Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Άγνωστοι Ήρωες του 21 :Άγγελος Γέροντας

Ο Άγγελος Γέροντας (1785 - 1862) ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και φιλικός. 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1785 και καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια των Αθηνών. Η καταγωγή αυτής ήταν από τον Μυστρά, μετά όμως την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς ένας κλάδος της οικογένειας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στο αρχοντολόγιο της πόλης. Ως πρώτο γνωστό μέλος τη οικογένειας Γέροντα στην Αθήνα αναφέρεται ο Αλέξανδρος Γέροντας (γενν. 1672). Από το 18ο αιώνα μέλη της ανέπτυξαν σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα. Το 1820 ο Άγγελος Γέροντας εξελέγη δημογέροντας και ταυτόχρονα μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Εργάστηκε με επιτυχία για την προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης στην περιοχή της Αττικής.

Μετά την έκρηξη της επανάστασης, προσφέρθηκε προς διάσωση των Αθηνών ως όμηρος των Τούρκων μαζί με τους άλλους δύο συνάρχοντες δημογέροντες της Αθήνας και συγγενείς του, τον Παλαιολόγο και Προκόπιο Βενιζέλο. Τον Απρίλιο του 1821 συνελήφθη από τους Τούρκους μαζί με άλλους δημογέροντες και προκρίτους και τοποθετήθηκε στις φυλακές τις Ακρόπολης, όπου έμεινε αιχμάλωτος επί επτά μήνες. Στο διάστημα αυτό βασανίστηκε αφόρητα πολλές φορές και είδε τον θάνατο. Ωστόσο κατόρθωσε να διαφύγει και κατέφυγε στην Αίγινα, ενώ λίγο αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα όπου και αποκαταστάθηκε στο αξίωμα του δημογέροντα. Το 1822 ανέλαβε το δικαστικό αξίωμα του κριτή, και την περίοδο 1824-1825 φαίνεται ότι είχε αναλάβει το καθήκον της είσπραξης του φόρου της δεκάτης στις περιοχές Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Χαλανδρίου με εντολή της Διοίκησης.
Επί Καποδίστρια για μικρό ωστόσο χρονικό διάστημα, το αξίωμα του κεντρικού επιτρόπου της Πελοποννήσου. Μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης διετέλεσε μέλος της «Προσωρινής Δημογεροντίας» της Αθήνας (1831 - 1832), λιμενάρχης και υγειονόμος του Πειραιά (1833 - 1834) ενώ το 1835 ανέλαβε το νέο τότε αξίωμα του «δημαρχιακού παρέδρου» της Αθήνας, το οποίο αντιστοιχούσε στο σύγχρονο αξίωμα του δημάρχου.
Για αρκετά χρόνια ο Άγγελος Γέροντας αναλάμβανε αξιώματα στις δημοτικές αρχές της Αθήνας και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας» το 1836. Διετέλεσε δύο φορές δήμαρχος Αθηναίων, (26 Ιανουαρίου - 10 Ιουνίου 1837 και 6 Ιουλίου 1840 - 5 Σεπτεμβρίου 1840). Στο έργο του περιλαμβάνονται και σύντομα απομνημονεύματα τα οποία δημοσιεύτηκαν από το Δημήτριο Καμπούρογλου στα «Μνημεία της Ιστορίας των Αθηνών» (τομ. Γ’, 1892).
Απεβίωσε το 1862. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει απογόνους. Κόρες του ήταν η Πηγή Γέροντα, σύζυγος του Μιχαήλ Καλλιφρονά, και η Μαριάννα Σωτηριανού - Γέροντα, σύζυγος του Γρηγορίου Καμπούρογλου. Εγγονός του ήταν ο Ακαδημαϊκός Δημήτριος Καμπούρογλου. Αλλα τέκνα του Αγγέλου Γέροντα: Σωτηριανός, Ελευθέριος, Αχιλλέας και Ηρακλής. Ο τελευταίος διετέλεσε επι μακρόν πρόξενος της Ελλάδας στην Προύσαν της Τουρκίας

ΠΗΓΗ : https://el.wikipedia.org/

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μελετόπουλος 

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Λασσάνης 

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Τσόκρης Δημήτριος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Νικόλαος Στουρνάρης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Χατζηγιάννης Μέξης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντής Νικόδημος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Στράτος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Ξύκης (Δυοβουνιώτης)

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Νικόλαος Αποστόλης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ζάχος Μήλιος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντής Λαχανάς

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μακρης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Μιχάλης Κουρμούλης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Παπανικολής

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γιώργος Γιαννιάς 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντίνος Γκόφας

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Παναγιώτης Καρατζάς

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Αναγνώστης Στριφτόμπολας 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Σισίνης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Μιχαλάκης Σισίνης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Αθανασιάδης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Ανδρούτσος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γιώργος Ανεμογιάννης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Εμμανουήλ Αντωνιάδης

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Καπετάν Γιάννακας Αποστολόπουλος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Βαρνακιώτης 

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Βαβούλας

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Μελέτης Βασιλείου

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Αλέξανδρος Βλαχόπουλος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Διονύσιος Βούρβαχης

3 σχόλια :

  1. Ο θάνατός του, συνέπεσε με την ολοκλήρωση της κατασκευής της Μητρόπολης των Αθηνών στην οποία έγινε η κηδεία του δημοσία δαπάνη, μετά από έριδες μεταξύ της τότε κυβέρνησης και του κλήρου, για το εάν ένας Μητροπολιτικός ναός θα έπρεπε να κάνει εγκαίνια με ένα λυπηρό γεγονός, αντί ενός χαρμόσυνου, όπως γάμος, βαφτίσια κλπ. Τελικά έγινε σεβαστή η θέση της εκκλησίας και έτσι εκηδεύθει στην Μητρόπολη των Αθηνών και ετάφη στο Α' νεκροταφείο σε τάφο που περεχωρήθη δωρεάν στην οικογένειά του από την πολιτεία, τιμής ένεκεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...