Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

«Η Ελλάδα μου» μέσα από τις καλύτερες εικόνες του Doogle

Tο Doodle 4 Google, διοργάνωσε ένα διαγωνισμό καλώντας όλους τους μαθητές των ελληνικών σχολείων να χρησιμοποιήσουν την δημιουργικότητά τους και να επανασχεδιάσουν το λογότυπό της Google. Απολαύστε τις συναρπαστικές δημιουργίες των παιδιών όπως βλέπουν την Ελλάδα τα μάτια της ψυχής τους!
Οι επιστήμες, η πολιτική, η φιλοσοφία, οι τέχνες, το θέατρο και η αρχιτεκτονική ξεκίνησαν ως όραμα και υλοποιήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα.
Μεγάλες και πασίγνωστες μορφές στους παραπάνω τομείς είναι π.χ. ο Μ. Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης, ο Περικλής, τους οποίους έχω ζωγραφίσει. Το σχέδιο μου είναι εμπνευσμένο από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που με τις αξίες και τις ιδέες του φώτισε την ανθρωπότητα και έθεσε τα θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού.
Ο Ηνίοχος των Δελφών συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης. Πρόκειται για έναν άντρα που στέκεται αγέρωχος κρατώντας τα ηνία ενός άρματος. Στο κεφάλι φοράει την ταινία της νίκης. Εκφράζει την δύναμη, τη σιγουριά του νικητή. Στο χέρι του Ηνίοχου τα ηνία κυματίζοντας σχηματίζουν το λογότυπο της google.
Αφορμή για να σχεδιάσω το λογότυπο της google αποτέλεσε η αρχαία Ελλάδα. Συγκεκριμένα επέλεξα τη λύρα καθώς είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο γνωστό για τη χρήση του από την κλασική αρχαιότητα μέχρι και σύγχρονη εποχή. Στη συνέχει χρησιμοποίησα τον ήλιο της Βεργίνας γιατί χρησιμοποιείτε στην Ελλάδα ως σύμβολο της Μακεδονίας. Ακόμα επέλεξα το δίσκο της Φαιστού γιατί είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την ομώνυμη πόλη και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού όσα αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα. Η ελιά ενέπνευσε για τους αρχαίους Έλληνες, ήταν σύμβολο των Ολυμπιακών ιδεωδών, της ειρήνης, της σοφίας, και της νίκης. Χρησιμοποίησα τον κίονα γιατί είναι βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους σε διάφορους ρυθμούς. Τέλος, τον Μέανδρο γιατί είναι αρχαιότερο ελληνικό σύμβολο της νίκης, της ενότητας, του ονείρου και της αιώνιας ζωής αλλά και της αέναης πορείας μας στον κόσμο.
Επέλεξα ως θεματικό κέντρο την Αρχαία Ελλάδα που με τον χαρακτήρα της αποπνέει λιτότητα μα συνάμα ομορφιά, χάρη και δέος. Το G το σχεδίασα με έναν κίανο, κοντινότερο στον Ιωνικό ρυθμό και ο οποίος συνεχίζεται σαν κτίριο που σβήνει στη μέση για να είναι πιο διακριτικό το γράμμα. Ενώ για μεγαλύτερη διακριτικότητα σχεδίασα κάποια ακόμα θεμέλια. Για το O χρησιμοποίησα ένα μέρος κίονα σε κάτοψη, καθώς και ένα στεφάνι από ελιά, το οποίο είχε προσφερθεί ως δώρο στους θνητούς από την θεά Αθηνά και αποτελεί έπαθλο τιμής των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το g το μικρό σχεδίασα μια ασπίδα και ένα δόρυ για να δείξω τις μάχες που έχουν δοθεί από το παρελθόν μέχρι και σήμερα για την πατρίδα μας. Το l το συμβόλισα με το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης ένα δημιούργημα που αποπνέει δέος, ιερότητα και δόξα στον ελληνικό λαό. Τέλος η τρίαινα για το e, για να δείξω την θάλασσα που δεν αποτελεί απλώς εθνικό στοιχείο του πολιτισμού μας αλλά και ατέρμονη αγάπη μου. Χρώματα επέλεξα να μην βάλω γιατί παραμένει απλό και έβαλα σε ελάχιστα πράγματα συμβολικά.
Τη χώρα μου τη χαρακτηρίζει μια ποικιλομορφία όμορφη και γόνιμων αντιθέσεων (βουνό - θάλασσα). Η αντίθεση των κοσμοθεωριών του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού γεφυρώνεται μέσα από την Ελληνική παράδοση. Μνημεία αρχαία και Χριστιανικά στολίζουν κάθε γωνιά της πατρίδας μου (Μετέωρα και κίονας). Τα ιδεώδη και τα μηνύματα που πηγάζουν από τον τόπο μου φωτίζουν σαν πνευματικός ήλιος την ανθρωπότητα και ρέουν προς τον κόσμο όπως κυλάνε τα καθαρά νερά από τα βουνά στις θάλασσες (ήλιος, ποτάμι, θάλασσα).
Στη γη της Ελλάδας, μια γη θεών, η προφητεία του Λαοκόοντα συνηγορεί για την ευφυΐα της ελληνικής φυλής και προοιωνίζει την μακραίωνη ιστορία της. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μεγαλύτερος στρατηλάτης της αρχαιότητας αλλά και όλων των εποχών κάνει την αρχή σε αυτή τη μεγαλειώδη ιστορία. Αποκορύφωμα του ύψιστου πνευματικού μεγαλείου της Ελλάδας, η ξεχωριστή, ανθρωπιστική τέχνη της, με αντικείμενα της καθημερινής χρήσης, όπως είναι ένας κύλικας, που απεικονίζει την παράδοση μαθημάτων στην αρχαία Αθήνα...και το ιδανικό του κλασσικού ιδεώδους, εκείνο το 'μέτρον άριστον΄καθώς σμιλεύεται άψογα στην αρχιτεκτονική δημιουργία φιγούρα της Καρυάτιδας. Το όνομα της Ελλάδας μας ξεδιπλώνεται ανάερα στο τέλος του λογοτύπου της Google
Ελλάδα, το βασίλειο του ήλιου, η απέραντη αυτοκρατορία του γαλάζιου. Πίσω από κάθε μνημείο κρύβεται πολιτισμός. Μια περιπλάνηση στα αρώματα που αποπνέει η Μεσόγειος. Οι γεύσεις που χρόνια πριν έταξαν η θεά της σοφίας και ο προστάτης των αγρών. Μια φλόγα που καίει αιώνια και από μέσα της αναδύει η τέχνη.

Το doodle μου περιπλέκει την Ελληνική Μυθολογία (αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου Ουροβόρος Όφις). Στο κέντρο ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και το Ιωνικό κιονόκρανο ενώνουν το μυθολογικό κομμάτι με τον υλικό κόσμο. Ο κάβος με την άγκυρα υποδηλώνουν τη ναυτιλία και η ελιά την πηγή της ζωής. Πλαισιωμένα από θάλασσα και φως.


Ο ουρανός καθαρός, ο ήλιος να ζεσταίνει τη θάλασσα με ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα να πέφτει πάνω στο θαλασσινό νερό, έχει μικρά κομμάτια, το πέτρινο google είναι μισό στη θάλασσα και το άλλο στην αμμουδιά με έναν όμορφο αστερία που τονίζει το καλοκαίρι και μια σημαία της Ελλάδας ζωγραφισμένη σε ένα βότσαλο. Τα κοχύλια πάνω στην αμμουδιά σαν ένα όμορφο παραμύθι.


Στον σύνδεσμο που παραθέτουμε μπορείτε να δείτε όλες τις δημιουργίες των παιδιών οι οποίες είναι πραγματικά αξιόλογες και αξιοθαύμαστες. Στις ψυχές αυτών των μαθητών είναι εμφανής η αγάπη αλλά και η επιρροή της Ελλάδος ως κοιτίδα του πολιτισμού η οποία διαχέεται άφθονα σε κάθε λογότυπο, των συμβόλων και των μοναδικών χαρακτηριστικών του τόπου μας που τον κάνουν μοναδικό σε όλο τον κόσμο.  http://www.google.gr/doodle4google/vote.html#d=d4-2
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...