Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

NASA: ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο φωτίζει τον ουράνιο θόλο

Τι είναι αυτό που λάμπει στη φωτογραφία; Δεν είναι φάρος, αλλά είναι ο Ναός του Ποσειδώναστο ακρωτήριο Σούνιο στην Ελλάδα.
Με αυτά τα λόγια παρουσιάζει η NASA τη φωτογραφία της ημέρας, η οποία δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου στην ιστοσελίδα της διαστημικής υπηρεσία των ΗΠΑ.
Όπως γράφει στη λεζάντα της φωτογραφίας: “αν και είναι ένα μνημείο της θάλασσας (ο ναός), τα φώτα του φαίνονται να στρέφονται προς περιοχές του ουρανού”.

Το  φως από το ναό δείχνει στρέφεται προς το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας (Lagoon Nebula), στην κεντρική περιοχή του γαλαξία μας (Milky Way).
—Λιμνοθάλασσα
Το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσας (Μ8, NGC 6523) είναι ένα διάχυτο νεφέλωμα που βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη και είναι ορατό με γυμνό μάτι υπό καλές συνθήκες ορατότητας.
Το νεφέλωμα ανακαλύφτηκε το 1747 από τον Γάλλο αστρονόμο Guillaume Le Gentil και ενσωματώθηκε στον κατάλογο του Μεσιέ το 1764. Ο Τζον Χέρσελ ανακάλυψε ότι η λαμπρότερη κεντρική περιοχή του νεφελώματος είχε μορφή κλεψύδρας και για το λόγο αυτό έχει ονομαστεί Hourglass Nebula (Νεφέλωμα Κλεψύδρας). Αυτή η περιοχή παρατηρήθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1997 και θεωρείται χώρος σχηματισμού αστέρων (αστρογένεσης). Το 1890, η Ιρλανδέζα αστρονόμος Agnes Mary Clerk έδωσε στο Μ8 την ονομασία «νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας».
—Αγριόπαπια
Επίσης, η σχεδόν κάθετη φωτεινή ακτίνα δείχνει προς το αστρικό σμήνος της Αγριόπαπιας.
Το σμήνος της Αγριόπαπιας (γνωστό και ως Μεσιέ 11Μ11 και NGC 6705) είναι ένα ανοικτό σμήνος στον αστερισμό της Ασπίδας σε απόσταση περίπου 6.200 ετών φωτός και φαινόμενο μέγεθος 6,3. Ανακαλύφθηκε το 1681 από τον Gottfried Kirch στο Βερολίνο.
Είναι ένα από τα πυκνότερα και πλουσιότερα σμήνη αστέρων καθώς περιλαμβάνει περίπου 2.900 άστρα και έχει ηλικία περίπου 220 εκατομμυρίων ετών. Το όνομά του οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι τα λαμπρότερα άστρα του σχηματίζουν ένα τρίγωνο, σαν το σχηματισμό πτήσης των αγριόπαπιων.
Τη φωτογραφία έλαβε ο Αλέξανδρος Μαραγκός πριν από τρεις εβδομάδες.
econews

Ευχαριστούμε πολύ την αγαπητή ΑΘΗΝΑ ΚΛΑΡΑ για την αποστολή του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...