Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΓΑΙΑ ΘΕΑ! * ΟΡΦΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΓΑΙΑΣ*

Ορφικός Yμνος Γαίας


Ώ θεά Γαία, συ ή μητέρα των μακαρίων θεών και των θνητών ανθρώπων, πού
τρέφεις τα πάντα και δίδεις τα πάντα, πού φέρεις είς πέρας την ωρίμασιν των καρπών και τα πάντα θανατώνεις, πού βοηθείς την αύξησιν (των καρπών) καί παράγεις καρπούς και είσαι γεμάτη από ωραίες εποχές είσαι ο θρόνος του αθανάτου κόσμου, ώ κόρη πολυποίκιλε, πού κυοφορείς πολύμορφον καρπόν με τα επιλόχια κοιλοπονήματα ώ αθάνατη, πολυσέβαστη με τα βαθειά στέρνα, με την ευτυχισμένη μοίρα πού χαίρεσαι στις γλυκόπνοες χλόες, εσύ ή θεά με τα πολλά άνθη χαίρεσαι με τις βροχές, καί γύρω από σε περιστρέφεται ένας πολυποίκιλτος κόσμος από αστέρια, (που κινείται) από την διαρκώς ρέουσαν φύσιν καί από δυνατά ρεύματα. Αλλά συ ή μακαρία θεά, είθε να αύξησης τους καρπούς, πού μας δίδουν πολλήν εύχαρίστησιν καί να έχης ευμενή καρδιά μαζί με ευτυσμένες εποχές.


Αρχαίο κείμενο
Γαῖα θεά, μῆτερ μακάρων θνητῶν τ᾽ ἀνθρώπων, παντρόφε, πανδώτειρα, τελεσφόρε, παντολέτειρα, αὐξιθαλής, φερέκαρπε, καλαῖς ὥραισι βρύουσα, ἕδρανον ἀθανάτου κόσμου, πολυποίκιλε κούρη, ἣ λοχίαις ὠδῖσι κύεις καρπὸν πολυειδῆ, ἀιδία, πολύσεπτε, βαθύστερν᾽, ὀλβιόμοιρε, ἡδυπνόοις χαίρουσα χλόαις πολυανθέσι δαῖμον, ὀμβροχαρής, περὶ ἣν κόσμος πολυδαίδαλος ἄστρων εἱλεῖται φύσει ἀενάωι καὶ ῥεύμασι δεινοῖς. ἀλλά, μάκαιρα θεά, καρποὺς αὔξοις πολυγηθεῖς εὐμενὲς ἦτορ ἔχουσα, † σὺν ὀλβίοισιν † ἐν ὥραις.

Σημείωση: Η ενορχήστρωση του Ύμνου είναι κομμάτι από την ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ, έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου

6 σχόλια :

  1. Όποτε ακούω ειδικά αυτόν τον Ύμνο, δακρύζω από την συγκίνηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς να μην συγκινηθεί κανείς ακούγοντας ένα τόσο μελωδικό και τόσο οικείο στην Ελληνική Ψυχή ύμνο!!
    Καλημέρα αγαπητή μου Ιφιγένεια!!
    Καλημέρα και σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι με συγκίνηση θα ακροασθούν αυτόν τον ύμνο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπητέ μου Μεγιστία!
      Εσύ ξέρεις πόσο με συγκινεί...
      Χρόνια Πολλά στην Μητέρα μας την Γαία που με τόση αγάπη μας φροντίζει και πάντα μεριμνά να νιώθουμε ασφαλείς στην αγκαλιά της και τίποτα να μην μας λείπει!

      Διαγραφή
  3. Στο βίντεο βλέπουμε εικόνες του υψηλότερου καταρράχτη της γης τον Salto Angel στην Βενεζουέλα, την δεύτερη Πατρίδα μου, που με γέννησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χίλια περίπου μέτρα στήλης λευκοπόρφυρου νερού, το οποίον φθάνει στην βάση του, υπό μορφήν νέφους, συνθέτουν μία από τις πιο όμορφες φυσικές εικόνες της Μητέρας Γαίας, την εικόνα του καταρράκτης του Άνχελ της γενέτειράς σου χώρας αγαπητή Ιφιγένεια!!
      Η Μητέρα Γαία, μας δείχνει με τον τρόπο της την έννοια του κάλλους!!...

      Διαγραφή
    2. Αυτό το λευκοπόρφυρο χρώμα οφείλεται στα ρινίσματα σιδήρου που υπάρχουν στα πετρώματα της περιοχής και κατά τόπους στο Canaima, που όπως γνωρίζεις είναι γεμάτο καταρράχτες, το νερό έχει αυτό το χρώμα που τόσο παραστατικά περιγράφεις!

      Ναι! με την ομορφιά της η Μητέρα Γαία, μας δείχνει την έννοια του κάλλους και σε αυτήν την χώρα η ομορφιά της ξεπερνά την φαντασία!
      Παρόλο που είναι τροπικό το κλήμα της, ανά πάσα στιγμή μπορείς να βρεθείς σε διαφορετικές περιοχές με εντελώς διαφορετικό κλήμα! να δεις την άγρια άλλα και γαλήνια ταυτόχρονα, ομορφιά της ερήμου από τη μία, σαβάνες, τροπικά δάση, εξωτικές παραλίες και από την άλλη, μέσα σε λίγες ώρες να χαρείς το χιονισμένο τοπίο του Pico Aguila, την Κορυφή του Αετού δηλαδή! Και σε κάποια άλλη περιοχή ξαφνικά να δεις ένα σμήνος από ρος ή κατακόκκινα ή μπλε ηλεκτρίκ πουλιά, να χάνονται στον ορίζοντα και να αλλάζουν χρώμα τον ουρανό, και μαγεμένος σαν σε όνειρο να διαπιστώσεις ότι η ζωή έχει πιο πολύ ομορφιά και φαντασία απ' όση υπάρχει στα όνειρα μας...!!!

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...