καθαρά εισπρακτικοί στόχοι του σχεδίου είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία.

Το θέμα για τη fast track «αξιοποίηση» των αιγιαλών προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε πως, όχι μόνο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά θα προσφύγει σχετικά και στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ κατά του σχεδίου νόμου τάχθηκαν και κυβερνητικοί βουλευτές.

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, τόνισε ότι με τρία κατεπείγοντα νομοσχέδια η ελληνική Κυβέρνηση «επιχειρεί καταστροφικές τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό και την παραλία κατά πάγιο αίτημα του λόμπυ των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων».

Αντιδράσεις υπήρξαν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τη βουλευτή της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, η οποία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον αιγιαλό, χαρακτηρίζοντάς το «τέρας» και αντισυνταγματικό.

Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό ζήτησε και η ΔΗΜΑΡ, η οποία μέσω της βουλευτού Νίκης Φούντα, σημείωσε ότι οι ελληνικές ακτές θυσιάζονται «στον βωμό μιας ασύδωτης τουριστικής ανάπτυξης».

Ως τερατούργημα χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο και ο ευρωβουλευτής των «Πράσινων-Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» Νίκος Χρυσόγελος, ενώ την απόσυρσή του ζήτησε με ανακοίνωσή της και η «Δράση».

Το ζήτημα απασχολεί έντονα και η διαδικτυακή πρωτοβουλία πολιτών «STOP στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών» οργανώνει ανοιχτή συζήτηση σήμερα στις 11 το πρωί στο αμφιθέατρο «Τεχνόπολις» στο Γκάζι. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρουσιαστούν οι απόψεις ειδικών σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Ο κατάλογος όσων αιτούνται την απόσυρση του νομοσχεδίου ολοένα και μεγαλώνει, ενώ μέχρι στιγμής υποστηρικτές είναι το WWF, Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), SDMed, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΕΛΚΕΘΕ, MoM και Μεσόγειος SOS.

http://www.lakonikos.gr/article/109861-sto-hartofulakio-tou-taiped-i-elafonisos-br-dihasmos-gia-tin-axiopoiisi-tis-ammoudias-se-sarakiniko-kai-simo



Πηγή: diadrastiko

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...