Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

«Παιχνίδια εξουσίας» μέσω λαθρομεταναστών

Πολιτικά παιχνίδια που στηρίζονται σε ιδεοληψίες και ματαιοδοξία, σπιλώνουν υπολήψεις κρατικών οργάνων και οδηγούν σε παραιτήσεις έντιμων αστυνομικών, επειδή οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί δεν έχουν το θάρρος να στηρίξουν δημόσια τον πολιτικό τους "ριζοσπαστισμό.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Ως η κορυφή του παγόβουνου μπορεί να χαρακτηριστεί η υπόθεση με τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών και την εντολή που εκδόθηκε και η οποία αφορούσε την μαζική απελευθέρωση των διαμενόντων σε αυτά.

Οι εξελίξεις και τα δημοσιεύματα του Τύπου, συντείνουν πλέον σε μία υφέρπουσα σύγκρουση εντός της κυβέρνησης και σε μία προσπάθεια επιβολής της "αριστερής πτέρυγας" του ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές αποφάσεις.
Έτσι, η εμμονική Χριστοδουλοπούλου «φέρεται να καίει» τον Πανούση, επειδή προφανώς θέλει να εργαστεί απρόσκοπτα προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των ιδεοληπτικών – εμμονικών της θέσεων σχετικά με τους λαθρομετανάστες και την Ελλάδα, αδιαφορώντας –προφανέστατα- για την δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της χώρας, αλλά και για ένα πλήθος άλλων επακόλουθων που θα αλλάξουν την Ελλάδα, προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά που θα συνάδουν κατά πολύ με εκείνα του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και άλλων ισλαμικών κρατών.

Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται στην σύνταξη ενός εγγράφου, το οποίο συνυπέγραψαν Πανούσης και Χριστοδουλοπούλου και το οποίο είχε ημερομηνία σύνταξης την 17/2/2015.

Το πρώτο κοινής συναίνεσης έγγραφο

Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα (οι δύο θάνατοι κρατούμενων μεταναστών στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, από παθολογικά αίτια και λόγω αυτοκτονίας) υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης παρέμβασης και αλλαγής στο καθεστώς της αδιάκριτης και πολύμηνης κράτησης μεταναστών και προσφύγων υπό συνθήκες, που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες, στα Κέντρα Κράτησης της χώρας, πολλοί δε εξ αυτών, παρά την παρέλευση, του ανώτατου ορίου των δεκαοκτώ μηνών κράτησής τους.
Η επ’ αόριστον διοικητική κράτηση και η στέρηση της ελευθερίας χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς ή ειδικής προστασίας και μέριμνας (αιτούντες άσυλο, οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυοι, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες), η κράτησή τους κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επί πολλά έτη προβληματική λειτουργία του συστήματος ασύλου, η απουσία μηχανισμού προστασίας και δομών πρώτης υποδοχής προσφύγων στα σύνορα, ευτελίζουν τους θεσμούς και διασύρουν τη χώρα διεθνώς και προσβάλλουν κατάφωρα κάθε έννοια κράτους δικαίου.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων και η δρομολόγηση διαδικασιών για την άμεση άρση της στέρησης της ελευθερίας ανθρώπων και την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς και για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας εφεξής και την επιβολή της διοικητικής κράτησης, ως εξαίρεσης και για διάστημα και υπό συνθήκες που δεν θα την παραβιάζουν.
Σε αυτό το πλαίσιο –και με αίσθηση του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος– δρομολογούνται διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ορθή εφαρμογή, κατ’ αρχήν του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και συγκεκριμένα του Ν.3907/2011, που ρυθμίζει τη διοικητική μεταχείριση των αλλοδαπών που υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής, καθώς και της νομοθεσίας για την υποδοχή των αιτουμένων διεθνή προστασία και τη διασφάλιση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων τους ( Π.Δ. 220/2007, Π.Δ. 113/2013).
Οι ως άνω διαδικασίες με απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Πανούση και κας Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου περιλαμβάνουν:
α) την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε δεκτή η υπ’ αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και την άμεση απόλυση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών.
β) την άμεση απόλυση των ευάλωτων περιπτώσεων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.
γ) την απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις όπου η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011.
δ) την εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις πρόνοιες του άρθρου του Ν.3907/2011 και τις σχετικές αποφάσεις του Ε.Δ.Δ.Α., υπάρχει επιπλέον άμεση ανάγκη ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και βέβαια η λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα έχουμε αρωγό την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο, δε, των θεσμικών οργάνων της θα διεκδικήσουμε τον επιμερισμό των ευθυνών με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.
Τέλος, το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, ως εκ της θέσης του και των ιδιομορφιών του (αστυνομικές εγκαταστάσεις), δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή.
Προετοιμάζουμε λοιπόν, λόγω και της ιστορίας που το συνοδεύει, εμβληματικά το κλείσιμο της δομής εκκενώνοντας σταδιακά τους χώρους.
Ενδιαμέσως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα (υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, ρουχισμός, διατροφή κ.λπ.) ώστε να μην αισθάνονται οι κρατούμενοι, όσο παραμένουν υπό κράτηση, ότι η Πολιτεία μόνο λόγια λέει.
Εγγυώμεθα ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο μικρότερο δυνατό διάστημα κι ότι η τήρηση της νομιμότητας και της ασφάλειας όλων θα είναι πρωταρχικό μας μέλημα.








Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αποκαλύπτεται, όμως, νεότερη παρέμβαση της κυρίας Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου. Έτσι συντάχθηκε νέο έγγραφο (δημοσιεύεται παρακάτω) και απεστάλη (με ημερομηνία σύνταξης την 4/3/2015) ως διαταγή άμεσης εκκένωσης όλων των κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου και μετά από συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Μετανάστευσης, του Αρχηγείου και της Υπηρεσίας Ασύλου με σκοπό την εξειδίκευση όσων είχαν εξαγγελθεί την προηγούμενη ημέρα από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τη διαχείριση των κρατούμενων αλλοδαπών, εστάλη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετική διαταγή.

Στις 3-3-15, αναφέρει το έγγραφο, από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων κατόπιν επικοινωνίας/ παρέμβασης συμβούλου της αναπληρώτριας υπουργού μετανάστευσης "με σκοπό την υλοποίηση/ εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του υπουργείου μετανάστευσης, απεστάλη η νεότερη διευκρινιστική διαταγή".

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, τόνισε ότι «εμείς πήραμε στα χέρια μας μια διαταγή που άλλαζε κάπως τη διαχείριση των μεταναστών. Αυτό που μεταφέραμε στον κ. Πανούση προ ημερών είναι ότι αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη ροή μεταναστών και αν τους απελευθερώνουμε αμέσως, θα δημιουργηθούν έντονα μεταναστευτικά κύματα στη χώρα μας. Αυτό είναι μια ανησυχία και δεν νομίζω ότι είναι προβοκάτσια».

«Πρέπει τώρα να γίνει μια αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της κυρίας Χριστοδουλοπούλου και μετά θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και θα τοποθετηθούμε σε όλα αυτά τα ζητήματα. Αυτό μας είπε ο κ. Πανούσης και αυτό σεβαστήκαμε και δεν βγαίναμε να τοποθετηθούμε σε όλα αυτά τα ζητήματα, διότι ηθικά πρέπει να μιλήσουμε πρώτα με τον κ. υπουργό γι’ αυτά» συμπλήρωσε.

Το δεύτερο έγγραφο, με «διευκρινήσεις» της κυρίας Χριστοδουλοπούλου


Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...