Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ».


 Το μοντέλο είναι σε φυσικές διαστάσεις και η κατασκευή του είναι επίχρυση. Για τις επιγραφές χρησιμοποιήθηκε ειδική, σχεδιασμένη στο χέρι γραμματοσειρά. Η βάση του μοντέλου είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο (το ίδιο που χρησιμοποιούταν και στα φημισμένα αρχιτεκτονήματα της αρχαίας Αθήνας, όπως στον Παρθενώνα), ενώ στο εσωτερικό της «κρύβεται» ένας σύγχρονος μικρο-υπολογιστής, ο οποίος κινεί τα γρανάζια του Μηχανισμού. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να παρατηρήσουν το μοντέλο σε λειτουργία, με τη βοήθεια του προσωπικού του μουσείου.


 

 «ΠΛΕΥΣΙΣ» Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους
 

Η ιστορία της ελληνικής  Πλεύσεως  στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων, μέσα από περίπου σαράντα χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων (0,60 μ. έως 1,50 μ.), κατασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο και με γνήσια αυθεντικά υλικά, τα οποία απεικονίζουν πλεούμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Δημιουργός των εκθεμάτων είναι ο Μηχανολόγος Δημήτρης Μάρας, -Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός ο οποίος έχει εντρυφήσει στη μελέτη της ναυπηγικής ιστορίας του ελλαδικού χώρου, αλλά και στην κατασκευή μικρογραφικών ομοιωμάτων πλοίων. 

Στην έκθεση συμμετέχει και η ζωγράφος Μαίρη Σχοινά, «Αιγαιίς» («Ωδές Αιγαίου» «Ωδές Αιγαίου τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», -χαράκτρια με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες  Αρχαίες Ελληνικές Γραφές), και εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου. Η αέναη κίνηση της θάλασσας σε διάλογο με τις αρχαίες ελληνικές γραφές και τους πανάρχαιους θησαυρούς των Αντικυθήρων συνεχίζουν τη γεμάτη δέος περιπέτεια της καλλιτέχνιδας με τη μυστηριακή Αιγαιίδα Θάλασσα, που άρχισε το 2001.

Επιπλέον όργανα ναυσιπλοΐας από το Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου  Γιάννη Νάκαδίγλωσσος κατάλογος και ειδική έκδοση σχολικές ομάδες, , παρουσιάζονται , αλλά και πλούσιο εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις του αρχαιολόγου με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, ενώ πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και ειδικές οργανωμένες επισκέψεις για έτσι ώστε οι μαθητές να μυηθούν με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στην πλούσια ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας. 

 

Η  Πλεύσις  οργανώνεται σε χρονολογικές ενότητες με αφηγηματική αλληλουχία:

Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στα πλοία της αρχαιότητας, από το προϊστορικό μονόξυλο έως την κλασική τριήρη και την ελληνιστική ολκάδα.

Στο δεύτερο όροφο, η αφήγηση συνεχίζεται με τα πλοία του Βυζαντίου, τα πλοία-σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης και ολοκληρώνεται με τα παραδοσιακά σκαριά της νεότερης ελληνικής ναυπηγικής.
 
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στους επισκέπτες, την ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας, καθιστώντας τους κοινωνούς σε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο και αναδεικνύοντας το διαχρονικό, στενό δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα.

 

Δημιουργός     εκθεμάτων 


Δημήτρης Μάρας
, Μηχανολόγος-Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός

 

«Αιγαιίς», «Ωδές Αιγαίου», «Ωδές Αιγαίου τιμούν τους

Πανάρχαιους  Θησαυρούς     των  Αντικυθήρων»


Μαίρη Σχοινά
, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Α’ Εργαστηρίου Χαρακτικής ΑΣΚΤ

Μουσειολογικός     Σχεδιασμός-Επιμέλεια    έκθεσης 


Νικολέτα Ξυδέα,
Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ

 

Διάρκεια: Παράταση μέχρι την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Μουσείο Ηρακλειδών 

Απ. Παύλου 37, Θησείο

 

 

ΓΙΑ  ΠΡΩΤΗ  ΦΟΡΑ  ΣΕ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  Ο  «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
ΤΩΝ  ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ».

 

https://youtu.be/ACvK631JyFI

 

Με ένα νέο, διαδραστικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ανανεώνεται η έκθεση «Πλεύσις-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους» στο Μουσείο Ηρακλειδών, και ειδικότερα η ενότητα που είναι αφιερωμένη στον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας («Ένας αρχαίος ελληνικός υπολογιστής»).

 

Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με την ενότητα («Ένας αρχαίος ελληνικός υπολογιστής»), αφιερωμένη στις εκατοντάχρονες ερευνητικές προσπάθειες κατανόησης του.

Μέσα από ομοιώματα, επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, αλλά και μια σχεδιαστική αναπαράσταση του αρχαίου εργαστηρίου των άγνωστων δημιουργών, οι επισκέπτες γνωρίζουν σημαντικούς σταθμούς της έρευνας του πιο σύνθετου μηχανισμού της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), με στόχο την ανάδειξη της εξελιγμένης επιστημονικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων, τις μαθηματικές και τεχνολογικές τους κατακτήσεις και κυρίως, το καινοτόμο πνεύμα τους.
στε επίσηςΒλέποντας το Σύμπαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Pics)λέποντας το Σύμπαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Pics)

Το μοντέλο είναι σε φυσικές διαστάσεις και η κατασκευή του είναι επίχρυση. Για τις επιγραφές χρησιμοποιήθηκε ειδική, σχεδιασμένη στο χέρι γραμματοσειρά.
Η βάση του μοντέλου είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο (το ίδιο που χρησιμοποιούταν και στα φημισμένα αρχιτεκτονήματα της αρχαίας Αθήνας, όπως στον Παρθενώνα), ενώ στο εσωτερικό της «κρύβεται» ένας σύγχρονος μικρο-υπολογιστής, ο οποίος κινεί τα γρανάζια του Μηχανισμού. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να παρατηρήσουν το μοντέλο σε λειτουργία, με τη βοήθεια του προσωπικού του μουσείου.


 ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...