Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Βροντοφώναξαν τον Εθνικό Ύμνο στην Θεσσαλονίκη

Ίσως η πιο αυθεντική πατριωτική γιορτή που έγινε στην Θεσσαλονίκη, παρά τις πολιτικές αντιρρήσεις που είχαν ακουστεί. 
Αναπαράσταση απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες λαού και στρατού έψαλαν με αλλεπάλληλες επάρσεις σημαιών μαζί τον Εθνικό Ύμνο στο Λευκό Πύργο και στο διοικητήριο που υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης για την απελευθέρωση της «νύμφης του Θερμαϊκού». 

Στα βήματα των ελευθερωτών βάδισαν εκατοντάδες στρατιωτικοί, ιππείς και εθελοντές κομπάρσοι, οι οποίοι ντυμένοι με στολές ευζώνων και φουστανελοφόρων, μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και την «απελευθέρωσαν», όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από εκατό χρόνια, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη.

Η αναπαράσταση απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωί στη δυτική είσοδο της πόλης και τα τμήματα των ευζώνων και των ιππέων ακολούθησαν την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκαναν τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα, την 26η Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου. Από την πλατεία Ελευθερίας έφθασαν στο Διοικητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας, από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Θόδωρο Καράογλου.

Το κτίριο του Διοικητηρίου ήταν ο χώρος όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τον Τούρκο αρχιστράτηγο, Ταχσίν πασά.

Τα «απελευθερωτικά» στρατιωτικά αγήματα πέρασαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας στον εξώστη του ναού, όπως είχε γίνει και στις 27 Οκτωβρίου του 1912, από τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, Ίωνα Δραγούμη και Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.


Κάτι ανάλογο έγινε αργότερα και στο κτίριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, όπου στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο, στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ενώ οι εκδηλώσεις για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης ολοκληρώθηκαν στο Λευκό Πύργο.


Τα λόγια περισσεύουν.

Βίντεο 1: Η Σημαία του 1912 στον Λευκό Πύργο 
- Εθνικός Ύμνος

 
Βίντεο 2:

 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ και Πυγμή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...