Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Σαμοθράκη, τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών

Με τίτλο «Σαμοθράκη, τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών» η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Ακρόπολης και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Έβρου και Ροδόπης, θα φέρει στην Αθήνα 262 αρχαία έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, το οποίο ανακαινίζεται, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται η επανέκθεσή του. 
Μάλιστα, τα έργα θα ταξιδέψουν αρκετά νωρίτερα από την έναρξη της έκθεσης
ώστε να συντηρηθούν στο αθηναϊκό μουσείο.Η ξεχωριστή έκθεση για τη Σαμοθράκη και τις σημαντικές αλλά άγνωστες στο ευρύ κοινό αρχαιότητές της, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Παράλληλα, θα διοργανωθεί διεθνής αρχαιολογική ημερίδα με τις τελευταίες εξελίξεις και μελέτες που αφορούν το νησί.

Από το Ιερό των Μεγάλων Θεών

Πρόκειται για ευρήματα από τις ανασκαφές του Ιερού των Μεγάλων Θεών, της Νεκρόπολης του οικισμού και της μινωικής εγκατάστασης στο Μικρό Βουνί, τα οποία για πρώτη φορά βγαίνουν έξω από το νησί.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη αρχαιολογική έκθεση εγκαινιάζει μια σειρά από άλλες που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας. Τελετές για προστασία και ευτυχία

Η μυστηριακή λατρεία των Μεγάλων Θεών (που συνοδευόταν με τελετές ώστε οι μυημένοι να εξασφαλίζουν προστασία από κινδύνους της θάλασσας, αλλά και ευτυχία στη μετά θάνατο ζωή) ξεπέρασε τα σύνορα του νησιού ήδη από τα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, ενώ την ελληνιστική περίοδο γοήτευσε πολλούς επώνυμους και μεγάλους ηγεμόνες, όπως τον Φίλιππο Β', την Αρσινόη και τον Πτολεμαίο Β' Φιλάδελφο, που αφιέρωσαν στο ιερό πολυτελή κτίρια.Για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ του Γαβρά

Εκτός από τις 262 αρχαιότητες θα παρουσιαστούν αναπαραστάσεις των ιερών κτιρίων και των μυστηριακών τελετουργιών σε ψηφιακά βίντεο, καθώς και εικόνες του φυσικού τοπίου σε ταινία - ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά, που θα προβληθεί πρώτη φορά. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί βίντεο που δημιούργησε ερασιτέχνης οπερατέρ από τη Σαμοθράκη με τις «αρχαϊκές» σκηνές του νησιού να συνδυάζονται με τις αρχαιότητες.

Πώς θα στηθεί η έκθεση

Ο επισκέπτης της έκθεσης -η οποία θα παρουσιαστεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης- θα παρακολουθεί αρχικά το εισαγωγικό βίντεο σε μια θεατρική διαμόρφωση η οποία βασίζεται στο σχήμα του θεατρικού κύκλου του ιερού των μεγάλων θεών. Στη συνέχεια, σε μια επιμήκη προθήκη θα παρουσιάζονται τα προϊστορικά ευρήματα του νησιού, ενώ τα εκθέματα του ιερού θα εκτίθενται είτε σε προθήκες σε κατασκευή που επαναλαμβάνει την καμπύλη της θόλου της Αρσινόης είτε ελεύθερα μπροστά από αυτήν. Τα κτερίσματα των τάφων και τα ευρήματα από την Κεραμιδαριά θα παρουσιαστούν σε δύο διαδρόμους που οδηγούν στην έξοδο.Νίκη της Σαμοθράκης και η ... παράλειψη του Λούβρου 

Η σημασία της έκθεσης τονίστηκε, επίσης, από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, καθώς και από τη διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελένη Κόρκα, η οποία έδωσε και μια πληροφορία που σχετίζεται με τη Νίκη της Σαμοθράκης, η οποία, ως γνωστόν, εκτίθεται στο Λούβρο: Το ελληνικό κράτος, μετά την απελευθέρωση, απέστειλε θραύσματα από το περίφημο γλυπτό, τα οποία και συγκολλήθηκαν. Ωστόσο, όπως είπε, το γεγονός αυτό δεν μνημονεύεται πουθενά στο μουσείο. «Το Λούβρο δεν το αναφέρει, δεν υπάρχει πινακίδα που να τονίζει αυτό το στοιχείο», ανέφερε η κ. Κόρκα.Το θέμα υποστήριξε και ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ενώ η κ. Βλαζάκη τόνισε ότι θα αποσταλεί σχετικό έγγραφο στο Λούβρο για την υπόμνησή του. 

Η Νίκη στην Αθήνα ψηφιακά

Όσο για το αν θα υπάρξει κάποια εικόνα ή αναφορά για τη Νίκη της Σαμοθράκης στην έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης, ο κ. Παντερμαλής ανέφερε ότι αν και υπήρχε η σκέψη για παρουσίαση ενός αντιγράφου του αγάλματος, η κλίμακα με τα υπόλοιπα μικρά, κατά κύριο λόγο, ευρήματα δεν θα είχε καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, είπε ότι θα υπάρξει μια ψηφιακή παρουσίαση
Η παράταση της έκθεσης είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί, καθώς τα ευρήματα πρέπει να επιστρέψουν στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, το οποίο παραδίδεται στο τέλος Οκτωβρίου. Αν ωστόσο υπάρξει καθυστέρηση στο έργο, πιθανόν και να παραταθεί.Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης οικοδομήθηκε με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (1939 - 1955). Η βόρεια πτέρυγα προστέθηκε το 1960 - 61. Έγινε με σχέδια του αρχιτέκτονα Stuart M. Shaw του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.


http://www.thetoc.gr/politismos/article/samothraki-ta-mustiria-twn-megalwn-thewn

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...