Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Όλα δείχνουν οικονομική κατάρρευση και εκλογές την Άνοιξη

  • "Μνημόσυνο" κάνουν οι αγορές στο "ελληνικό" ευρώ
  • Φουντώνουν τα σενάρια για εκλογές την άνοιξη

To τέλος της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι πλέον ορατό και μόνο ένα θαύμα που παρόμοιό του δεν έχει υπάρξει στην ιστορία μπορεί να αποτρέψει την έξοδο της από την ζώνη του ευρώ", εκτιμά ο Άντριου Μπόσομγουερθ διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europa, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Την τύχη της Ελλάδας θα έχουν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Επίσης εκτιμά ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η ευρωζώνη το σχέδιο δράσης Α. Δηλαδή τα μπαλώματα. Που σημαίνει την αύξηση του πλαφόν στον μηχανισμό στήριξης για τις προβληματικές χώρες και συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα.

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει όμως κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. ''Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα'', υποστηρίζει ο κ. Μπόσομγουερθ. δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο και προσθέτει: ''δεν υπάρχει στην ιστορία κανένα παρόμοιο παράδειγμα''.

Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ αμφιβάλλει αν οι Έλληνες, αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. «Μάλλον θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή».

Επομένως ο καλύτερος δρόμος είναι, σύμφωνα με τον γνωστό μάνατζερ, «η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ».

«Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πολιτικοί δεν ακολουθούν εύκολα αυτό το δρόμο, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν», διότι, όπως λέει ο κ. Μπόσομγουερθ, ''αναγκαστικά θα γίνει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, το ζητούμενο είναι εάν θα γίνει νωρίς ή αργά''. Επίσης είναι σίγουρο ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά το θέμα είναι σε ποια μορφή και με ποιες χώρες».

«Το σχέδιο δράσης Β είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή τους από την ευρωζώνη. ''Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ'', υπολογίζει ο γνωστός μάνατζερ και εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία.

Τέλος ο Άντριου Μπόσομγουερθ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του δεν επενδύει πια στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Ο Τζόζεφ Μπάιντερ, σήμερα επικεφαλής επενδύσεων στο Ταμείο Consilium Investment Management, στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα αφήσουν το ευρώ. Ο κ. Μπάιντερ αγοράζει ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps) των τριών χωρών, καθώς επίσης και της Ιταλίας και του Βελγίου. Στοιχηματίζει, επίσης, εναντίον ομολόγων χαμηλότερης διαβάθμισης που έχουν εκδώσει ευρωπαϊκές τράπεζες. "Πιθανόν να υπάρξει μία αναδιάρθρωση χρέους πριν από το τέλος του επόμενου έτους", είπε ο κ. Μπάιντερ και βέβαια αναφερόταν στην ελληνική περίπτωση.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου σε κεφάλαια ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα, είπε στη τηλεόραση του CNBC ότι η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ το ερχόμενο εξάμηνο και ορισμένες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ, στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οικονομίες τους αποκλίνουν από την οικονομία της Γερμανίας.

Ο Ρόμπερτ Κένιγκσμπέργκερ, επικεφαλής επενδύσεων του Ταμείου Gramercy αγοράζει swaps στην Ευρώπη για να καλύψει τις θέσεις που έχει σε αναδυόμενες αγορές ομολόγων. "Η νομισματική ακαμψία και οι δημοσιονομικές παγίδες στην περιφέρεια της Ευρώπης σήμερα, μοιάζουν αρκετά με της Αργεντινής το 2001", λέει και προσθέτει: "Η απόφαση θα είναι πολιτική, όχι οικονομική. Μία καθαρά οικονομική απόφαση θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα ήδη στη χρεοκοπία και αρκετές άλλες χώρες από κοντά".

Bέβαια η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει μάχες οπισθοφυλακής και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της» σε συνέντευξή του στο Reuters.

Πάντως όλο και πληθαίνουν τα σενάρια για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη. Και όχι μόνο για εκλογές, αλλά και πολυκομματική κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στην τελική φάση της κρίσης, εκεί που υποτίθεται ότι «θα δούμε τον πάτο» τα χρόνια 2011-2013…

ΠΗΓΗ:
Ας μιλήσουμε επιτέλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...