Τρίτη 2 Απριλίου 2019

ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ: ΠΟΙΗΜΑ 1896 "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ, ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΗΡΑ. ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΟ ΣΤΕΜΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΒΑΛΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ". ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ Γ. ΔΡΟΣΙΝΗ ΤΟΥ 1896, ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟ ΤΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ».

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ, ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ» ΚΑΙ «ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑ». ΔΥΟ ΑYΘΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΤΟ 1912.

Γεώργιος Δροσίνης (1859-1951). Ο ποιητής  Γεώργιος Δροσίνης καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών του Μεσολογγίου. Έλληνας με ευρύτερη εθνική και κοινωνική δράση, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1859, την ίδια χρονιά με τον Παλαμά. Ο παππούς του Γεώργιος Δροσίνης ή Καραγιώργος πολέμησε ως αντιστράτηγος στη θρυλική πολιορκία του Μεσολογγίου και σκοτώθηκε κατά την Έξοδο, το 1826. 

ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 5.000.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ.

Στο «Μακεδονικόν Ημερολόγιον» του 1897 που εξεδόθη λίγες εβδομάδες πρίν τον άτυχο πόλεμο του 1897, υπάρχει ένα λησμονημένο ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη με τίτλο «Ελληνοπούλα (Μακεδονία)» το οποίο ξεκινάει με τον κοσμαγάπητο στίχο «Μακεδονία Ξακουστή» και άνετα μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρόδρομος ή το υπόδειγμα πάνω στο οποίο στηρίχτηκε ο στιχουργός του εμβατηρίου «Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρου η Χώρα».  
ΙΔΟΥ το ποίημα του Γ. Δροσίνη με τίτλο «Ελληνοπούλα» το οποίο τυπώθηκε το 1896 στο «Μακεδονικόν Ημερολόγιον του 1897», του οποίου ο πρώτος στίχος είναι «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου χήρα»  για το οποίο δεν βγάζουν άχνα οι ανθέλληνες. 
(Χήρα, βεβαίως, διότι ακόμα η  Μακεδονία  ήταν κατεχόμενη από τους Οθωμανούς).

Αντικατοπτρίζει στο ακέραιο το κλίμα της εποχής, ότι δηλαδή μιλάμε για την Μακεδονία την οποία κατέχουν οι Τούρκοι («σκλαβωμένη», «δούλα» κλπ), έχει ελληνικές ρίζες από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατοικείται από Έλληνες και περιμένει να «αναστηθεί ως Ελληνοπούλα», την διεκδικούν οι Βούλγαροι και γενικώς οι δυνάμεις που την εποφθαλμιούν είναι οι «Αυστριακοί, Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρώσοι». Άλλοι παράγοντες δεν υπάρχουν. Οι «Μακεδόνες» δημιουργήθηκαν μετά.
Η ουσία είναι ότι οι στίχοι ξεκινούν με παράφραση του Δροσίνη ή ότι ο Δροσίνης ξεκίνησε με παράφραση άγραφων και άγνωστων στίχων έως τότε (1896), και απλώς εξυμνούν την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τις επιβουλές των Βουλγάρων, διότι οι μάχες του 1913 έγιναν με τους Βούλγαρους, όπως η φονικότερη μάχη ίσως τον 20ο αιώνα, η νικηφόρα μάχη του Κιλκίς – Λαχανά τον Ιούνιο του 1913 με 8800 Έλληνες στρατιώτες νεκρούς.


Τίτλος: «Ελληνοπούλα»  1896

«Μακεδονία, ξακουστή του Αλεξάνδρου χήρα!
του δοξασμένου βασιλιά για ντύσου την πορφύρα,
το διαμαντένιο στέμμα του για βάλε στο κεφάλι,
τ’ ανίκητό του το σπαθί για ξαναζώσου πάλι,
Και σκόρπα στην Ανατολή φωτιά και λάμψη τόση,
Όπου να ιδούν Αυστριακοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, Ρώσσοι,
Κι όσοι σε κράζουν αδερφή, κι όσοι σε θέλουν δούλα.
Αν ήσουν σύ βασίλισσα κι αν ήσ’ Ελληνοπούλα!..
Επέθαν’ ο Αλέξανδρος και πρίν πεθάνει ακόμη
μοιράσθηκαν τη δόξα του ανάξιοι κληρονόμοι,
Ξεσχίσαν την πορφύρα του, συντρίψανε το στέμμα
Και το σπαθί του εσκούριασε με το δικό τους αίμα.
Έμεινα χήρα κι έρημη… μέσα στα μαύρα χρόνια
Μ’ εμάραν’ η απελπισιά, μ’ έφαγ’ η καταφρόνια,
Και στα χαρέμια εσύρθηκα Τούρκων Σουλτάνων δούλα
του κόσμου εγώ η βασίλισσα κ’ η πρώτη Ελληνοπούλα…
Μα πάλι δεν ετούρκεψα. Κι αν ήμαι σκλαβωμένη,
Θερμή κ’ ελεύθερη η καρδιά στα σωθικά μου μένει.
Κι αν έχασα η βασίλισσα, του Αλεξάνδρου η χήρα,
μαζί με τον Αλέξανδρο και στέμμα και πορφύρα,
Πορφύρα από το αίμα μου μπορώ να βάψω πάλι
και στέμμ’ από τα δάκρυα να βάλω στο κεφάλι,
Κι αντί Βουλγάρα να γενώ ή νάμαι Τούρκου δούλα
Ν’ αναστηθώ ή να θαφτώ για πάντα Ελληνοπούλα!..»


Γιατί αυτό το εκπληκτικό ποίημα (που δεν «γκουγλίζεται» στο Διαδίκτυο, όπερ σημαίνει ότι δεν το ξέρει κανείς…) έχει θαφτεί επί 122 χρόνια, ενώ θα έπρεπε να διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαιδεύσεως; 


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 





  Υ.Γ.

   Από  ένα  αναγνώστη  του  ιστολογίου  μας  λάβαμε  το  παρακάτω  σχόλιο.  Εν  καιρώ  θα  ασχοληθούμε  εκτενέστερα  με  τον  Φιλέλληνα WERNER JAEGER.
 
ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ WERNER JAEGER, μτφρ. Γ.Π.ΒΕΡΡΟΙΟΣ
 
 
Αγαπητέ κ.Παπαζάχε,,
 
Θα ήθελα να σας Συγχαρώ για τις αξιέπαινο Πατριωτικό Ιστολόγιο σας.
 
Ήθελα να συμβάλω, κάπως, παραθέτοντας κάποιους συνδέσμους απο τον γνωστό ιστότοπο Libgen απο όπου μπορείτε να μεταφορτώσετε Ολόκληρο το Μνημειώδες έργο του Φιλέλληνα WERNER JAEGER https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B5%CF%81_%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%81
 
"ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ" σε τρείς τόμους και μετάφραση Γ.Π.Βέρροιου.
 
Είναι απο τα Έργα εκείνα που οι "γνωστοί-άγνωστοι" έχουν φροντίσει να εξαφανίσουν (όπως π.χ. την εγκυκλοπαίδεια "ΗΛΙΟΣ" του αείμνηστου Ι.ΠΑΣΣΑ κλπ.κλπ.)
 
Είμαι σίγουρος ότι εσείς θα βρείτε τρόπο να μοιραστείτε το Έργο αυτό σε όσον το δυνατόν περισσότερους Έλληνες, ένα Έργο υποχρεωτικό και στις τρείς βαθμίδες εκπαίδευσης, όχι ασφαλώς στο σημερινό ψευτορωμέικο των ξενοκίνητων Προδοτών αλλά σε ένα αυριανό ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
 
Με χαιρετισμούς και ευχές για δύναμη στο δύσκολο έργο σας
 
---------------------------------------------------------------------------------
 
 
ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΤΟΜ Α’- WERNER JAEGER, μτφρ. Γ.Π.ΒΕΡΡΟΙΟΣ
 
 
 
ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΤΟΜ Β’- WERNER JAEGER, μτφρ. Γ.Π.ΒΕΡΡΟΙΟΣ
 
 
 
ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΤΟΜ Γ’- WERNER JAEGER, μτφρ. Γ.Π.ΒΕΡΡΟΙΟΣ
 
 


3 σχόλια :

  1. Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί προς όλους ότι θα εφαρμόσει την προδοσία των Πρεσπών».

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας από τα Σκόπια στη συνάντηση που είχε με τον Ζαέφ αναφορικά με τον ρόλο του Μητσοτάκη στην προδοσία των Πρεσπών.
    Στις κοινές του δηλώσεις με τον σκοπιανό πρωθυπουργό ο Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί προς όλους ως μελλοντικός πρωθυπουργός να εφαρμόσει κατά γράμμα την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών.
    Συγκεκριμένα, δήλωσε: "Δύο κυρίαρχα κοινοβούλια επικύρωσαν αυτήν την συμφωνία, ήδη και ο ίδιος ο Αρχηγός της αντιπολίτευσης (Κυριάκος Μητσοτάκης) παρά τη διαφορετική του θέση και στάση έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να την αμφισβητήσει στο μέλλον αυτήν την συμφωνία, από όποια θέση και αν βρεθεί και αυτό νομίζω ότι μας αρκεί όλους".
    Ήταν επόμενο λοιπόν ο πρόεδρος της μασονικής ΝΔ του Ρότσιλντ να αποδοκιμαστεί από τους Μακεδόνες στην Βέροια, καθώς όλοι έχουν πια αντιληφθεί την ύπουλη και υποκριτική του στάση στην επικύρωση της προδοσίας των Πρεσπών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρυσή Αυγή: «Τσίπρας προδότης της Ελλάδος - Εθνικός ήρωας των Σκοπιανών».
    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής δήλωσε για την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια:
    "Ο Τσίπρας είναι εθνικός ήρωας για τους Σκοπιανούς, ολετήρας και καταστροφέας της Ελλάδος. Ο λαός και το έθνος θα τον τιμωρήσουν για την εσχάτη προδοσία του".
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1000 ΕΥΓΕ ΖΗΝΩΝΑ ΠΑΠΑΖΑΧΕ ΡΙΞΕ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...