Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Του λουκέτου των τραπεζών ακολουθεί η χρεοκοπία...

Καρακούσης Αντώνης 
Ραγδαία η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών - Τα πιστωτικά ιδρύματα θα χάσουν κι άλλες δυνάμεις - Κινδυνεύουν οι καταθέσεις - Μέχρι το δημοψήφισμα απομένουν πολλές μέρες ακόμη και ακόμη περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις
Η θέση της χώρας επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.


Μετά το λουκέτο των Τραπεζών και την επιβολή των capital controls ακολουθεί την Τρίτη η επισημοποίηση της χρεοκοπίας.

Η κυβέρνηση δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει τις οφειλές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν έχει δηλαδή τους πόρους να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Αυτόματα, ανεξαρτήτως αν οι οφειλές χαρακτηρισθούν ληξιπρόθεσμες, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες μετάπτωσης της χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αντιδράσει πάραυτα, θα αντιμετωπίσει την ελληνική αδυναμία ως οιονεί χρεοκοπία και θα προβεί σε μεγάλη απομείωση της αξίας των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ελληνικές Τράπεζες για την αναχρηματοδότησή τους.

Ουσιαστικά οι Τράπεζές μας θα έχουν πλέον περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης, θα κριθούν υποανακεφαλαιοποιημένες και θα «σκάσουν» σε ελάχιστες ημέρες.

Ούτε το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ την ημέρα δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών αναγνώρισε ότι δεν δύναται να καλύψει τις πληρωμές των 240 ευρώ στους συνταξιούχους και το περιόρισε στα 120 ευρώ.

Κανείς πια δεν πιστεύει ότι οι τράπεζες θα επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία χωρίς βαρύτατες συνέπειες για τις ίδιες και τους καταθέτες τους.

Με άλλα λόγια, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές για την ελληνική οικονομία από τη στιγμή που κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις και προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, χωρίς να έχει υποτυπωδώς διασφαλιστεί η ομαλή πορεία των πραγμάτων.

Και όλα αυτά μόνο σε τρεις μέρες. Απομένουν αρκετές μέρες ακόμη μέχρι το δημοψήφισμα. Έχουμε να δούμε πολλά ακόμη μέχρι την Κυριακή.

Το δυστύχημα είναι ότι οι υπεύθυνοι, παρ' ότι προειδοποιημένοι, πολύ πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, δεν συνειδητοποιούν,ούτε τώρα,την κρισιμότητα των περιστάσεων και δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της επαπειλούμενης εθνικής καταστροφής.

Προκαλεί δε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται άνετος, δηλώνοντας ελαφρά τη καρδία ότι την επομένη του δημοψηφίσματος όλα θα εξελίσσονται κανονικά και εκείνος θα είναι σε θέση να επιτύχει συμφωνία με τους εταίρους μέσα σε λίγες ώρες!
ΒΗΜΑ


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/06/blog-post_722.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...