Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Πως τα ταμεία «έφαγαν» το 70% από τα κονδύλια της χρονιάς


20120721-155820.jpgΞεπέρασε τελικά και το 1,5 δισ. ευρώ η απόκλιση σε σχέση με τους στόχους, την οποία καταγράφουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο α΄ εξάμηνο του 2012.
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το υπουργείο Οικονομικών, εισπράχτηκαν 909 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από φόρο εισοδήματος, κυρίως λόγω των συνεχόμενων παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα.
Συνολικά στο εξάμηνο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 23,11 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου των 24,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Καταγράφεται δηλαδή υστέρηση της τάξης των 1,56 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έλλειμμα της τάξης των 434 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφουν και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ που ωφελείται στην πτώση του τζίρους και την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων
Στο μέτωπο των δαπανών καταγράφεται μεγάλη συγκράτηση, καθώς το δημόσιο πλήρωσε 4 δισεκατομμύρια λιγότερα από το προγραμματισμένο: συνολικά δαπάνησε 35,66 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 39,632 δισεκατομμύρια
Για να επιτύχει αυτό όμως, το υπουργείο «κατακρεούργησε» τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,6 δισεκατομμύρια ενώ «πάγωσε» και όλες τις άλλες πληρωμές, πλην μισθών και συντάξεων, κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εντούτοις τα ασφαλιστικά ταμεία αντλούν διαρκώς και περισσότερες επιχορηγήσεις για να πληρώνουν συντάξεις, κοντεύοντας να εξαντλήσουν το ετήσιο κονδύλι τους από τα μέσα του έτους:
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2012 εκταμιεύτηκε:
-το 71,4% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΟΓΑ
-το 69,7% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς το ΙΚΑ
-το 68,7% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ
-το 60,4% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς το ΝΑΤ
-το 53,3% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΟΑΕΕ
-το 67,5% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ
-το 56,1% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΟΑΕΔ.
Με αυτά τα δεδομένα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού συγκρατήθηκε σε επίπεδα κατά περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο (12,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί για 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ).
Εξαιρουμένων των δαπανών τόκων, το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι μεν αρνητικό, αλλά το πρωτογενές έλλειμμα, συγκρατήθηκε στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...