Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τα… ανέκδοτα που μας είπε ο κ. Παπανδρέου



Είπε πολλές ειδήσεις ο πρωθυπουργός αλλά είπε και πολλά… ανέκδοτα. Όμως, αυτό που διέκριναν όλοι είναι ότι ήταν προβληματισμένος, ακόμη κι όταν θέλησε να παρουσιάσει τη συμφωνία για το μέλλον. Φαίνεται, ότι είναι ανακούφιση να έχει αποφευχθεί το ναυάγιο της Συνόδου, αλλά είναι και φόβος για το τι περιμένει τους Έλληνες τα επόμενα χρόνια. Και ο κ. Παπανδρέου καλείται να διαχειριστεί –για όσον πολιτικό χρόνο του μένει- την κοινωνική οργή που έρχεται λόγω των επώδυνων μέτρων.
Κατ΄ αρχάς να πάμε στις ειδήσεις. Αποκάλυψε ως προς τη συμφωνία ότι
-Διπλασιάζεται στα 40 χρόνια ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής του χρέους
-Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης πέφτει κάτω από 5%.
- Δίνεται η δυνατότητα επαναγοράς δημόσιου χρέους από τον EFSF.
- Με την ανταλλαγή ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας που φέρουν την εγγύηση του EFSF, μειώνεται κατά 26 δισ. το χρέος της Ελλάδας.
-Διασφαλίζεται η παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
- Έως το 2016, ελαφραίνει κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Αυτά για τη συμφωνία. Τα ανέκδοτα τώρα:
Όταν ρωτήθηκε αν θα έχουμε κι άλλο Μεσοπρόθεσμο έκανε πως δεν κατάλαβε. Μίλησε για την αλλαγή της Ελλάδας, για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν κι άλλα πολλά. Πάντως, για νέα μέτρα δεν είπε. Όχι γιατί δεν υπάρξουν αλλά γιατί αντιθέτως θα υπάρξουν.
Όταν τον ρώτησαν τι σημαίνει η συμμετοχή ιδιωτών επανέλαβε ότι δίνουν πάνω από 120 δις, ότι είναι εθελοντική η συμμετοχή (προφανώς γιατί αν ήταν υποχρεωτική θα είχαμε πιστωτικό γεγονός) και… άκουσον άκουσον, μας τα δίνουν διότιεμπιστεύονται την ελληνική οικονομία. Είναι δηλαδή τόσο καλή η οικονομία της χώρας και είναι τόσο σίγουροι ότι θα πάνε όλα καλά στο μέλλον που μας δίνουν τα ωραία τους λεφτά επειδή είμαστε φερέγγυοι.
Μίλησε για το τέλος μιας διαπραγμάτευσης, αλλά αυτό είναι ψέμα. Κάθε τρεις μήνες θα διαπραγματευόμαστε για τις δόσεις και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση.
«Διαπραγματευθήκαμε σκληρά, βάσει σχεδίου, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας» τόνισε.
Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας,

Θα πρέπει να έχυσαν πολύ ιδρώτα στην διαπραγμάτευση. Μας δουλεύουν τελείως αφού η ελληνική κυβέρνηση ήταν παντελώς απούσα από τις διαβουλεύσεις. Η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και ο Τρισέ έκλεισαν τη συμφωνία και απλά μας την ανακοίνωσαν. Μην τρελαθούμε τελείως.
Ξεκαθάρισε ότι τίποτε από όλα όσα έγιναν σήμερα δεν πρόκειται να πετύχουν, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει και δεν φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές.
«Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά. Πώς εννοεί τον διάλογο ο πρωθυπουργός; Με Μεσοπρόθεσμα που ψηφίζονται με το πιστόλι στον κρόταφο των βουλευτών που δεν έχουν ενημερωθεί;
Σε ερώτηση για το αν η συμμετοχή των ιδιωτών θα προκαλέσει αυτό που αποκαλείται «επιλεκτική χρεοκοπία», ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική. Πάντως, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δευτερεύον ζήτημα το πώς θα αξιολογηθεί από τους Οίκους η συμμετοχή ιδιωτών (αν θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία) δεδομένου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έλαβε όλες τις εγγυήσεις για συνέχιση της ρευστότητας.

Ουσιαστικά επιβεβαίωσε το γεγονός της επιλεκτικής χρεοκοπίας, το πιστωτικό γεγονός άσχετα πως θα αντιδράσουν οι οίκοι. Αυτό θα φανεί στην πορεία.
Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο ωριμάζει πλέον το αίτημα για ευρω-ομόλογο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είμαστε κοντά», αφού οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις συνεχίζονται. Τα ίδια έλεγε και πριν ένα χρόνο όταν υποσχόταν να μαζέψει 1 εκατ. υπογραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...