Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΙ 6 ΣΤΟΥΣ 10 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.


   ΜΙΤ:   6 Έλληνες στους 10 διασημότερους ανθρώπους  όλων των εποχών.  Πρώτη  θέση  ο  Αριστοτέλης  και  δεύτερη θέση ο Πλάτων.
Το Εργαστήριο του MIT σε συνεργασία με το Macro Connections Group δημιούργησε το ηλεκτρονικό «Πάνθεον» προσωπικοτήτων. Για το σκοπό αυτό συνέλεξαν και ανάλυσαν πληροφορίες κοινωνικές και πολιτιστικές από το 4.000 π.Χ. έως το 2010 μ.Χ και τα παρουσίασαν στην επίσημη ιστοσελίδα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, pantheon.media.mit.edu.

Ο ιστότοπος αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος που έχει ως σκοπό την χαρτογράφηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μπορεί να αποκαλύψει στον επισκέπτη με λίγα μόνο κλικ τις σημαντικότερες προσωπικότητες  που ανέδειξε κάθε τόπος στη μακρόχρονη ιστορία του.

Το  πρόγραμμα  αυτό  μετρά  την  αναγνωρισιμότητα των ιστορικών προσωπικοτήτων λαμβάνοντας υπόψη δύο βασικούς παράγοντες:  τον αριθμό των τοπικών εκδόσεων της Wikipedia που φιλοξενούν ένα άρθρο για το συγκεκριμένο άτομο και τον Ιστορικό Δείκτη Δημοτικότητας (HPI).

Με βάση αυτούς τους δύο παράγοντες, η αναζήτηση για τους πιο διάσημους ανθρώπους του πλανήτη τα τελευταία 6000 χρόνια εμφανίζει μία λίστα δέκα ονομάτων, στα οποία κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο.

Έξι στα δέκα ονόματα ανήκουν σε σημαντικές προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορίας μας, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας.

Ο επισκέπτης μπορεί να έχει πλέον πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας που δημιούργησε η ομάδα του ΜΙΤ σε δεδομένα και πληροφορίες για πρόσωπα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ή γεωγραφικά πλάτη και τομείς επιστημών. Για παράδειγμα μπορεί να αναζητήσει τους πιο διάσημους ανθρώπους όλων των χρόνων (των 6000 ετών που αφορούν οι πληροφορίες του site) ή τους διασημότερους ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία ή τους διασημότερους βουλευτές σε κάποια χώρα.

Το βασικό στοιχείο που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να καταγραφεί ως διάσημος σύμφωνα με την ομάδα του ΜΙΤ, είναι η σελίδα του στο Wikipedia να είναι διαθέσιμη σε πάνω από 25 γλώσσες.   

Αναζητώντας τους διασημότερους ανθρώπους στον κόσμο στα 6000 χρόνια για τα οποία καταχωρήθηκαν στοιχεία, ανακαλύπτεις πως 6 στους 10 πρώτους στη λίστα είναι Έλληνες.

OI  10 ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ   6.000  ΕΤΩΝ

1. Αριστοτέλης,  ο  πρώτος  των  πρώτων.
          Ο Αριστοτέλης ήταν  Έλληνας φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας, καταγόμενος  από  τα   Στάγειρα  της  Μακεδονίας, μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αποτέλεσε  την  σημαντικότερη  μορφή της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου, ενώ η διδασκαλία του επηρέασε  καθοριστικά  την  παγκόσμια  φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη.  Υπήρξε φυσιοδίφης, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας. 
Έδωσε το όνομά του στο σημερινό  πανεπιστήμιο  και στην πιο γνωστή  πλατεία της  Θεσσαλονίκης.


2. Πλάτωνας

  Ο Πλάτωνας ήταν  Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα, ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και ο  δάσκαλος του Αριστοτέλη. Το έργο του με τη μορφή φιλοσοφικών διαλόγων έχει σωθεί ολόκληρο. Άσκησε τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γενικότερα στη δυτική φιλοσοφική παράδοση μέχρι τις ημέρες μας.


3. Ιησούς  Χριστός  (το  όνομα Ιησούς  σημαίνει  ο  "Ιεχωβά  σώζει",  Ναζιραίος,  Χρισμένος).  Ήταν  εβραϊκής  εθνικότητας  και  θεωρείται από πολλούς  ως  αμφισβητούμενη ιστορική προσωπικότητα,  γεγονός  που  δεν  συμβαίνει  με  τα  άλλα    ιστορικά  πρόσωπα.  

4. Σωκράτης
   Ο Σωκράτης ήταν Αθηναίος φιλόσοφος, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της δυτικής φιλοσοφίας. Δεν άφησε δικά  του  συγγράμματα  αλλά  είχε μαθητές, οι οποίοι έγραψαν  γι’ αυτόν.  Τον  σκότωσαν  για  τις  ιδέες  του.  Χαρακτηριστική  του  φράση:  «ἓν οἶδα, ὅτι οὐδὲν οἶδα». 


5. Μέγας Αλέξανδρος

Αλέξανδρος Γ’ ο Μακεδών,   ο  Μέγας Αλέξανδρος. Ήταν βασιλιάς των Μακεδόνων, ηγεμόνας της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, διάδοχος των Φαραώ της Αιγύπτου και κύριος της Ασίας και της  Ινδίας. Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας το 356 π.Χ. και πέθανε στην Βαβυλώνα το 323 π.Χ.

Θεωρείται  ο σημαντικότερος Έλληνας στρατηγός, αφού σε ηλικία σχεδόν 33 χρονών κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (4ος αιώνας π.Χ.). Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου.  Έχει εμπνεύσει κατά καιρούς πολλούς καλλιτέχνες και συγγραφείς, αλλά και την λαϊκή παράδοση  των  περισσότερων  λαών  της  γης.
6. Λεονάρντο Ντα Βίντσι

7. Κομφούκιος

8. Ιούλιος Καίσαρας

9. Όμηρος


Ο  ποιητής  Όμηρος, τον γνωρίσαμε στο σχολείο από  τα έργα  που έγραψε,  την  Ιλιάδα  και  την  Οδύσσεια,  τα  αθάνατα   Ομηρικά  Έπη,  τα πρώτα κείμενα της ιστορικής περιόδου της αρχαίας Ελλάδας.  Για τη ζωή του υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες και αυτές αντιφατικές, ενώ αμφισβητήθηκε ακόμη και η ύπαρξή του. Με κριτήρια τα χαρακτηριστικά του έργου του, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι γράφτηκαν τον 8ο αιώνα π.Χ.

10. Πυθαγόρας
 

Ο  Πυθαγόρας, υπήρξε σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής.   Όλοι  γνωρίζουμε  από  το  σχολείο  το  Πυθαγόρειο θεώρημα.  Ήταν ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων, που κατοχύρωσε με όλες τις σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις, και ήταν ιδρυτής ενός μυητικού φιλοσοφικού κινήματος που λέγεται Πυθαγορισμός.


Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο Pantheon Official Website

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

1.   Διαβάζοντας κανείς το "Πάνθεον", βλέπει πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αλλά  πολλοί  μπορεί να εντοπίσουν  αναχρονισμούς και ιστορικά σφάλματα, που   ορισμένα  κατακερματίζουν την ιστορία του Ελληνισμού,  πέραν βέβαια  της  τιμής, για τον Ελληνικό   λαό,  που  έβγαλε  από  τα  σπλάχνα  του  τις  6   πρώτες  μεγαλύτερες  ιστορικές φυσιογνωμίες  του  κόσμου.  Ένα  παράδειγμα:  Μία  μεγάλη δεξαμενή  ιστορικών φυσιογνωμιών για τον Ελληνισμό είναι η Ιωνία. Η ιστορική αυτή περιοχή στο Pantheon λογίζεται ως Τουρκία.  Ως αποτέλεσμα έχουμε τον Ηρόδοτο και τον Σεφέρη  να  καταγράφονται  σαν...Τούρκοι  ενώ  ταυτόχρονα  ο  Κεμάλ Ατατούρκ  αναφέρεται  σαν   Έλληνας,  γιατί  οι  παραπάνω  γεννήθηκαν  σε  τόπους,  που  σήμερα  ανήκουν  σε  αντίστοιχα  κράτη.

2.   Σε  τι  θλίψη  και  κατάθλιψη  βυθιζόμαστε,  αναλογιζόμενοι  τους  ανθρώπους  που  ανέδειξε  κάποτε  αυτός  ο  λαός  και  σε  ποιο  σημείο  βρίσκεται  σήμερα,  έχοντας  για  οδηγούς  και  κυβερνήτες  κάτι  υποκείμενα  που  ονομάζονται  Αλέξης,  Προκόπης,  Κυριάκος,   Αντώνης.-
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...