Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ. Στις 26 Οκτωβρίου 2019 το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.


Σε λίγες ημέρες κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα που ο ελληνισμός ανά την υφήλιο συγκλονίστηκε από την στυγερή δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις αλβανικές αστυνομικές ειδικές δυνάμεις.
Τόσους μήνες μετά η Αλβανία συνεχίζει να περιπαίζει την οικογένεια του, αφού δεν έχει δώσει το πόρισμα για την δολοφονία του, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης του τι πραγματικά συνέβη εκείνο το απόγευμα στο υδραγωγείο του χωριού Βουλιαράτες. Σαν να μην έφτανε αυτό, απαγόρευσε την είσοδο σε όσους Έλληνες πολίτες πήγαν στην κηδεία του χαρακτηρίζοντάς τους ως επικινδύνους για την ασφάλεια της χώρας.
Με αφορμή τον ένα χρόνο απ’ την απώλεια του Κωνσταντίνου, η οικογένεια του θα τελέσει χρονιάτικο μνημόσυνο το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019  στους Βουλιαράτες.


Κωνσταντίνος Κατσίφας


ΑΘΑΝΑΤΟΣ










ΠΡΟΤΑΣΗ   ΤΟΥ  ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΓΙΑΝΝΗ  ΛΑΓΟΥ


Με σχετική επιστολή του στο σύνολο των Ευρωβουλευτών, ο Γιάννης Λαγός πρότεινε το φετινό βραβείο να απονεμηθεί στον Ήρωα της Βορείου Ηπείρου, Κωνσταντίνο Κατσίφα ζητώντας τη στήριξή τους προς το σκοπό αυτό.

"Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είναι ένας νεομάρτυρας, ένας σύγχρονος ήρωας, ένα σύμβολο της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, της οποίας τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται βάναυσα εδώ και δεκαετίες".






To Βραβείο Shakarov για την Ελευθερία της Σκέψης είναι ένα διεθνές βραβείο το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για την αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Με σχετική επιστολή του στο σύνολο των Ευρωβουλευτών, ο Γιάννης Λαγός πρότεινε το φετινό βραβείο να απονεμηθεί στον Ήρωα της Βορείου Ηπείρου, Κωνσταντίνο Κατσίφα ζητώντας τη στήριξή τους προς το σκοπό αυτόΑκολουθεί η επιστολή του Γιάννη Λαγού προς τους Ευρωβουλευτές:
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Καθώς το βραβείο Σακάρωφ επιβραβεύει την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελευθερία του λόγου, την προστασία των μειονοτήτων και τη νομιμότητα, η πρότασή μου για το 2019 είναι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είναι ένας νεομάρτυρας, ένας σύγχρονος ήρωας, ένα σύμβολο της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, της οποίας τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται βάναυσα εδώ και δεκαετίες.
Ακόμα και αν κερδίσει το βραβείο, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ποτέ δεν θα μπορέσει να το παραλάβει, αφού την 28η Οκτωβρίου 2018, δολοφονήθηκε άγρια από την αλβανική αστυνομία στο Βουλιαράτι, ένα χωριό που κατοικείται από την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία. Η 28η Οκτωβρίου είναι εθνική εορτή στην Ελλάδα κατά την οποία μνημονεύεται η απόρριψη του τελεσιγράφου του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά το 1940. Η διαμάχη του Κωνσταντίνου Κατσίφα με την αλβανική αστυνομία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της ημέρας του θανάτου του όταν ζωγράφισε μία μεγάλη ελληνική σημαία στον τοίχο του σχολείου στο Βουλιαράτι με σκοπό να τιμήσει τους Έλληνες στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Αυτό εξόργισε έναν Αλβανό αστυνομικό, ο οποίος απείλησε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα με το όπλο του. Μετά από ένα σύντομο ανθρωποκυνηγητό μεταξύ του Κατσίφα και της Αλβανικής αστυνομίας, συνελήφθη και εκτελέστηκε φωνάζοντας “Ζήτω η Ελλάδα”. Ήταν μόνο 35 ετών. Οι συνθήκες θανάτου του παραμένουν ασαφείς εξαιτίας της άρνησης των αλβανικών Αρχών ως προς το να εξεταστεί η σορός του από Έλληνες ιατροδικαστές.
Η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, σκοπό έχει να καταστήσει γνωστή σε όλους την ύπαρξη της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου που υπέφερε πολλά υπό την Αλβανική κυριαρχία. Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, πολέμησε συστηματικά για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, όπου ακόμα και το να μιλήσει κανείς Ελληνικά, είναι αιτία για να διωχθεί ή να δολοφονηθεί. Το 2010, ο Αριστοτέλης Γκούμας από τη Χειμάρρα δολοφονήθηκε από κάποιος Αλβανούς εξαιτίας του ότι μιλούσε ελληνικά. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση, που θα μας υπενθυμίζει ότι η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου έχει το δικαίωμα της προστασίας από την αυθαιρεσία και την βάναυση καταπίεση των αλβανικών Αρχών. Ελπίζω ότι το βραβείο Σακάρωφ θα τον τιμήσει όπως του αξίζει.
Σας γνωστοποιώ ότι οι υποψήφιοι ορίζονται από πολιτικές ομάδες αλλά μπορούν να υποστηριχθούν και από 40 Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να στηρίξετε την πρότασή μου, παρακαλώ απαντήστε θετικά σε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα. Ένας από τους βοηθούς μου θα περάσει από το γραφείο σας ώστε να συλλέξει τις υπογραφές σας. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2019.

Με εκτίμηση,
Ιωάννης ΛΑΓΟΣ


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...