Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Η Ελληνική γραμματική στο… απόσπασμα

Του Σαράντου Καργάκου


Με τη νέα αγραμμάτιστη γραμματική της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, που έθεσε σε κυκλοφορία το υπουργείο πνευματικής ημιπληγίας, η Ελληνική γλώσσα οδηγείται στο απόσπασμα.


Όπως συχνά έχουμε γράψει, η Γραμματική είναι η γεωμετρία του λόγου. Γεωμετρώντας τον λόγο, γεωμετρεί και η σκέψη. Δημιουργεί σύνθετο λόγο και στοχασμό.


Με το νέο «εγχειρίδιο» γραμματικής (εγχειρίδιο κατά του παιδικού μυαλού) απογεωμετρείται ο λόγος, αποσυντίθεται ο στοχασμός.


Δεν πρόκειται για ένα κακό βιβλίο. Πρόκειται για μία κακή πράξη.


Δεν είναι βιβλίο για ελληνόπουλα, αλλά ούτε και για παιδιά αλλογενών. Είναι κατώτερο και των παλαιών μεθόδων εκμαθήσεως ξένων γλωσσών. Τα εικονογραφικά ψιμύθια απλώς δίνουν στο βιβλίο μία εικόνα «κλόουν». Αλλά, μία «κλοουνίστικη» γραμματική κλονίζει εκ βάθρων το οικοδόμημα της Ελληνικής. Όπως θα έλεγε ο Κάτων, “hoc censeo”: Το βιβλίο πρέπει πάραυτα να αποσυρθεί.


Την ευθύνη της αποσύρσεως χρεώνουμε ευθέως στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ας μην βάψει τα χέρια του στο αίμα της σφαγιαζόμενης ελληνικής. Διαπράττεται crimen majiestatis, έγκλημα εκ προθέσεως.


Προειδοποιούμε για ύστατη φορά: Εδώ και χρόνια η Ελληνική γλώσσα παραπαίει. Η συντακτική της δομής έχει δυναμιτισθεί, ο λεκτικός της πλούτος έχει στεγνώσει. Και με την τωρινή γραμματική θα παραπατάει σαν τον Ορέστη Μακρή στον «Μεθύστακα».


Λυπάμαι για την θλιβερή μου διαπίστωση, που όμως είναι αλήθεια αδιαμφισβήτητη: Η μοναδική πρόοδος που σημειώθηκε μετά την μεταπολίτευση, είναι στο πεδίο της οπισθοδρόμησης.
Ο πραγματικός μας εχθρός υπήρξε η ανικανότητά μας. Και τη μεγαλύτερη ανικανότητα την δείξαμε στην διαχείριση του πνευματικού μας θησαυρού.


Η κολόβωση της γλώσσας θα φέρει σταδιακά και την κολόβωση της Ελλάδας.
Θα ήταν πράξη εθνικής προσφοράς να κλείσει το υπουργείο κακοπαιδείας. Επί δεκαετίες είναι πρόξενος συμφοράς. Ό,τι έχει αποδοθεί –ενδεχομένως ψευδώς- στον Κίσινγκερ, υπήρξε η κατευθυντήρια γραμμή του εγκληματικού αυτού μηχανισμού, που –υποτίθεται- διακονεί παιδεία Ελληνική!
Πηγή εφημ. "Παρόν"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...