Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τι είναι το fast track


Όπως διευκρινίζεται, τo fast track λειτουργεί ως εργαλείο επιτάχυνσης και διαφανοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων, είτε αυτές προέρχονται αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα (μία ιδιωτική επένδυση σε ιδιωτικό χώρο/ακίνητο, όπως μία ξενοδοχειακή/τουριστική μονάδα, μία βιομηχανία, κλπ) είτε αυτές προέρχονται μέσω συνεργασίας δημοσίου/ιδιωτικού τομέα (μία ιδιωτική επένδυση σε δημόσιο χώρο/ακίνητο, όπως το Ελληνικό, η ανάπτυξη τουριστικών/άλλων ακινήτων της ΚΕΔ, ΕΤΑ, ένα αεροδρόμιο, κλπ).
Στρατηγική επένδυση για τους σκοπούς του fast track αποτελεί μία επένδυση, η οποία έχει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπει ο νόμος.
1. Πώς λειτουργεί το fast track;
To fast track λειτουργεί ως εργαλείο επιτάχυνσης και διαφανοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων, είτε αυτές προέρχονται αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα (μία ιδιωτική επένδυση σε ιδιωτικό χώρο/ακίνητο, όπως μία ξενοδοχειακή/τουριστική μονάδα, μία βιομηχανία, κλπ) είτε αυτές προέρχονται μέσω συνεργασίας δημοσίου/ιδιωτικού τομέα (μία ιδιωτική επένδυση σε δημόσιο χώρο/ακίνητο, όπως το Ελληνικό, η ανάπτυξη τουριστικών/άλλων ακινήτων της ΚΕΔ, ΕΤΑ, ένα αεροδρόμιο, κλπ).
2. Τι αποτελεί στρατηγική επένδυση;
Στρατηγική επένδυση για τους σκοπούς του fast track αποτελεί μία επένδυση, η οποία έχει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπει ο νόμος. Σημειώνεται ότι τα χαρακτηριστικά αυτά πέραν των ποσοτικών κριτηρίων (προϋπολογισμού, κλπ) περιλαμβάνουν και μία σειρά «στρατηγικών» κριτηρίων (όπως η προώθηση της καινοτομίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η πράσινη ανάπτυξη, κλπ) τα οποία αποτελούν κομβικά σημεία του αναπτυξιακού μοντέλου της Κυβέρνησης.
3. Είναι υποχρεωτική ή αυτόματη η ένταξη μίας Στρατηγικής Επένδυσης στις προβλέψεις του fast track;
Όχι. Σε καμία περίπτωση. Είναι απολύτως εθελοντική. Όσον αφορά στις αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις, μόνον εφόσον ο υποψήφιος επενδυτής επιθυμεί να εντάξει το επενδυτικό του σχέδιο στο fast track, και υποβάλλει τη σχετική από το νόμο αίτηση ένταξης στο Invest in Greece, το σχέδιο μπορεί να ενταχθεί εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και εφόσον το εγκρίνει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Όσον αφορά στις στρατηγικές επενδύσεις οι οποίες αποτελούν ιδιωτικές επενδύσεις σε δημόσια περιουσία που αποτελούν συνεργασίες δημοσίου/ιδιωτικού τομέα και οι οποίες «γεννιούνται» με πρωτοβουλία του Δημοσίου, εφόσον πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού τους ως στρατηγικές επενδύσεις, εντάσσονται στο fast track μόνον εφόσον η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων εγκρίνει την ένταξη τους. Για αυτές τις στρατηγικές επενδύσεις συνεργασίας δημοσίου/ιδιωτικού τομέα, η αίτηση υπαγωγής στις προβλέψεις του fast track μπορεί να γίνει είτε από τον καθ’ ύλην Υπουργό ή από τον Υπουργό Επικρατείας.
4. Είναι υποχρεωτική η έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου ως στρτηγική επένδυση του νόμου fast track;
Προφανώς όχι. Το fast track αποτελεί μία «εξαιρετική» διαδικασία επιταχυνόμενης υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων. Δεν έχει σχεδιαστεί ώστε κάθε ένα επενδυτικό σχέδιο να μπορεί να εντάσσεται στις προβλέψεις του. Αφορά κατά αρχήν μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν μία θετική και πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας μας. Αφορά επενδύσεις οι οποίες «αντιλαμβάνονται» το γεωπολιτικό στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτό το πλεονέκτημα θέλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με τη βοήθεια του εργαλείου fast track. Η εφαρμογή του νόμου θα μας παρέχει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κατά τρόπο ώστε να καταστήσει το μοντέλο fast track ένα προπομπό και για επενδύσεις «μικρότερης εμβέλειας». Τελικός στόχος μας είναι το αυτονόητο: όλες οι επενδύσεις στην Ελλάδα να γίνονται γρήγορα, καθαρά και προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Η Ελλάδα να αξιοποιήσει το στρατηγικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται και να μετατραπεί από μία οικονομία που αναπτύσσεται κυρίως με βάση την κατανάλωση και το δανεισμό σε μία οικονομία που αυτοτροφοδοτεί την ανάπτυξή της μέσα από τις επενδύσεις.
5. Γιατί το fast track μπορεί να διασφαλίσει την ταχύτητα, σε σχέση με την πολυνομία και γραφειοκρατία που επικρατεί σε κάθε διαδικασία της δημόσιας διοίκησης;
Γιατί το fast track κάνει αυτό που λέμε «κόβει δρόμο μέσα στη ζούγκλα». Το fast track δημιουργεί μία νέα «λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας» για την υποστήριξη και υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, με προέλευση είτε τον ιδιωτικό τομέα ή και τον δημόσιο. Εισάγει ένα νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και υποχρεώσεων του Δημοσίου, συνδεόμενων με δεσμευτικές προθεσμίες εξέτασης και έγκρισης. Και το κάνει σεβόμενο απολύτως όλες τις διαδικασίες και προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου.
6. Και γιατί αναφέρετε ότι το fast track στοχεύει πέραν της επιτάχυνσης και στη διαφανοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης των επενδύσεων;
Για τρεις λόγους. Πρώτον, όσον αφορά στις στρατηγικές επενδύσεις που αποτελούν συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκινούν με πρωτοβουλία του δημοσίου. Το fast track προβλέπει ότι όλες αυτές οι επενδύσεις με την έγκριση της υπαγωγής τους θα υλοποιούνται μέσω ανοικτών διεθνών διαγωνισμών, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο. Και επιπλέον, για πρώτη φορά στο Ελληνικό δίκαιο προβλέπεται μία διαδικασία αξιολόγησης η οποία απαλείφει στρεβλώσεις, υποκειμενικές αξιολογήσεις επιτροπών και μηχανισμούς κινητροδότησης της διαπλοκής. Καταργείται πλέον για τις στρατηγικές επενδύσεις η διαδικασία των επιτροπών, οι οποίες μέσω υποκειμενικών βαθμολογήσεων θα μπορούσαν να επηρεάσουν – ένθεν κακείθεν – το αποτέλεσμα μίας αξιολόγησης. Το πλαίσιο αξιολόγησης και ανάθεσης σε έναν ιδιώτη επενδυτή μίας συνεργασίας με το Δημόσιο αντικειμενοποιείται και γίνεται διαφανές. Αυτό η επενδυτική κοινότητα το αξιολογεί. Και το αξιολογεί ιδιαίτερα θετικά. Δεύτερον, όσον αφορά στις αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις, το fast track προστατεύει πλέον τους επενδυτές από οποιαδήποτε «εξω-συστημική» παρέμβαση της διοίκησης. Με απλά λόγια, δεν έχει λόγο πλέον ένας επενδυτής να υποκύψει σε οποιαδήποτε τυχόν απαίτηση οποιουδήποτε «προκειμένου να του προωθήσει το φάκελο». Η διαδικασία προώθησης της επένδυσής του, εφόσον είναι αξιόπιστη και φερέγγυα, προχωρά με αποκλειστικές προθεσμίες, στις οποίες το Δημόσιο οφείλει να αποκρίνεται. Άλλως τεκμαίρεται ότι εγκρίνει. Για αυτό το λόγο ίσως ο τίτλος fast track δεν απεικονίζει το μέγεθος της μεταρρύθμισης που συντελείται. Το Open Fast Track ίσως να ήταν ορθότερο. Τρίτος λόγος είναι η πλήρης δημοσιοποίηση όλων των διαδικασιών και όλων των στοιχείων. Oι στρατηγικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του fast track – και ιδίως όσες αποτελούν συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – θα εισάγονται στη Βουλή, η οποία θα ενημερώνεται ενδελεχώς για κάθε σημείο, για κάθε λέξη που αποτελεί συμβατική σχέση προκειμένου να αποφασίζει την κύρωσή τους ή μη.
7. Και ποια δημόσια υπηρεσία είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τέτοιες διαδικασίες;
Το fast track προβλέπει μία νέα διοικητική δομή με τη συνολική ευθύνη προσέλκυσης, εντοπισμού, έγκρισης, υλοποίησης και παρακολούθησης της προόδου υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα. Την επιμέρους ευθύνη της προσέλκυσης την υλοποιεί – εάν θέλετε – ο ίδιος ο νόμος του open fast track, με την βοήθεια του Υπουργού Επικρατείας. Το fast track δεν είναι απλά ένας ακόμα νόμος του Ελληνικού κράτους. Αποτελεί ένα επενδυτικό εργαλείο. Το κύριο και κρίσιμο επενδυτικό εργαλείο που θα διαθέτει η χώρα. Το fast track θα αξιολογηθεί από το σύνολο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Και αυτή η αξιολόγηση δεν αφορά ούτε πατριωτισμούς ούτε συναισθηματισμούς. Υποψήφιοι επενδυτές, είτε πρόκειται για κρατικούς επενδυτικούς οργανισμούς (sovereign funds) είτε για ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity/wealth funds) είτε για στρατηγικούς επενδυτές (strategic investors) πρόκειται να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του νέου νόμου. Και με βάση αυτή την αξιολόγηση να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας. Δυστυχώς, το στρατηγικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα δεν αρκεί από μόνο του να διασφαλίσει επενδύσεις. Αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη. Αυτήν την τελευταία τη βάζουμε στο τραπέζι, με το fast track και την αξιοπιστία της Κυβέρνησης, που το εισάγει και το εφαρμόζει. Την επιμέρους ευθύνη της έγκρισης αναλαμβάνει η νέα Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, στην οποία μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην έννοια της επένδυσης Υπουργοί. Αποτελεί ένα είδος Investment Authority της χώρας. Την ευθύνη της αξιολόγησης και υποστήριξης των διαδικασιών αναλαμβάνει το νέο αναδιοργανωμένο Invest in Greece. Αυτό το νομικό πρόσωπο επελέγη ως το πλέον κατάλληλο να αναβαθμιστεί και να αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας της «υπηρεσίας μιας στάσης» (one-stop-shop) για τις στρατηγικές επενδύσεις, με κλειστές προθεσμίες υλοποίησης. Τη συνολική εποπτεία λειτουργίας του συστήματος έχει ο Υπουργός Επικρατείας.
8. Και πώς θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο fast track στην πράξη? Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα; Δεν θα υπάρξουν επικαλύψεις με άλλα υπουργεία;
Μπορούμε να δώσουμε πολλά παραδείγματα. Θα αρκεστούμε σε δύο. Ένα παράδειγμα μίας αμιγώς ιδιωτικής επένδυσης και ένα παράδειγμα μίας ιδιωτικής επένδυσης στο πλαίσιο μιας συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να γίνει κατανοητή η διττή λειτουργία του νόμου.
Πρώτα να δούμε τον τρόπο λειτουργίας και από αυτόν μπορούμε εύκολά να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν επικαλύψεις με άλλο νόμο ή με άλλο υπουργείο.
Ας πάρουμε πρώτα το παράδειγμα ενός ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος επιθυμεί να κάνει μία επένδυση σε ένα ιδιωτικό χώρο. Κατ’ αρχήν το fast track μπαίνει σε λειτουργία μόνο εφόσον ο επενδυτής επιθυμεί την ένταξή του σε αυτό. Εάν δεν επιθυμεί, ο ιδιώτης επενδυτής θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπει το νομικό πλαίσιο που αφορά την κατηγορία της επένδυσης του. Εφόσον όμως επιθυμεί – και μπορεί με βάση τα κριτήρια υπαγωγής – να εντάξει το επενδυτικό του σχέδιο στο fast track, τότε προετοιμάζει ένα αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο τεκμηριώνει την τεχνική και χρηματοοικονομική αξιοπιστία της επένδυσης του, με βάση τις απαιτήσεις του νόμου, το οποίο και υποβάλλει, μαζί με το τέλος που προβλέπει ο νόμος, στο Invest in Greece. To Invest in Greece, εντός 15 ημερών αξιολογεί το σχέδιο και εισηγείται στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την υπαγωγή του στο fast track. Εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή, o επενδυτής καταβάλλει στο Invest in Greece τα προβλεπόμενα από το νόμο τέλη διαχείρισης και εγγυήσεις και το Invest in Greece λειτουργεί υποστηρικτικά στον επενδυτή ως one-stop-shop προκειμένου αυτός να λάβει τις απαραίτητες άδειες και να προχωρήσει στην υλοποίηση τα επένδυσής του. Τα βασικά εργαλεία του Invest in Greece στη διεκπεραίωση των διαδικασιών αποτελούν οι εξουσιοδοτήσεις και οι προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος. Εάν το επενδυτικό σχέδιο του επενδυτή δεν εγκριθεί, ο υποψήφιος επενδυτής «χάνει» το αρχικό τέλος που κατέβαλε στο Invest in Greece και εφόσον επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια του μέσω των υφισταμένων διαδικασιών του νομικού πλαισίου, εκτός fast track. [η μη καταβολή πίσω στον επενδυτή του αρχικού τέλους αποτελεί ένα οικονομικό φίλτρο αξιοπιστίας των υποβληθέντων επιχειρησιακών σχεδίων].
Δεύτερο παράδειγμα, μία επένδυση, η οποία πληροί τα κριτήρια του fast track και την οποία η Κυβέρνηση θεωρεί στρατηγικής σημασίας και επιθυμεί να εντάξει στο fast track. Ας θεωρήσουμε ένα μεγάλο τουριστικό ακίνητο στην αρμοδιότητα της ΕΤΑ του Υπουργείου Πολιτισμού (πχ Ακίνητο Αφάντου ή/και Τσαμπίκας στη Ρόδο, που έχουν ενδιαφερθεί και επενδυτές). Έως σήμερα, η μόνη διαθέσιμη διαδικασία στο Δημόσιο ήταν να αναθέσει στην ΕΤΑ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κάνει «επισκόπηση επενδυτικού ενδιαφέροντος» (market sounding), να προσλάβει μέσω διαγωνισμών μελετητές και συμβούλους να υποστηρίξουν το έργο της, να προβεί σε όλες τις ενέργειες ωρίμανσης της επένδυσης, να σχεδιάσει ένα δημόσιο διαγωνισμό, να προβεί στην υαλοποίηση του και να καταλήξει μέσω ενός διαγωνισμού που περιλάμβανε υποκειμενικές τεχνικές αξιολογήσεις μίας επιτροπής στελεχών της ΕΤΑ και εξωθεσμικών μελών σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο στην συντριπτική του πλειοψηφία προσβαλλόταν από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους στα δικαστήρια. Αποτέλεσμα μηδέν. Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης (εφόσον υπάρχει ολοκλήρωση) μίας τέτοιας διαδικασίας στο Δημόσιο έχει υπολογιστεί σε περίπου 2-2,5 χρόνια, την τελευταία δεκαπενταετία. Με το fast track το Δημόσιο έχει μία δεύτερη επιλογή. Ταχύτερη και πιο ξεκάθαρη. Εφόσον, ο Υπουργός Πολιτισμού [ή ο Υπουργός Επικρατείας] έτσι εισηγηθεί στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και αυτή το εγκρίνει, τότε το έργο που αφορά «την στρατηγική επένδυση για την ανάπτυξη της Αφάντου ή/και Τσαμπίκας, μέσω συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» εντάσσεται στο fast track. [σημειώνεται ότι και ο φορέας του δημοσίου που αποτελεί τον Κύριο του Έργου υποχρεούται στην καταβολή των τελών στα οποία υποχρεούται και ο ιδιώτης επενδυτής] Η ένταξη του αυτομάτως σηματοδοτεί τη διαδικασία προώθησης: διεθνής ανοικτός διαγωνισμός, στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, με βάση τη συμφερότερη από οικονομικής άποψης προσφορά και χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε ενδιάμεσης υποκειμενικής τεχνικής βαθμολόγησης από κάποια επιτροπή. Το Invest in Greece, έρχεται να συνεπικουρήσει τον Κύριο του Έργου και την όλη προσπάθεια με τις εξουσιοδοτήσεις και τα υποχρεώσεις που του παρέχει ο νόμος. Οι εξουσιοδοτήσεις αφορούν κυρίως την ευελιξία του Invest in Greece να προσλάβει συμβούλους, να δημιουργήσει άμεσα επιστημονικές ομάδες εργασίας στις οποίες μετέχουν στελέχη του Invest in Greece, στελέχη του Κύριου του Έργου, επιστήμονες και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες που μπορούν να προωθήσουν γρήγορα την υλοποίηση και οι υποχρεώσεις του αφορούν κυρίως τη δεσμευτικότητα των προθεσμιών υλοποίησης που ορίζει το fast track για κάθε στάδιο έως την πραγματοποίηση της επένδυσης. Το έργο του Invest in Greece δεν αφορά την υποκατάσταση του Κυρίου του Έργου. Δεν αφορά την ανάθεση έργων. Το Invest in Greece λειτουργεί ως οι «ειδικές δυνάμεις» της διοίκησης στην προώθηση στρατηγικών επενδύσεων. Το Invest in Greece δεν αναθέτει έργα. Διεκπεραιώνει ταχύτερα από τις υπόλοιπες μονάδες της διοίκησης διαδικασίες που αφορούν επενδύσεις. Και μπορεί να το κάνει γιατί του το επιτρέπει και του το επιβάλλει το fast track. Τo Invest in Greece αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τις σχετικές διαδικασίες έως την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου και με την ολοκλήρωσή τους, παραδίδει στον Κύριο του Έργου [ΕΤΑ στο συγκεκριμένο παράδειγμα] το αποτέλεσμα προκειμένου αυτός να αποφασίσει την οριστική ανάθεση. Εφόσον υπάρξει από τον Κύριο του Έργου ανάθεση, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κύρωση της σχετικής σύμβασης συνεργασίας δημοσίου/ιδιωτικού τομέα στη Βουλή.
Αυτοί είναι σχηματικά οι δύο βασικές λειτουργίες του fast track για μία αμιγώς ιδιωτική στρατηγική επένδυση και μία στρατηγική επένδυση που αποτελεί συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. [σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες σε προϋπολογισμό και σημασία αποτελούν οι δεύτερες]
Ας δούμε τώρα ένα αυτή η λειτουργία επικαλύπτει ή επικαλύπτεται από κάποιο άλλο πλαίσιο ή άλλο υπουργείο. Όχι. Το fast track δεν αποτελεί εργαλείο υποστήριξης της χρηματοδότησης μίας επένδυσης, ούτε παροχής επενδυτικών χρηματοοικονομικών κινήτρων. Το fast track δεν είναι ούτε ΕΣΠΑ ούτε Αναπτυξιακός Νόμος. Δεν δίνει λεφτά. Δίνει ένα σταθερό, διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό πλαίσιο κανόνων και διαδικασιών, το οποίο λειτουργεί ως εργαλείο αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας.
9. Και δεν υπάρχει επικάλυψη ένα ένας επενδυτής θέλει και επιχορήγηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο και να μπει στις γρήγορες διαδικασίες του fast track? Εκεί δεν υπάρχει επικάλυψη; Ποιος αποφασίζει τελικά; Ο Υπουργός Επικρατείας ή ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης;
Δεν υπάρχει καμία επικάλυψη. Τουναντίον υπάρχει χρονική αλληλουχία. Ξεκάθαρη, δε. Ας υποθέσουμε ότι ένας υποψήφιος επενδυτής έχει μία επένδυση που επιθυμεί να κάνει, δεν έχει διασφαλισμένη πλήρως τη χρηματοδότησή της και έχει υποβάλει το σχέδιο του στον Αναπτυξιακό Νόμο ζητώντας επιδότηση ή όποιο κίνητρο του προσφέρει εκείνο το εργαλείο. Ταυτόχρονα ο επενδυτής μας επιθυμεί να ενταχτεί στις διαδικασίες του fast track γιατί θέλει να «γλυτώσει» χρόνο και ταλαιπωρία. Η ένταξη στο fast track, όπως είπαμε, προβλέπει την υποβολή στο Invest in Greece ενός αναλυτικού επιχειρησιακού σχεδίου, στο οποίο μεταξύ άλλων ο επενδυτής περιγράφει και τεκμηριώνει τη χρηματοδοτική δυνατότητα του και τη δομή της χρηματοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης. Ταυτόχρονα με την υποβολή του σχεδίου του θα καταβάλει και το αντίστοιχο τέλος στο Invest in Greece. Ας υποθέσουμε τώρα, πρώτο σενάριο, ότι ο επενδυτής μας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των διαδικασιών του Αναπτυξιακού Νόμου και του έχει εγκριθεί η αιτούμενη από αυτόν κινητροδότηση. Ο επενδυτής μας έχει πλέον εγκεκριμένη χρηματοδοτική δομή, χωρίς αμφιβολίες σε σχέση με το εάν θα λάβει από τν Αναπτυξιακό Νόμο την επιδότηση που αιτήθηκε και εφόσον η επένδυσή του πληροί τα κριτήρια του fast track, μπορεί να αιτηθεί την υπαγωγή του σε αυτό. Χρονικά, οι δύο νόμοι πλαίσια και οι αντίστοιχες διαδικασίες δεν συμπτίπουν. Ας πάρουμε τώρα το δεύτερο σενάριο στο οποίο ο επενδυτής μας ενώ ακόμα δεν έχει λάβει τελική απόφαση από τον Αναπτυξιακό Νόμο για την έγκριση ή μη της επιδότησης που έχει αιτηθεί, παρόλα αυτά αιτείται στο Invest in Greece και την υπαγωγή του στο fast track. Πρώτον, το Invest in Greece θα δει ότι μέρος της χρηματοδότησης που προβλέπει ο επενδυτής είναι ακόμα υπό αξιολόγηση – άρα αμφίβολη – και δεύτερον ο επενδυτής μας έχει καταβάλει ανεπιστρεπτί ήδη στο Invest in Greece το αρχικό τέλος. Σε αυτό το σενάριο υπάρχουν δύο δυνατές εξελίξεις. Πρώτον, το Invest in Greece εισηγείται την μη υπαγωγή – λόγω μη διασφαλισμένης χρηματοδότησης – και ο επενδυτής μας μόλις έχασε το τέλος που έχει καταβάλλει. Δεύτερη εξέλιξη – και δυσμενέστερη για τον επενδυτή – το Invest in Greece εισηγείται θετικά και η Διυπουργική Επιτροπή εγκρίνει. Τότε ο επενδυτής πρέπει να καταβάλει το τέλος διαχείρισης και τις εγγυητικές επιστολές, τα οποία θα χάσει εφόσον δεν μπορέσει να υλοποιήσει την επένδυσή του σύμφωνα με το επιχειρησιακό του σχέδιο. Συνεπώς, όποιος επενδυτής επιθυμεί να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο προκειμένου να διασφαλίσει τμήμα της χρηματοδότησής τους και ταυτόχρονα να ενταχθεί στο fast track πρώτα θα κάνει τον κύκλο του Αναπτυξιακού και μόλις είτε έχει έγκριση ή διασφαλίσει με δικά του κεφάλαια το σύνολο της χρηματοδότησης της επένδυσής του θα προσέλθει εφόσον επιθυμεί στο fast track.
10. Άρα τελικά τί είναι το fast track;
To fast track είναι η απάντηση της Κυβέρνησης σε αυτό που όλοι έχουμε κατά καιρούς και συχνά ακούσει “cost of doing business in Greece”. Αυτό το κόστος είναι για την επενδυτική κοινότητα όχι μονό υπαρκτό αλλά και μετρήσιμο και ακριβά κοστολογημένο. Και αυτή η κοστολόγηση είτε αποτρέπει εξ αρχής σοβαρούς επενδυτές να ασχοληθούν με την Ελλάδα, είτε απωθεί επενδυτές που αποφάσισαν να ασχοληθούν και ταλαιπωρήθηκαν στις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας.

ΠΗΓΗ: espa.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...