Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΣΤΑΙΑ. ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ. A΄ ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: 
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΣΤΑΙΑ. ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ. A΄ ΜΕΡΟΣ

Ο ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ. ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ. B΄ ΜΕΡΟΣ

Ο ΝΑΖΙΡΑΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ. ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ. Γ΄ ΜΕΡΟΣ

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ. ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ. Δ΄ ΜΕΡΟΣ

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΓΙΑΧΒΕ. ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ – ΕΒΡΑΪΣΜΟΥ. Ε΄ ΜΕΡΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ



  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  ΣΩΚΡΑΤΗΣ,  ΠΛΑΤΩΝ,  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.  ΟΙ  ΤΕΣΣΕΡΙΣ  ΕΠΙΦΑΝΕΣΤΕΡΟΙ  ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΤΗΣ  ΓΗΣ.


                                             ΥΠΑΤΙΑ




1.   Η ΕΛΛΗΝΟΠΟΛΙΣ














10.  Η ΓΑΛΙΛΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ  






ΟΙ  "ΑΓΙΟΙ"  ΤΟΥ  ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ  ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ,  ΣΑΝ  ΤΟΥΣ  ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ  ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ,  ΤΑ  ΕΞΑΙΣΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΑΓΑΛΜΑΤΑ,  ΠΟΥ  ΤΑ  ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ  "ΕΙΔΩΛΑ".  ΕΔΩ   ΕΙΚΟΝΑ  ΣΕ  ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ  ΝΑΟ  ΔΕΙΧΝΕΙ  ΤΟΝ  "ΑΓΙΟ"  ΝΙΚΟΛΑΟ  ΚΑΙ  ΑΛΛΟΥΣ  ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ  ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ  ΤΑ  ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΛΑΟΥ,  ΚΟΠΟΥΣ  ΧΙΛΙΑΔΩΝ  ΧΡΟΝΩΝ. 


ΠΑΣΧΑ: ΕΝΑΣ ΑΦΑΝΗΣ, ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΕΒΡΑΪΣΜΟΣ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ


    Γιάννης Λάζαρης

Τα έθιμα και οι συμβολισμοί τού Πάσχα
   

     «Το Πεσάχ είναι μία από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες γιορτές του Εβραϊσμού. Συμπίπτει με την Άνοιξη, γι΄ αυτό λέγεται και Γιορτή της Άνοιξης. Είναι η πρώτη από τις “τρεις γιορτές του προσκυνήματος”. Οι άλλες δύο είναι το Σαβουώτ (Πεντηκοστή) και το Σουκώτ (Σκηνοπηγία). Αυτές τις μέρες οι Εβραίοι από όλα τα μέρη πήγαιναν στην Ιερουσαλήμ, για να προσκυνήσουν στο ναό και να φέρουν τα πρώτα προϊόντα της σοδειάς τους. Η ιστορική σημασία της γιορτής είναι η σωτηρία και η έξοδος των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, αλλά συγχρόνως και η αναγέννηση του Εβραϊκού Έθνους. Έχει ακόμη αγροτικό χαρακτήρα, επειδή αναφέρεται στο θερισμό του κριθαριού.» («Εβραϊκές Γιορτές και Παραδόσεις», εκδ. Ισραηλίτικη κοινότητα Βόλου 1993.)

     «Πεσάχ σημαίνει “περνώ από πάνω”, “προσπερνώ” και αναφέρεται στο πέρασμα τού αγγέλου, που θανάτωσε τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων προσπερνώντας τα σπίτια των Εβραίων. Σημαίνει επίσης το “πέρασμα από τη σκλαβιά στην ελευθερία”.»




     Το εβραϊκό Πεσάχ γιορτάζεται την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία, ενώ το ορθόδοξο την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία κι αυτό, για να γιορτάζεται χρονικά πάντα μετά το εβραϊκό, καθ΄ ότι ο Μυστικός Δείπνος ήταν το παραδοσιακό εβραϊκό πασχαλινό τραπέζι, που γιόρτασε ο Ιησούς με τους μαθητές του· η σταύρωση έγινε μετά το Πεσάχ.

     Η Ορθοδοξία έχει τις ρίζες της αμιγώς στον Ιουδαϊσμό. Το Πεσάχ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Οι ορθόδοξοι υποστηρίζουν, ότι έχει αλλάξει η σημασία της γιορτής και για τους χριστιανούς δεν γιορτάζεται η Έξοδος των Εβραίων από την Αίγυπτο, αλλά η ανάσταση τού Ιησού. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την υιοθέτηση του εβραϊκού ονόματος (Πεσάχ-Πάσχα). Πέραν αυτού η γιορτή θα έπρεπε να γιορτάζεται κάποια σταθερή ημέρα, όποτε πιστεύουν ότι αναστήθηκε ο Ιησούς. Η ονομασία τής γιορτής και η σύνδεσή της με την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία δεικνύει την εβραϊκή προέλευση και σημασία της.

   
Εβραϊκά έθιμα, συμβολισμοί και προσευχές


  Εκτός από τα παραπάνω το σύνολο των πασχαλινών εθίμων προέρχονται από τον εβραϊκό εορτασμό του Πεσάχ κι ουδεμία σχέση έχουν με την ελληνική παράδοση:

     • Το αρνί, που «συμβολίζει το αρνί που έσφαξαν οι Εβραίοι και με το αίμα του έβαψαν τις πόρτες τους, για να προσπεράσει ο Άγγελος του θανάτου», αποτελεί βασικό στοιχείο του εβραϊκού πασχαλινού τραπεζιού.

     • «Τα πικρά χόρτα, μαρούλια (μαρόρ) και σέλινα συμβολίζουν τα πικρά χρόνια της σκλαβιάς στην Αίγυπτο.» Παραδοσιακό ορθόδοξο φαγητό για το βράδυ του Μ. Σαββάτου είναι η μαγειρίτσα, που περιέχει εντόσθια αρνιού και χόρτα.

     • Το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της γιορτής συμβολίζει το αίμα του αρνιού.

     • Τα βρασμένα αυγά «συμβολίζουν την τελετή της θυσίας στον Ιερό Ναό της Ιερουσαλήμ».

     • Το ξίδι «συμβολίζει τα δάκρυα των Εβραίων, που έχυσαν, όταν ήταν σκλάβοι στην Αίγυπτο». («Εβραϊκές Γιορτές και Παραδόσεις», εκδ. Ισραηλίτικη κοινότητα Βόλου 1993.)  Για τους ορθόδοξους το ξίδι είναι επίσης πολύ σημαντικό, γι΄ αυτό τη Μ. Πέμπτη τρώνε φακές, που απαιτούν κατανάλωση ξιδιού. 




Eβραϊκές ευχές γιά το Πεσάχ.        


     Μια εβραϊκή προσευχή για το Πεσάχ λέει: «Σαβρί μάραναν Μπαρούχ ατά Αντονάϊ ελοένου μέλεχ αολάμ, μπορέ περί αγκέφεν. Μπαρούχ ατά Αντονάϊ ελοένου μέλεχ αολάμ, ασέρ μπαχάρ μπα-νου μικόλ αμ βερομεμάνου, μικόλ λασόν βεκιντεσάνου μπεμιτσβοτάβ βατι-τεν λανού αντονάϊ ελοένου μπεααβά, μοαντίμ λεσιμχά, χαγκίμ ουζμανίμ λεσασόν, ετ γιομ χαγκ αματσότ αζέ, ζμαν χερουτένου μπεααβά μικρά κάδες, ζέχερ λιτσιάτ μιτσράγιμ. Κι μπάνου μπαχάρτα βεοτάνου κιντάστα μικόλ ααμίμ, ουμοαδέ κοσδέχα, μπεσιμχά ουβεσασόν ηνχαλτάνου. Μπαρούχ ατά Αντονάϊ μεκαδές γισραέλ βεαζεμανίμ.»

     Στα Ελληνικά: «Ευλογητός ο αιώνιος θεός μας, βασιλιάς του σύμπαντος, ο οποίος δημιούργησε τον καρπό του αμπελιού. Ευλογητός ο αιώνιος θεός μας, βασιλιάς τού σύμπαντος, ο οποίος μας εξέλεξε ανάμεσα σε όλα τα έθνη, ο οποίος μας ανύψωσε πιο πάνω από όλα τα έθνη και μας καθαγίασε με τις εντολές Του. Σε μας έδωσες, αιώνιε θεέ μας, με αγάπη, εποχές για χαρά, γιορτές και τελετές για ευχαρίστηση, την γιορτή αυτή των αζύμων, εποχή της σωτηρίας μας, ιερή πρόσκληση σε ανάμνηση της Εξόδου από την Αίγυπτο.  Γιατί Εσύ μας εξέλεξες και  μας καθαγίασες ανάμεσα σε όλα τα έθνη και μας επέτρεψες να χαρούμε τις γιορτές Σου με ευτυχία και χαρά. Να είσαι ευλογητός, αιώνιε, που καθαγίασες τον Ισραήλ και τις εποχές.»




     Τα ίδια ακριβώς ψάλλονται στους χριστιανικούς ναούς της Ελλάδας όχι μόνον την περίοδο του Πεσάχ αλλά όλο το χρόνο. Για παράδειγμα:

     • «Ο ηγαπημένος Ισραήλ» (στο μεγάλο εσπερινό της Κυριακής των Βαΐων).

     • «Ποιμήν ημών Χριστός ο Βασιλεύς Ισραήλ. Υπόδεξαι, Ιουδαία, τον Βασιλέα» (στο απόδειπνο της Κυριακής των Βαΐων).

     • «Επί τον Ισραήλ του Θεού» (προς Γαλάτας, στ  14-18, Μ. Παρασκευή).

     Η παραπάνω προσευχή παρατέθηκε και στα Εβραϊκά, για να επισημάνει το όνομα του θεού, που χρησιμοποιούν οι Εβραίοι: «Αντονάι», το οποίο σημαίνει «ο Κύριος». Στους Εβραίους απαγορεύεται να γράφουν ή να προφέρουν το όνομα του θεού. Αντί αυτού χρησιμοποιούν το Αντονάι.





     Στον εξορκισμό του Μεγάλου Βασιλείου προς τους πάσχοντες υπό δαιμόνων, που περιέχεται στο λειτουργικό βιβλίο «Ευχολόγιο το Μέγα», διαβάζουμε:

«Ορκίζω σε, πνεύμα ακάθαρτον, κατά του Θεού Σαβαώθ, και πάσης στρατιάς Αγγέλων Θεού, Αδωνάι, Ελωί, Θεού παντοκράτορος, έξελθε και απαναχώρησον από του δούλου του Θεού...»

     Εκτός από το Σαβαώθ και το Ελωί, που είναι επίσης εβραϊκές λέξεις, ο Μέγας Βασίλειος αποκαλεί το θεό με τη λέξη, που μόνο ένας Εβραίος θα γνώριζε και θα χρησιμοποιούσε: Αδωνάι.



    
  Τα κηρύγματα του Μ. Βασιλείου, όπως και των υπολοίπων μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, αποτελούν ένα συνεχές υμνολόγιο υπέρ της Σιών, της Ιερουσαλήμ, του Ισραήλ, ενώ παράλληλα εκτοξεύουν ύβρεις για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Όλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί κι αποτελούν το κυριότερο μέρος των λειτουργικών κειμένων, που διαβάζονται στους χριστιανικούς ναούς της σημερινής Ελλάδας.  Πλείστες εβραϊκές λέξεις υπάρχουν στα λειτουργικά κείμενα, όπως αλληλούια, σαβαώθ, μεσσίας, αδωνάι, αμήν κ.λπ., τις οποίες οι ιερείς ψάλλουν με την ίδια παλαιά εβραϊκή λειτουργική μουσική, που έχει μετονομασθή σε βυζαντινή.

( Βυζαντινή μουσική: Η αυθεντική συνέχεια της Εβραϊκής).




  Οι ελληνικές γιορτές καταδιώχθηκαν από τους χριστιανούς κι επιβλήθηκαν οι καθαρά εβραϊκές, όπως το Πεσάχ, η εβραϊκότητα του οποίου δεν θα πρέπει να εξετάζεται από μόνη της. Είναι μία σημαντική εβραϊκή γιορτή μέσα στον εβραιογενή κι ανθελληνικό Χριστιανισμό.


  ΥΜΝΟΙ  ΤΗΣ  "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ"  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
 "ΧΑΙΡΕ  Ο  ΚΑΘΑΙΡΕΤΗΣ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ"



     Δια του Χριστιανισμού εβραιοποιήθηκαν τα έθιμα, ιδιαίτερα την εποχή του Πεσάχ, οπότε οι πιστοί σπεύδουν στους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα κι ακούν σε εβραϊκή μουσική ύβρεις κατά των Ελλήνων, ψήνουν το αρνί, βάφουν κόκκινα τα αυγά, μαγειρεύουν μαγειρίτσα, πιστεύοντας επί πλέον, ότι όλα αυτά αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής παράδοσης.




ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

4 σχόλια :

  1. Μετά τον Καλόπουλο περάσατε στον Λάζαρη. Πήρατε προαγωγή. Μπράβο! Τον Κορδάτο ξεχάσατε. Ή κάνω λάθος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ.

    ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΩ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΠΟΤΕ .

    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΤΑΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ .

    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρε αγαπητή μας Αγγελική!
    Θα προσπαθήσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας να λύσουμε το πρόβλημα. Αν δεν λυθεί ενδέχεται να οφείλεται στην επεξεργασία του λογισμικού του Blogger από τους διαχειριστές του.
    Αν δεν τακτοποιηθεί το πρόβλημα εντός των δύο επόμενων ημερών, επικοινώνησε μαζί μας να σου τις στείλουμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, και ότι άλλο επιθυμείς φυσικά.

    Κι εμείς σε ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΕΙΣΘΕ ΚΑΛΑ !

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ.

    ΕΙΘΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΤΤΑΞΟΥΝ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ, ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΒΙΑΙΩΣ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙΣΑ ΔΙΑ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ, ΤΩΝ ΣΦΑΓΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ :

    Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Α Π Α Τ Η !

    ΔΙΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ, Ο ΙΗΣΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ Ξ Α Π Λ Ω Μ Ε Ν Ο Σ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ.

    Ιδού το εδάφιο :

    «“Ην δε ανακείμενος εις εκ των μαθητών αυτού εν τω κ ό λ πω του Ιησού, όν ηγάπα ο Ιησούς… επιπεσών δε εκείνος επί το στήθος του Ιησού…»

    «Κατά Ιωάννην», 13:23-25".

    ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ " ΑΝΑΣΤΑΣΗ " ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΕΤΡΕΞΕ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ " ΟΝ ΕΦΙΛΕΙ Ο
    ΙΗΣΟΥΣ " (!!!)

    "...Τρέχει οὖν καὶ ἔρχεται πρὸς Σίμωνα Πέτρον καὶ πρὸς τὸν ἄλλον μαθητὴν ὃν ἐ φ ί λ ε ι ὁ Ἰησοῦς, καὶ λέγει αὐτοῖς ........

    ΙΩΑΝΝΗΣ ιθ΄ 41- κ΄7

    ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ, ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΕΣΚΑΣΑΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ, ΑΛΛΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ, ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΕΝΑΣ Γ Υ Μ Ν Ο Σ ΝΕΑΝΙΑΣ, ΤΥΛΙΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤΟΝΙ..

    ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ?

    ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ, ΑΛΛΑ Ο ΓΥΜΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΚΑΣΕ.

    " Ο δε καταλιπών την σινδόνα γυμνός έφυγεν απ' αυτών "
    ΜΑΡΚΟΣ ιδ' 52

    ΕΡΕΥΝΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΟΛΑ .

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...