Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τι περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων για το 2011


Έκτακτη εισφορά στα ακίνητα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για το 2011, στο οποίο συμφώνησαν το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα στις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες για την επόμενη δόση του δανείου και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία.
    Μεταξύ των άλλων μέτρων που θα ληφθούν, για την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων του 2011, είναι αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αύξηση της φορολογίας σε σκάφη και πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, καθώς και αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.
Τα φορολογικά μέτρα που θα επιβαρύνουν από εφέτος 8.500.000 πολίτες, κλείδωσαν και οι λεπτομέρειες των οποίων αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής αποφασίστηκε το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων να μειωθεί σε 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα. Η μείωση θα αφορά όλους τους πολίτες, δηλαδή μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, εισοδηματίες, αγρότες, βιοτέχνες κτλ., με εξαίρεση τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν το ισχύον αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της άμεσης φορολογίας με στόχο να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των εσόδων, η οποία στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2011 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του κράτους. Στη σύσκεψη ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε με τι φορολογικό συντελεστή θα επιβαρύνεται το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα για τα έσοδα και την ελληνική οικονομία. Δύο είναι οι προτάσεις που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πρώτη αφορά την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ. Αν αποφασιστεί αυτό, τότε οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για όλους θα κυμανθούν από 100 ευρώ ως 400 ευρώ ετησίως.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 18% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, η πρόσθετη επιβάρυνση θα διαμορφωθεί από 180 ευρώ ως 720 ευρώ ετησίως. Ουσιαστικά δηλαδή ο συντελεστής 18% που εφαρμόζεται σήμερα στο κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ θα ισχύσει από τις 8.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι άνω των 60 ετών δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τουλάχιστον προς το παρόν δεν πρόκειται να αλλάξει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Η μείωση του αφορολογήτου θα εφαρμοστεί άμεσα και θα γίνει αντιληπτή στην τσέπη των φορολογουμένων από τον επόμενο μήνα, καθώς θα αλλάξει η παρακράτηση του φόρου. Στόχος να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς εμφανίζουν σημαντική υστέρηση, η οποία οφείλεται σε πέντε λόγους:

1.      Στη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ από τη φορολογική κλίμακα που θεσπίστηκε πέρυσι.

2.      Στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου σε 12.000 ευρώ από 10.500 ευρώ που ίσχυε για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, καθώς και αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. Για παράδειγμα, έγγαμος με δύο παιδιά παραμένει αφορολόγητος για εισόδημα ως 15.000 ευρώ.

3.      Στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων επαγγελματιών και μικρομεσαίων, αλλά και μισθωτών και συνταξιούχων, λόγω της ύφεσης και των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου.

4.      Στη μείωση του φόρου που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της περυσινής υψηλής προκαταβολής φόρου και της εφετινής (αισθητά χαμηλότερης, λόγω της μείωσης της κερδοφορίας).

5.      Στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων λόγω της μαζικής ανταπόκρισης των πολιτών στο «κίνημα» των αποδείξεων. Είναι προφανές ότι κάποιος που θα αναγράψει αποδείξεις ως και 15.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, ή 30.000 ευρώ, για έγγαμο, μπορεί ακόμη και να μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος που θα πλήρωνε αν δεν ίσχυε το μέτρο των αποδείξεων.

Καταργείται για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες»
Στην απόφαση να καταργηθεί για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες» για αγορά κάθε είδους ακινήτου (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική), αλλά και για κεφάλαια που προσδοκάται να επενδυθούν στην τουριστική κατοικία εν όψει και της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Μάλιστα το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται και στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν πρόσφατα στο Ζάππειο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά. Αξίζει να τονιστεί ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αναθέρμανση της πολύπαθης αγοράς του Real Εstate, η οποία ως πρόσφατα αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Επίσης θα επανακάμψει η αγορά εργασίας, αφού τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν σε κάθε δραστηριότητα της οικοδομής ξεπερνούσε τις 800.000.

Εκτακτη εισφορά στους κατέχοντες

Μόνο οι υπηρεσίες που προσφέρουν εστιατόρια, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία κτλ. θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% που ισχύει σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο και προς το παρόν δεν γίνεται κουβέντα για μετάταξη και άλλων προϊόντων- ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, που επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%.

Σημαντική εξέλιξη είχαμε στο θέμα της φορολογίας των αναψυκτικών, καθώς «παγώνει» για εφέτος η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Την απόφαση αυτή έλαβε το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι το μέτρο θα είχε επίπτωση στον τουρισμό, τον οποίο τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Ωστόσο κανονικά θα επιβληθεί για πρώτη φορά Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, ενώ σημαντική αύξηση θα υπάρξει και στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ και των μοτοσικλετών. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των τσιγάρων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη μείωση της «ψαλίδας» των τιμών μεταξύ ακριβών και φθηνών τσιγάρων.

Σε ό,τι αφορά τις έκτακτες εισφορές που θα επιβληθούν σε ιδιοκτήτες ακινήτων, σκαφών αναψυχής και ιδιοκτήτες ΙΧ, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγει στα εξής: πρόσθετο φόρο θα πληρώσουν ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 350.000 ευρώ, ιδιοκτήτες ΙΧ με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με μήκος άνω των 10 μέτρων.

Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγούνται από το 2012 οι φοροαπαλλαγές σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για α΄ κατοικία, πληρώνουν ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο για α΄ κατοικία και μία σειρά άλλες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν κατά περίπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξασφάλιση περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως το 2015. Ωστόσο το μέτρο αυτό αναμένεται να επιφέρει σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογουμένους που ως σήμερα απολαμβάνουν τις εκπτώσεις από μια σειρά δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία.

Τις δαπάνες αυτές θα συνεχίσει να αναγνωρίζει η Εφορία με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ατομικό εισόδημα πάνω από το οποίο δεν θα αναγνωρίζονται οι προς έκπτωση δαπάνες θα διαμορφωθεί σε περίπου 30.000 ευρώ και το οικογενειακό σε 60.000 ευρώ. Μάλιστα υπάρχει εισήγηση το όριο πάνω από το οποίο δεν αναγνωρίζονται δαπάνες να αυξάνεται περαιτέρω στην περίπτωση που η οικογένεια προστατεύει πάνω από ένα τέκνο. Επίσης είναι πιθανόν, αν δεν βγαίνουν τα έσοδα, κάποιες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν από τον φόρο, όπως για παράδειγμα τα ασφάλιστρα ζωής, να καταργηθούν εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...