Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Έκλειψη ηλίου... έκλειψη παιδείας

Η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης σε μία περιοχή είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο και συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια. Όπως υπολογίζεται,  ένας άνθρωπος έχει μία πιθανότητα στις 25.000 να παρατηρήσει μία ολική ηλιακή έκλειψη, ενώ η πιθανότητα του ιδίου να σκοτωθεί από την πτώση ενός αστεροειδούς είναι μία στις 20.000.
  Θυμάμαι ….στα 17 μου, σε μια ολική Ηλιακή έκλειψη, ο τότε Υπουργός Παιδείας είχε βγάλει μια εγκύκλιο που επέβαλε στους καθηγητές μας να μας «μαντρώσουν» για να μη δούμε την έκλειψη προκειμένου να μη χαλάσουμε τα μάτια μας. Έτσι και έγινε, όμως…Η τρελοπαρέα μας, εραστές του ουρανού και των άστρων…είχε αντίθετη άποψη….Αποφασίσαμε να κάνουμε μια επιστημονική κοπάνα. Από την προηγούμενη κάψαμε φωτογραφικά φιλμς, μαυρίσαμε προσεκτικά γυάλινες πλάκες και το πρωί ανηφορίσαμε προς τον Αη Γιώργη το Λυκαβηττό. Συναντήσαμε πολλούς άλλους επιστημονικούς κοπανατζήδες και μαζί τους
ζήσαμε στιγμές αξέχαστες που μας συνοδεύουν μέχρι σήμερα. Ο έρωτας του έναστρου ουρανού ήταν πολύ πιο δυνατός από τη σχολική αποβολή.
 Μόλις η έκλειψη τελείωσε κατά τις 12 το μεσημέρι, επιστρέψαμε στο σχολείο περιμένοντας την τιμωρία…Μάταια όμως. Εξηγώντας το αίτιο της ολιγόωρης κοπάνας μας, είδαμε πρόσωπα γελαστά και τρυφερά…Τιμωρηθήκαμε με ένα χαμόγελο κατανόησης…όλοι γνώριζαν την τρέλα μας για τα άστρα….Κατεβήκαμε στην τάξη μας… Μάθαμε ότι ο μαθηματικός μας…βλέποντας στο απουσιολόγιο ότι λείπαμε είπε… «είναι οι μόνοι που δεν φοβούνται να κυνηγήσουν τα όνειρά τους…εσείς οι φρόνιμοι και υπάκουοι βγάλτε μια κόλα χαρτί για ένα πρόχειρο διαγώνισμα»….Η τιμωρία του «μαντρωμένου»; Η κόλαση του διαγωνίσματος. Η τιμωρία του «λεύτερου»…ο παράδεισος του κόσμου των άστρων.
 Τέτοιοι δάσκαλοι σμίλεψαν τότε τις ψυχές μας και τον έρωτά μας για την επιστήμη
Σήμερα τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν ...αυτό που ποτέ δεν αλλάζει είναι τα μυαλά του Υπουργείου Παιδείας...Διαβάστε τα επόμενα...
Μάνος Δανέζης

Έκλειψη ηλίου... έκλειψη παιδείας
Η @Glika Mitsiou έγραψε
20 Μαρτίου 2015 έκλειψη ηλίου, μερικές ώρες πριν τον ερχομό της Εαρινής Ισημερίας και την αρχή της Άνοιξης
Πολλά χρόνια πίσω, παιδιά στο σχολείο, θυμάμαι τα καπνισμένα γυαλάκια, τα μαυρισμένα φωτογραφικά φιλμ, την παρέα μας, την αγωνία να απολαύσουμε τη μοναδικότητα της εικόνας του φαινομένου. Πόσα χρόνια πίσω, πόσες γενιές πίσω. Τώρα, οδηγία υπουργείου παιδείας...επιβάλει..... "οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης" πριν (10.30-13.00)." ... πάλι καλά, που δε μοίρασαν και τύμπανα, όπως κατά την αρχαιότητα, όπου οι κάτοικοι της γης θέλοντας να καταλαγιάσουν τους φόβους τους, χτυπούσαν τα τύμπανά τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψουν τον «σκοτεινό δράκο» να καταπιεί τον Ήλιο....
Ο Spyros Chondrogiannis έγραψε
Προκαταλήψεις αρχών του προηγούμενου αιώνα, ή παντελής άγνοια;
Με τόσους έγκριτους επιστήμονες στην Ελλάδα, προτιμότερο θα ήταν να συμβουλευτούν κάποιον αστροφυσικό, φροντίζοντας για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου από τους μαθητές και όχι να τους στερούν την ευκαιρία να βιώσουν ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός...
Παράλληλα θα μπορούσαν με την ευκαιρία να ενημερώσουν τους μαθητές για τον ασφαλή τρόπο παρατήρησης της έκλειψης.
Αξίζει να διαβάσετε την παρακάτω αναφορά του Αντώνη...
Antonis Itsios
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ;;
Το παραθέτω όπως μου προωθήθηκε. Αναρωτιέμαι μήπως, αντί να "μαντρώσουν" τους μαθητές, την ώρα που εκδηλώνεται ένα σπάνιο φαινόμενο, όπως μια ηλιακή έκλειψη, θα μπορούσαν να κεντρίσουν τους διδάσκοντες να κάνουν μια μικρή προετοιμασία για να το αναδείξουν και να προσφέρουν στους μαθητές την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί στη γνώση που τους προσφέρεται σε "ζωντανή μετάδοση", λαμβάνοντας φυσικά και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Στο κάτω-κάτω, με αυτήν τη λογική, θα έπρεπε να είναι κλεισμένα τα παιδιά στα σπίτια τους ή τα σχολεία κάθε μέρα με λιακάδα, μια και η πιθανότητα να δουν τον ήλιο κατάματα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και μια ... πληροφορία: ο ήλιος δεν είναι περισσότερο βλαπτικός τη στιγμή της έκλειψης από ότι καθημερινά!!
Το έγγραφο!!!!!!!!!!
=====================================================
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
Βαθμός Ασφαλείας:
Να διατηρηθεί μέχρι:
Βαθμός Προτεραιότητας: ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Γ’ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Αθήνα, 19-03-2015
Αρ. Πρωτοκόλλου : Φ.7/614/46510/Δ1
Ταχ. Δ/νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη : 15180 – Μαρούσι
Ιστοσελίδα :  http://www.minedu.gov.gr
Email : spudonpe@minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Α. Βάρλα (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210 344 3272
Σ. Λαπατά (Π.Ε.)
210 3443318
Α. Μαγουλάς (Επαγγελμ. Εκπ/ση)
2103442212
FAX : 210 344 3354
ΠΡΟΣ :
ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Έκλειψη ηλίου 20ης Μαρτίου 2015»
Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας το γνωστό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη θα είναι μερική. Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.
Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30-13.00).
Κατά το ανωτέρω διάστημα είναι δυνατόν στις σχολικές μονάδες της χώρας να πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης.
Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση
 http://www.noa.gr/index.php…, ώστε κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο να μπορεί να την παρακολουθήσει. Θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο.
Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις/διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την 20η Μαρτίου 2015 δύνανται να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη Β/θμια Εκπ/ση, αναστέλλονται.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
Εσωτερική διανομή
1. Γραφείο Αν. Υπουργού κ. Κουράκη
2. Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπ/σης Τμήμα Β’
3. Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Π.Ε. Τμήμα Γ’
4. Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Δ.Ε. Τμήμα Γ’
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ (ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ)
1. Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης της χώρας (έδρες τους)
2. Προϊστάμενοι Παιδαγωγικής & Επιστημονικής Καθοδήγησης Π.Ε & Δ.Ε. (μέσω Περιφ. Δ/νσεων Εκπ/σης )
3. Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε. & Δ.Ε. (μέσω Περιφ. Δ/νσεων Εκπ/σης)
4. Δ/νσεις Π.Ε. & Δ.Ε. της χώρας (έδρες τους)
5. Δημόσια & Ιδιωτικά Σχολεία της χώρας (μέσω Δ/νσεων Π.Ε. & Δ.Ε.)

http://manosdanezis.gr/index.php/blog/325-2015-03-19-20-58-39

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...